TCS Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for the question 1-2: The sentence has some blanks with four answer choices. Pick the best option which completes the sentence in the most meaningful manner.
  1. He does not fight because he is a coward person
    1. He does not
    2. Fight because
    3. he is a coward person
    4. no error

    Answer: Option C
    Cowardly is an adjective
  2. He is anxious not only to acquire knowledge but also eager to display it
    1. He is anxious not only
    2. to acquire knowledge
    3. but also eager to display it
    4. No error

    Answer: Option D
    The sentence has no error
    DIRECTIONS for the question 3-4: Fill in the blank with the right options provided.
  3. ______ the new Safari Storme, Mahindra has more leverage in increasing the sales.
    1. On
    2. In
    3. With
    4. At

    Answer: Option C
    'with' is the right preposition here as it shows the 'possession'.
  4. The passenger car sales showed a decline ______ 7% to 5.6%
    1. of
    2. to
    3. from
    4. for

    Answer: Option C
    To show the range the preposition pair is 'from....to'.
    DIRECTION for question 5: In the sentence provided different ways of writing a sentence are indicated. Choose the best way of writing the sentence that is grammatically correct.
  5. The vivid photos of majestic animals and colourful birds form the wild-life park is a graphic depiction of what is beautiful in the continent of Africa.
    1. is a graphic depiction of what was beautiful in
    2. are graphic depictions of what is beautiful in
    3. is a beautiful and graphic depiction of
    4. No improvement.

    Answer: Option B
    here the the subject is 'photos' , which is plural therefore plural verb 'are' instead of singular 'is'.
    DIRECTIONS for questions 6 to 10: Read the passage and answer the question based on it.
    "Many people who are looking to get a pet dog get a puppy. There are many reasons why people get puppies. After all, puppies are cute, friendly, and playful. But even though puppies make good pets, there are good reason why you should consider getting an adult dog instead. When you get a puppy, you have to teach it how to behave. You have to make sure that the puppy is housebroken so that it does not got to the bathroom inside the house. You have to teach the puppy not to jump up on your guests or chew on your shoes. You have to train the puppy to walk on a leash. This is a lot of work. On the other hand, when you get an adult dog, there is a good chance that it will already know how to do all of the previously mentioned things. Many adult dogs have already been housebroken. Many adult dogs will not jump on or chew things that you do not want them to jump on or chew. Many adult dogs will be able to walk on a leash without pulling you to the other side of the street. Puppies also have a lot of energy and want to play all of the time. This can be fund, but you might not want to play as much as your puppy does. Puppies will not always sleep through the night or let you relax as you watch television. On the other hand, most adult dogs will wait on you to play. What is more, they will sleep when you are sleeping and are happy to watch television on the couch right beside you. There is one last reason why you should get an adult dog instead of a puppy. When most people go to the pound to get a dog, they get a puppy. This means that many adult dogs spend a lot of time in the pound, and some never find good homes. So if you are looking to get a dog for a pet, you should think about getting an adult dog. They are good pets who need good homes.
  6. The passage speaks of
    1. How puppies do not make good pets.
    2. How puppies can be very destructive
    3. The work involved in training puppies
    4. The immature acts of puppies

    Answer: Option A
    Author has given this in the first paragraph itself and after that he has explained that why should we get a dog instead of a puppy
  7. Which is the best example of a dog that is housebroken?
    1. Rex always breaks things inside the house
    2. Rover never jumps on guests
    3. Muffin chews on peoples shoes
    4. Spot goes outside to use the bathroom

    Answer: Option D
    'housebroken' means one has to train the dog to not to excrete at improper place so option D is the case in point.
  8. The author apparently thinks that puppies are
    1. Friendly and playful
    2. Not as cute as adult dogs
    3. Not as playful as adult dogs
    4. Hardworking

    Answer: Option A
    clearly mentioned in the first few lines of the passage
  9. Which is the best synonym for ‘behave’ as applicable to this passage?
    1. Understand
    2. Train
    3. Act
    4. Listen

    Answer: Option C
    the author says that one has to train a puppy 'how to behave' implies 'how to act'
  10. The author begins paragraphs 2 and 4 with the phrase, “On the other hand”. This phrase is used to
    1. Contradict previous information
    2. Contradict a later statement
    3. support the following paragraph
    4. Highlight an example

    Answer: Option A
    on the other hand' means 'contrast the previous statement by giving examples/arguments.
Test Site