Sample Aptitude Questions of TCS

  1. In a 200 meters race, A beats B by 20 meters, while in a 100 meters race, B beats C by 5 meters. A beats C in a kilometer race by
    1. 105 meters
    2. 225 meters
    3. 205 meters
    4. 145 meters
    Answer: Option D
    When A = 200, B = 180.
    When B = 100, C = 95.
    Make B = 900. A will be 1000. C will be 855.
  2. A person purchases tomatoes from each of the 4 places at the rate of 1 kg, 2 kg, 3 kg, 4 kg per rupee respectively. On an average he has purchased x kg of tomatoes per rupee. Then the value of x is
    1. 2
    2. 2.5
    3. 1.92
    4. None of these
    Answer: Option B
    x = 10/4 = 2.5

Complete Test Series for TCS
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online TestsExtensive Bank of 250+ QuestionsAcquire Essential Domain Skills

  1. The value of 51/4 × (125)0.25 is
    1. 5
    2. 25
    3. 50
    4. 10
    Answer: Option A
    51/4 × (125)0.25 =51/4 + 3/4 =51 =5
  1. A sum of money doubles itself in 7 years. In how many years it becomes four fold?
    1. 35 years
    2. 28 years
    3. 14 years
    4. 21 years
    Answer: Option D
    Double in seven years.
    So 4 times will be in = 7 × (4 − 1) = 21 years.
  2. A fast train takes 3 hours less than a slow train for a journey of 600 km, If the speed of the slow train is 10 km/hr less than that of the fast train, the speeds of the two trains are
    1. 60 km/hr and 70 km/hr
    2. 50 km/hr and 60 km/hr
    3. 40 km/hr and 50 km/hr
    4. 30 km/hr and 40 km/hr
    Answer: Option C
    (600/x)-(600/x+10)=(3/1)
    Solving this, we get x = 40
  3. When 75% of a number is added to 75, the result is the same number. The number is
    1. 150
    2. 300
    3. 100
    4. 450
    Answer: Option B
    Let the number be equal to x.
    3x/4 +75 = x
    Hence x=300
  4. If 5 spiders can catch five flies in five minutes, how many flies can hundred spiders catch in 100 minutes?
    1. 100
    2. 1000
    3. 500
    4. 2000
    Answer: Option D
    5 × 5 × x = 100 × 100 × 5 ⇒ x = 2000.
  5. A car travels 25km an hour faster than a bus for a journey of 500km. If the bus takes 10 hours more than the car, then the speeds of the bus and the car are
    1. 25km/hr and 40km/hr respectively
    2. 25km/hr and 60 km/hr respectively
    3. 25km/hr and 50km/hr respectively
    4. None of these
    Answer: Option C
    Let the speeds of bus and car be x and y. Here, y = x +25
    As per the question, (500/x)-(500/x+25)=10
    ⇒ 500(x + 25) − 500(x) =10x(x+25) ⇒ x = 25, y = 50.
    For such questions, you can also use direct substitution from the given choices
  6. An article is bought for Rs. 600 and sold for Rs. 750. The gain percent is:
    1. 20%
    2. 25%
    3. 30%
    4. None
    Answer: Option B
  7. If P : Q = 3 : 4 and Q : R = 5 : 6, then P : Q : R is:
    1. 3 : 4 : 6
    2. 3 : 5 : 6
    3. 15 : 20 : 24
    4. 5 : 6 : 3
    Answer: Option C
    P:Q=3:4, Q:R=5:6, P:Q:R=3×5:5×4:6×4
    ⇒ 15:20:24

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site