Sample Aptitude Questions of Verifone

  1. 81% of 4915 = ?
    1. 3819.15
    2. 3871.15
    3. 3981.15
    4. 3918.15
    5. None of these

    Answer: Option C.
    81/100*4915=3981.15
  2. 1682 /58 * ? = 377
    1. 13
    2. 15
    3. 16
    4. 14
    5. None of these

    Answer: Option A.
    Let the missing number =X
    Then 1682/58*x=377
    x=377*58/1682=13
  3. A started a business by investing Rs. 25000. At the end of 4th month from the stat of the business B joined with Rs. 15000 and at the end of 6th month from the start of the business, C joined with Rs. 20000. If the A’s share in profit at the end of year was Rs. 7,750, what was the total profit received?
    1. Rs. 13,950
    2. Rs. 13,810
    3. Rs. 13,920
    4. Rs. 12,780
    5. Rs. 14,040

    Answer: Option A.
    A = 25000*12 , B = 15000*8, C = 20000*6
    Ratio = A:B:C = 5:2:2. Let TP be the total profit.
    Given, 5/9 * TP = 7750 => TP = 13950.
  4. The respective ratio of radii of two right circular cylinders (A & B) is 3 : 2. The respective ratio of volumes of cylinders A and B is 9 : 7, then what are the heights of cylinders A and B?
    1. 8 : 5
    2. 4 : 7
    3. 7 : 6
    4. 5 : 4
    5. 6 : 5

    Answer: Option B.
    Radii A:B = 3:2 and Volume A:B = 9:7
    πr12h1 : πr22h2 = 3*3*h1 / 2*2*h2 = 9/7
    h1 : h2 = 4:7
  5. (512/?) *(39/16)*328=128
    1. 3199
    2. 3168
    3. 3189
    4. 3188
    5. None of these

    Answer: Option E.
    Let missing number be x then (518/x)*(39/16)*328=128
    X= (512*39*328)/(16*128)=3198 So, the correct answer is option E.
  6. The cost price of an article is Rs. 7950/-. If it is to be sold at a profit of 18%, how much would be its selling price ?
     
    1. Rs. 9431/-
    2. Rs. 9183/-
    3. Rs. 9218/-
    4. Rs. 9381/-
    5. None of these

    Answer: Option D.
    SP={(100+profit%)/100}*Cost price
    SP={(100+18%)/100}*7950=9381
  7. The ratio of the ages of A and B is 4:3 respectively. The ratio of their ages eight years from now will be 6:5 respectively. How old was A, when B was 7 years old?
     
    1. 16 years
    2. 11 years
    3. 9 years
    4. 12 years
    5. None of these

    Answer: Option B.
    Let the ages of A and B be 4x and 3x respectively.
    now after 8 years their ages will be 4x+8 and 3x+8
    then according to question (4x+8)/(3x+8)=6/5 Then x will be 4.So present age of B is 12 and present age of A is 16.
    So when B was 7 years old, A was 11 years old.
  8. The sum of three consecutive even numbers is 1434. What is the largest number ?
    1. 438
    2. 484
    3. 476
    4. 472
    5. None of these

    Answer: Option E.
    The sum of three consecutive even numbers is 1434
    So, their average will be 1434/3 = 478, which is also the middle no.
    So, maximum no. will be 478 + 2 = 480.
    Therefore, the correct answer is option E.
  9. ? 7800 1560 390 130 65
    1. 47120
    2. 49900
    3. 46800
    4. 48350
    5. None of these

    Answer: Option C.
    The series pattern is: 65×2= 130,
    130 ×3= 390,
    390×4= 1560,
    1560 ×5= 7800,
    7800×6= 46800.
    therefore, 46800 is the answer.
  10. 7 35 210 ? 6300 31500
    1. 1040
    2. 1060
    3. 1080
    4. 1030
    5. None of these

    Answer: Option E.
    Pattern is *5, *6, *5, *6, *5.
    Following the same, the answer should be 210 * 5 = 1050.
    So, the correct answer is option E.
Test Site