Amazon Reasoning Questions

DIRECTIONS for the question 1 to 3: Go through all the options and mark the one which does not belong to the group.

Complete Test Series for Amazon
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online TestsExtensive Bank of 250+ QuestionsAcquire Essential Domain Skills

    1. 71-55
    2. 517-523
    3. 248-231
    4. 547-563
    Answer: Option C
    248-231 = 17
    563-547=16
    71-55=16
    523-517=06
    Except in the number pair 248-231, in all others number pair, the difference between the two numbers is an even number.
  1. 10, 13, 234, 681, 997
    1. 681
    2. 13
    3. 234
    4. 10
    Answer: Option A
    10⇒ 1+0 =1 or 1^2
    13⇒ 1+3 = 4 or 2^2
    234 ⇒ 2+3+4 = 9 or 3^2
    681 ⇒ 6+8+1 = [15]
    997 ⇒ 9+9+7 = 25 or 5^2
    So the sum of the digits in all the numbers is a perfect square except for 681, hence that is odd.
  2. Choose amongst the Options below.
    1. Heed
    2. Led
    3. Heap
    4. Head
    Answer: Option B
    Except in the word Led, in all other words there are two vowels.
    Hence the answer is option B.
DIRECTIONS for the question 4-8: What should come in place of question mark (?) in the following number/alphabetic series
  1. C – 3, E – 5, G – 7, I – 9, ?, ?
    1. K – 11, M – 13
    2. O – 15, X – 24
    3. M – 18, K – 14
    4. X – 24, M – 21
    Answer: Option A
    Bullseye BigBull
  2. 5, 16, 51, 158, ?
    1. 483
    2. 481
    3. 1454
    4. 1452
    Answer: Option B
    5 × 3 + 1 = 16
    16 × 3 + 3 = 51
    51 × 3 + 5 = 158
    158 × 3 + 7 = [481]
  1. 9 × 2: 9 × 9 : : 9 × 5 : ?
    1. 9 × 6
    2. 9 × 7
    3. 9 × 8
    4. 9 × 4
    Answer: Option A
    9×2=18
    9×9=81
    The digits of resultant have interchanged positions therefore,
    9×5=45
    9×6=54
  2. AFI, JOR, MRU, ?
    1. HMP
    2. PMO
    3. RJL
    4. GJN
    Answer: Option A
    Bullseye BigBull
  3. bc, cde, de, efg, fg, ?
    1. fgh
    2. hij
    3. ijk
    4. Gh
    Answer: Option D
    The answer should be the last alphabhet of fg ( i.e g ) and the next two alphabets i.e hi . Hence answer is ghi
    bc → cde → de → efg → fg → ghi
  4. A man showed a boy next to him and said – “He is the son of my wife’s sister-in-law, but I am the only child of my parents.” How is man's son related to him?
    1. Brother
    2. Uncle
    3. Nephew
    4. Cousin
    Answer: Option D
    The boy is the son of man’s brother-in-law. Therefore, man’s son is the cousin of that boy.
  5. Find the correct group of signs to solve the equation. 24 * 16 * 8 * 32
    1. - + =
    2. x / =
    3. + - =
    4. / - =
    Answer: Option C
    The best way to solve this question is by hit and trial . Use the answer options and find the value.
    24 * 16 * 8 * 32
    ⇒ 24 + 16 - 8 = 32
    ⇒ 40-8 = 32
    In this case, option C is correct.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site