Sutherland Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for the question 1-5:Read the given passage and answer the questions.
It is also wrong to believe that Gandhiji was against technology. He had no objection to the use of mechanized power to increase production and diminish the drudgery of workers. The only condition was that such mechanical power must be available to every villager who wanted to use it. But he did not want science and machinery to produce goods and starve men. For him the supreme consideration was man. When Gandhiji was asked, "Are you against large-scale production?" he replied: "I never said that. The belief is one of the many superstitions about me ...Your question is based upon loose newspaper reports. What I am against is large-scale production of things villagers can produce without difficulty". (Book : Gandhi : His Life and Thought, Page 377)
  1. Choose a word or words which mean 'Drudgery'?
    1. Drugged person
    2. Person who gives drugs
    3. Laborious work
    4. Dragging a person
    Answer:  Option C.
    Drudgery means laborious work
  2. Gandhiji was not against machinery
    1. If it would be available to anyone who wanted to use it
    2. if it did all work.
    3. If it got a lot of money
    4. If it did the villagers work
    Answer: Option  A.
    The author quotes Gandhiji articulating his consent to the use of technology if it would be available to anyone who wanted to use it
  1. What was Gandhiji's objection to machinery?
    1. He did not want progress.
    2. He did not want people to lose their jobs due to production.
    3. He wanted people to work hard
    4. He did not believe in science
    Answer: Option  B.
    The author writes about Gandhiji’s concern that technology should not be let starve men.
    The answer therefore, is option no. 2
  2. Which products did Gandhiji think should not be produced on large scale?
    1. Those which were cheap.
    2. Those which were difficult to be produced.
    3. Those which could be produced easily by villagers.
    4. Those which were needed.
    Answer: Option  C.
    It is mentioned that Gandhiji was against the large scale production of goods by machines which villagers could produce easily. The answer thus, is 3
  3. Gandhiji thought that
    1. Machinery should help to lessen the menial labour of workers.
    2. Machinery should lessen the workers.
    3. Machinery should increase production.
    4. Machinery should not be used.
    Answer:  Option  A.
    It is given that it should lessen the work
    DIRECTIONS for the question 6-8: Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in bold .
  4. Commensurate
    1. Negative
    2. Comparable
    3. Concise
    4. Inappropriate
    5. Unfitting
    Answer: Option  B.
    Comparable is the correct option
  5. Emanations
    1. Emissions
    2. Simulation
    3. Radiation
    4. Exhalation
    5. Containment
    Answer: Option  A.
    The most appropriate option is 1.
  6. Aggrandize
    1. Concerned with act of advertising
    2. Commercial
    3. Marketability
    4. Augment
    5. Humble
    Answer: Option D
    Augment is synonymous to the word
    DIRECTIONS for the question 9-10: Read the sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. if there is 'No Error" the answer is (E). (Ignore errors of punctuation if any.)
  7. I have been (1)/ sitting(2) / here for hours(3) / thinking of my problem. (4)/ No error(5)
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    Answer: Option  E.
    No error.
  8. Ria was the prettier (1)/ of the three actresses trying out (2)/ for(3) / the part in the play.(4) / No error(5)
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    Answer: Option A.
    It should be 'prettiest' as the comparison is in the superlative degree, comparing more than two entities

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site