TCS Ninja Aptitude Questions

Boost your prep with TCS Ninja aptitude test questions paper. Hitbullseye’s online portal will give access to recent TCS Ninja aptitude questions with solutions, so that you can improve your performance. If you aim to clear TCS Ninja aptitude section then we recommend you to follow this questionnaire diligently.
1. A is able to do a piece of work in 15 days and B can do the same work in 20 days. If they can work together for 4 days, what is the fraction of work left?
  1. 8/15
  2. 7/15
  3. 11/15
  4. 2/11
  5. Other than those given as options
Answer: Option A
Total work done by A + B in 1 day =
(1/15 + 1/20) = 7/60
Work done in 4 days = (7/60 * 4) = 7/15
Therefore, fraction of work left = (1 - 7/15) = 8/15
2. (364 + 514 - ?) / 4 = 200
  1. 62
  2. 82
  3. 78
  4. 68
  5. 72
Answer: Option C
(364 + 514 - x) ¸ 4 = 200
= 878 – x = 200 × 4 => x = 878 – 800 = 78
Campus Placement ad
3. In the month of March, Hiten spent 45% of his monthly salary on paying bill and rent. Out of the remaining salary, he invested 60% in PPF and the remaining he deposited in bank. He deposited Rs. 15,400 in bank. If in April, he got an increment of 10%, what was his salary in April?
  1. Rs. 84,000
  2. Rs. 77,000
  3. Rs. 1,10,000
  4. Rs. 59,000
  5. Rs. 68,000
Answer: OptionB
Let the initial salary of Hiten be ‘S’. Then:
(0.55 × 0.4) S = 15400 => S = 70000
After increment, Hiten’s salary = 1.1 × 70000 = 77000
4. A vessel contains 180 litres of mixture of milk and water in the respective ratio of 13 : 5. Fifty-four litres of this mixture was taken out and replaced with 6 litres of water, what is the approximate percentage of water in the resultant mixture?
  1. 41
  2. 31
  3. 24
  4. 9
  5. 17
Answer: Option B
Milk: water = 13:5
Volume of solution=180 l
Solution taken out= 54 l
Volume of solution left= 180-54=126 l
In 126 l solution,
Milk= 126*13/18= 91 l
Water=126*5/18=35 l
As 6 l water is added
Water= 35+6= 41 l
Total solution volume= 126+6= 132 l
Percentage of water= 41/132*100= 31 %
5. A number is such that when it is multiplied by ‘8’, it gives another number which is as much more than 153 as the original number itself is less than 153. What is 25% of the original number?
  1. 8
  2. 7.5
  3. 10
  4. 8.5
  5. 6.5
Answer: Option D
Let the no. be X
Given 8X-153=153-X
Hence X=34
25% of X=8.5
6. What is the least number which, when divided by 5, 6, 7, 8 gives the remainder 3 but is divisible by 9?
  1. 1463
  2. 1573
  3. 1683
  4. 1793
  5. None of these
Answer : Option C
LCM of 5, 6, 7, 8 = 35 × 24 = 840
∴ Required number = 840 k + 3 which is exactly divisible by 9.
For k = 2, it is divisible by 9.
∴ Required number = 840k + 3
= 840 × 2 + 3 = 1683
7. By selling a bicycle for Rs. 2,850, a shopkeeper gains 14%. If the profit is reduced to 8%, then the selling price will be
  1. Rs. 2,600
  2. Rs. 2,700
  3. Rs. 2,800
  4. Rs. 3,000
  5. Rs.3,500
Answer : Option B
CP of bicycle
110/114*2850 = Rs.2500
SP for a profit of 8%
108/100*2500 = Rs.2700
8. Percent profit earned when an article is sold for Rs. 546/- is double the percent profit earned when the same article is sold for Rs. 483/-. If the marked price of the article is 40% above the cost price, what is the marked price of the article?
  1. Rs. 588/-
  2. Rs. 608/-
  3. Rs. 616/-
  4. Rs. 596/-
  5. Rs. 586/-
Answer : Option A
Let profit be P and C.P.= x
Now, x+2P=546
x+P=483
subtracting both,
P=63
x=483-63=420
M.P.= 1.4*420=588
9. If (4x/3 + 2P) = 12 for what value of P, x = 6?
  1. 6
  2. 4
  3. 2
  4. 1
  5. 3
Answer: Option C.
When x = 6, (4 * 6)/3 + 2P = 12
⇒ 8 + 2P = 12
⇒ 2P = 12 – 8 = 4
⇒ P = 2
10. In how many ways can 3 integers be selected from the set {1, 2, 3, …….., 37} such that sum of the three integers is an odd number?
  1. 3876
  2. 7638
  3. 6378
  4. 1938
  5. 969
Answer : Option A
There are 18 even and 19 odd numbers in the given set. For sum to be odd either all 3 numbers should be odd or 2 of them even and one odd. This is possible in 19C3 + (18C2 × 19C1) = 3876 ways
Campus Placement ad