Verifone Reasoning Question

  1. If the second alphabet in each of the words is changed to the previous alphabet in the English alphabetical order, how many words having no vowels will be formed?
    1. None
    2. One
    3. Two
    4. Three
    5. Four
    Answer: Option C.
    Applying the given conditions, the words will become MDT, AQK, MNB, SJI, UQN.
    So, two numbers have no vowel in them.
    Hence, the correct answer is option C.
  2. If in each of the words, all the alphabets are arranged in English alphabetical order within the word, how many words will begin with a vowel ?
    1. None
    2. One
    3. Two
    4. Three
    5. More than 3
    Answer: Option D.
    Applying the given conditions, new words will be EMT, AKR, BMO, IKS, NRU.
    So, three numbers start with vowel.
    Hence, the correct answer is option D
  1. If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be second from the right ?
    1. MET
    2. ARK
    3. MOB
    4. SKI
    5. URN
    Answer: Option D.
    Applying the given conditions, the order will be ARK, MET, MOB, SKI, URN.
    So, the correct answer is SKI i.e. option D.
    DIRECTIONS for the question 4-5: In each question below are two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two/three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
    Give answer (1) if only conclusion I follows.
    Give answer (2) if only conclusion II follows.
    Give answer (3) if either conclusion I or conclusion II follows.
    Give answer (4) if neither conclusion I nor conclusion II follows.
    Give answer (5) if both conclusion I and conclusion II follows.
  2. Statements: All bottles are glasses. No cup is a glass.
    Conclusions: I. No bottle is a cup
    II. Atleast some glasses are bottles
    1. only conclusion I follows.
    2. only conclusion II follows.
    3. either conclusion I or conclusion II follows.
    4. neither conclusion I nor conclusion II follows.
    5. both conclusion I and conclusion II follows.
    Answer: Option E.

    clearly, both the given conclusions are true.
  3. Statements: All windows are doors. All entrances are windows. No gate is a door.
    Conclusions: I. Atleast some windows are gates
    II. No gate is an entrance
    1. only conclusion I follows.
    2. only conclusion II follows.
    3. either conclusion I or conclusion II follows.
    4. neither conclusion I nor conclusion II follows.
    5. both conclusion I and conclusion II follows.
    Answer: Option B.

    Here, "Atleast some windows are gates" is not true. And, "no gate is entrance" is true. Thus, only second conclusion is true.
    DIRECTIONS for the question 6-7: Study the following information to answer the given questions: Eight people are sitting in two parallel rows containing four people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1- A, B, C and D are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing south. In row 2 - E, F, G and H are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row. G sits second to right of E. The one who faces E sits to the immediate right of C. A faces the immediate neighbour of E. H sits to immediate left of the person who faces D. H does not sit at an extreme end of the line.
  4. Who amongst the following faces A ?
    1. E
    2. F
    3. G
    4. H
    5. Cannot be determined
    Answer: Option D.
    We have,
    G sits second to right of E i.e. _ E _ G
    The one who faces E sits to the immediate right of C i.e. C _ _ _
    _ E _ G
    A faces the immediate neighbour of E i.e. C _ A _
    _ E _ G
    H does not sit at an extreme end of the line i.e.
    C _ A _
    _ E H G
    H sits to immediate left of the person who faces D i.e. C _ A D
    F E H G
    Pattern is 1st row C B A D.
    2nd row F E H G
    So, A faces H.
  5. Who amongst the following faces the person who sits exactly between G and E ?
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. Cant Determine
    Answer: Option A.
    We have,
    G sits second to right of E i.e. _ E _ G
    The one who faces E sits to the immediate right of C i.e. C _ _ _
    _ E _ G
    A faces the immediate neighbour of E i.e. C _ A _
    _ E _ G
    H does not sit at an extreme end of the line i.e.
    C _ A _
    _ E H G
    H sits to immediate left of the person who faces D i.e. C _ A D
    F E H G
    Pattern is 1st row C B A D
    2nd row F E H G
    H is between G and E and H faces A.
    Thus the answer will be A, the first option
    DIRECTIONS for the question 8-9: Solve the following question and mark the best possible option.
    Give answer (1) if only conclusion I follows.
    Give answer (2) if only conclusion II follows.
    Give answer (3) if either conclusion I or conclusion II follows.
    Give answer (4) if neither conclusion I nor conclusion II follows.
    Give answer (5) if both conclusion I and conclusion II follows.
  6. Statements: G ≤ F = L ≤ J; J ≤ K = H
    Conclusions: I. H = G II. G < H
    1. only conclusion I follows.
    2. only conclusion II follows.
    3. either conclusion I or conclusion II follows.
    4. neither conclusion I nor conclusion II follows.
    5. both conclusion I and conclusion II follows.
    Answer: Option C.
    From the given statements, it can be concluded that G ≤ F = L ≤ J ≤ K = H
    Now it is very much clear from this that either G = H or G < H.
    Thus, according to above, the answer will be option 3.
  7. Statements: P < R < S < T > U
    Conclusions: I. U < R II. T > P
    1. only conclusion I follows.
    2. only conclusion II follows.
    3. either conclusion I or conclusion II follows.
    4. neither conclusion I nor conclusion II follows.
    5. both conclusion I and conclusion II follows.
    Answer: Option B.
    The statement provides that P < R < S < T > U.
    Thus, according to above, either U > R or U < R and necessarily T > P.
    Because only the second conclusion follows, the answer is option 2
  8. In a certain code PAUSE is written as OBVTD. How will THINK be written in the same code?
    1. UGHML
    2. SIJOJ
    3. SILOJ
    4. SIJQJ
    5. SIJOL
    Answer: Option B.
    First and last letters are changing into previous one and other letters are changing into next letters.
    So, THINK will change into SIJOJ.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site