TCS Ninja English Questions

In TCS NQT Recruitment Exam, English section is one of the easiest sections to score. Although, the syllabus for this section is not officially confirmed by TCS but there can be questions based on sentence completion & cloze tests.
Directions from question 1 to 10: The passage given contains blanks, choose the best choice in each case from the words in the options and mark your answer accordingly.
1. Words like heterogeneous and plural do not even begin to convey the ___________ of India’s diversity and the varied dimensions or aspects of that diversity. And it’s not just the twenty-three languages, the geographic and climatic , the different religions living together and the many of rich and poor people that exist, or coexist, in this vast, continental country. India has twenty-eight states, and there are  income and social development among them. Jean Dreze and Amartya Sen, in their book IndiaEconomic Development and Social Opportunity, say that some Indian states are worse off than sub-Saharan Africa, while others are better than China.
A. prediction
B. consumption
C. extent
D. position
 Answer: Option C
The word ‘extent’ means the range over which something extends or scope. The clue is given in the second half of the sentence (diversity and varied dimensions) pertaining to our country
2. India’s small scale marketers and service providers at designing their offers for this strange amalgam. My favorite example of this is a story narrated to me by a young lady who in a beauty parlour. This institution of arranged marriage is still fairly  in India. Typically, there is a ‘girl viewing’ ceremony where the boy’s family and friends come to the home of the girl and have to be treated to high tea. The girl, formally dressed and , is made to serve the guests, so that her_______, posture and physical appearance can all be critically examined. Then she is asked a few questions about herself and her abilities.
A. gait
B. Perception
C. qualified
D. intelligence
Answer:  Option A
The correct answer choice is ‘gait’ which means a manner of walking, stepping, or running. A person’s intelligence can only be checked after a conversation and there is no mention about it
3. Words like heterogeneous and plural do not even begin to convey the of India’s diversity and the varied dimensions or aspects of that diversity. And it’s not just the twenty-three languages, the geographic and climatic __________, the different religions living together and the many of rich and poor people that exist, or coexist, in this vast, continental country. India has twenty-eight states, and there are income and social development among them. Jean Dreze and Amartya Sen, in their book IndiaEconomic Development and Social Opportunity, say that some Indian states are worse off than sub-Saharan Africa, while others are better than China.
A. aspects
B. diversity
C. condition
D. state
Answer: Option B
The most common word used to describe India is ‘diversity’, which means the state or fact of being diverse. The third answer option would have been correct if it would have been ‘conditions’.
'state' does not fit here because means the particular condition that someone or something is in at a specific time which is not required here.
Aspect is incorrect because aspect means appearance or look. Climatic look is incorrect.
4. Leadership has a ____ role in any organization. It involves defining the direction of a team and / it to people, motivating, inspiring and empowering them to / to achieve organizational success.
A) superficial
B) vital
C) good
D) known
Answer: Option B
The passage is about importance of leadership. Right word for first blank is ‘’important ‘’or ‘’vital’’
 
fb ad
5. Man has always considered himself to be the ruler of the planet. This/ and the attendant superiority feeling has made him look down / other creatures who co- exist with human on this earth. The so called ‘civilized’ human race has/ and ill-treated small and large animal species and birds in an attempt to prove his__________. It is common knowledge that number of animals have been tortured.
A)Supremacy
B)Wisdom
C) Cleverness
D) Instinct
Answer: Option A
The passage refers to humans beings  as the centre of the universe and how they tend to look down upon other forms of life exsisting in the Universe.The most appropriate option will be Supremacy. Wisdom would be appropriate ,if the passage would have referred to humans actions as judicious and not acrimonious.
6. Meeting old school friends can be a strange experience. Some have changed so much that you can (____) recognize them.
A) Nearly
B) Almost
C) Hardly
D) Easily
Answer: Option C
We almost fail to recognize them. Hence, 'hardly'.
7. They ____________ very pleased to see us.
A)foresee
B) ignore
C) find
D) seem
Answer: Option D
Seem is what makes sense as per the context
8. The wings of some birds are so small that they are for flying. Earlier such birds fly. But after living for thousands of in places where they had no there was no need for them to fly, and they (    ) on the ground. After a while their ones could no longer rise into the air. The ostrich, rhea, emu and cassowary fly, but they can run fast on their long, strong legs. Ostriches in Africa and are found on the grassy places they live along with big groups of zebras.
A) stepped
B) stayed
C) crept
D) crawled
Answer: Option B
Stayed on ground. (anything else is not indicative, hence general word….stayed)
9. The wings of some birds are so small that they are for flying. Earlier such birds fly. But after living for thousands of in places where they had no there was no need for them to fly, and they on the ground. After a while their (    ) ones could no longer rise into the air. The ostrich, rhea, emu and cassowary fly, but they can run fast on their long, strong legs. Ostriches in Africa and are found on the grassy places they live along with big groups of zebras. The rhea looks like the ostrich, it is smaller and has three toes on each feet, while the ostrich has only two.
A) trained
B) old
C) young
D) pregnant
Answer: Option C
Young ones means new borns, offsprings
telegram_ad
10. The wings of some birds are so small that they are for flying. Earlier such birds fly. But after living for thousands of in places where they had no there was no need for them to fly, and they on the ground. After a while their ones could no longer rise into the air. The ostrich, rhea, emu and cassowary (    ) fly, but they can run fast on their long, strong legs. Ostriches in Africa and are found on the grassy places they live along with big groups of zebras. The rhea looks like the ostrich, it is smaller and has three toes on each feet, while the ostrich has only two.
A) cannot
B) could
C) would
D) should
Answer: Option A
But they can run fast…..indicate….they cannot fly