TCS Reasoning Questions

DIRECTIONS for questions 1-4: Read the information given below and answer the question that follows.
A, B, C, D, E, F and G are travelling in a train compartment with III – tier A.C. berth. Each of them has a different profession of Engineer, Doctor, Architect, Pharmacist, Lawyer, Journalist and Pathologist. They occupied two lower berths, three middle berths and two upper berths. A, the Engineer is not on the upper berth. The Architect is the only other person who occupies the same type of berth as that of A. B and F are not on the middle berth and their professions are Pathologist and Lawyer respectively. C is a Pharmacist. G is neither a Journalist nor an Architect. E occupies same type of berth as that of the Doctor.

Complete Test Series for TCS
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online Tests Extensive Bank of 250+ Questions Acquire Essential Domain Skills

 
  1. What is G’s profession?
    1. Doctor
    2. Engineer
    3. Lawyer
    4. Pharmacist
    5. Data Inadequate
    Answer: Option A
    Person Profession Berth
    A Engineer Lower
    B Pathologist Upper
    C Pharmacist Middle
    D Architect Lower
    E Journalist Middle
    F Lawyer Upper
    G Doctor Middle

    G is a doctor
  2. Which of the following group occupies middle berth?
    1. GED
    2. GFC
    3. FEC
    4. GEC
    5. None of these
    Answer: Option D
    Person Profession Berth
    A Engineer Lower
    B Pathologist Upper
    C Pharmacist Middle
    D Architect Lower
    E Journalist Middle
    F Lawyer Upper
    G Doctor Middle

    Middle berth is occupied by GEC
  3. Which of the following pairs occupy the lower berth?
    1. AG
    2. AD
    3. AC
    4. BC
    5. Data inadequate
    Answer: Option B
    Person Profession Berth
    A Engineer Lower
    B Pathologist Upper
    C Pharmacist Middle
    D Architect Lower
    E Journalist Middle
    F Lawyer Upper
    G Doctor Middle

    A and D are occupying the lower berth
  1. Who is the Architect?
    1. G
    2. F
    3. D
    4. A
    5. None of these
    Answer: Option C
    Person Profession Berth
    A Engineer Lower
    B Pathologist Upper
    C Pharmacist Middle
    D Architect Lower
    E Journalist Middle
    F Lawyer Upper
    G Doctor Middle
    D is Architect
    DIRECTIONS for the question 5 to 8: Read the information given below and answer the question that follows.
    P, Q, R, S, T, U and V are seven persons sitting around a circle facing at the center. R is fourth to the right of S who is second to the right of T. P is third to the left of T. U is not an immediate neighbour of S. V is not an immediate neighbour of P.
  2. Who is immediate left of P?
    1. Q
    2. S
    3. V
    4. T
    5. None of these
    Answer: Option A
    We can arrange the persons around and circle as:

    So Q is to the left of P.
  3. Who is to the immediate right of U?
    1. P
    2. R
    3. T
    4. Q
    5. None of these
    Answer: Option B
    We can arrange the persons around and circle as:

    R is immediate right of U.
  4. Who is third to the right of V?
    1. S
    2. T
    3. Q
    4. V
    5. P
    Answer: Option E
    We can arrange the persons around and circle as:

    P is third to the right of V
  5. Who is between T and S?
    1. R
    2. V
    3. P
    4. Q
    5. None of these
    Answer: Option B
    We can arrange the persons around and circle as:

    V is between T and S
    DIRECTIONS for the question 9 to 10: Solve the following question and mark the most appropriate option.
  6. If the letters of the words ‘DOCUMENT’ are rearranged as they appear in the English alphabet, the position of how many letters remain unchanged after the rearrangement?
    1. 0
    2. 1
    3. 2
    4. 3
    5. 4
    Answer: Option A
    Given word D O C U M E N T
    After rearrangement C D E M N O T U
    So, no alphabet is at its same place
  7. The first and the second digits of each numbers given below are interchanged. Then, the first and the last digits of each new number thus formed are interchanged. Which of the following numbers then will be the highest?
    1. 165
    2. 354
    3. 247
    4. 489
    5. 234
    Answer: Option D
    After rearranging all the numbers, we get 516, 435, 724, 948, 423. Hence, option D

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site