**Salaries of A, B and C are in the ratio 4 : 5 : 9. If their salaries are increased by 25%, 10% and 50% respectively, what will be the new ratio of their salaries?**- 6:5:13
- 10:11:27
- 5:6:15
- 11:20:27
- None of these

Answer : Option B.

Let their original salaries be 4k, 5k and 9k.

Now, new salaries are 1.25 4k : 1.15k : 1.59k = 5k : 5.5k : 13.5k = 10:11:27**The ratio of the present ages of A and B 9 : 5. Five years earlier the ratio of their was 2 : 1. What is the average of their present age**- 20 years
- 25 years
- 35 years
- 40 years
- None of these

Answer : Option C.

let present age of A=9x

So present age of B=5x

According to question

9x-5/5x-5=2/1

solving this we get,

x=5 so average is 45+25/2=35 years.

**A Shopkeeper wants to earn 12% profit on an item after giving 20% discount to the customer. By what percentage should he increase his marked price to arrive at the label price?**- 24%
- 32%
- 40%
- 16%

Answer : Option C.

Let the current price be Rs. 100.

For getting 12% profit he should sell it at Rs. 112.

Let the label price be x.

i.e. he need to increase 40% on label price**A can do a work in 60 days and B can do the same work in 40 days. They work together for 12 days and then A goes away. In how many days will B finish the remaining work?**- 16 days
- 20 days
- 25 days
- 28 days
- 24 days

Answer : Option B.

Work done by A and B in 12 days is

=12(1/60+1/40)=12 * 5/120=0.5

Remaining work = 1- [0.5]=0.5 work

B does 1/40 work in one day

so B does 0.5 work in 40 * 0.5 days = 20 days**A train crosses platforms of length 160 meters and 220 metres in 16 seconds and 20 seconds respectively. What is the length of the train?**- 60 metres
- 175 metres
- 80 metres
- 100 metres
- 120 metres

Answer : Option C.

Let the length of the train 'x' and speed of train be 'V' ms-1.

{160+x}/16={220+x}/20=V

{160+x}/4={220+x}/5

800+5x=880+4x;

5x-4x=880-800

x=80 metresSutherland Preparation Links- Sample Aptitude Questions of Sutherland
- All About Sutherland
- Free Mock Sutherland Placement Paper
- Join free prep course for Sutherland
- Test Pattern & Selection Procedure of Sutherland

**8423 + 3120 + 6543) / (1536 + 377 + 189) =?**- 5.8
- 14.6
- 8.6
- 18.3
- 17.2

Answer : Option C.

(8423+3120+6543) is nearly equal to 18000

& (1536+377+189) is nearly equal to 2100.

So required answer is (18000) /2100 = 8.6.**(13% of 7439) * (3.23 % of 537) =?**- 16243
- 14002
- 18674
- 19874
- 16774

Answer : Option E.

first we calculate 13% of 7439

10% of 7439 = 744 & its 3% is nearly 224 therefore 13% of 7439 = 744 + 224 = 968.

Similarly 3.23 % of 537 = 16.2 + 1 = 17.2. So we get answer as 17.2 x 968 = 16660 (approx).

Hence option E is the answer.**(96)**^{2}/ 79507^{1/3}= ?- 215
- 259
- 298
- 324
- 432

Answer : Option A.

9216/43=215(app.)**(96**^{2})+(78961)^{(3/2)}=?- 215
- 259
- 298
- 324
- 432

Answer : Option A.

9216/43=215(app.)**(15.28 x 3.56) /3.15=?**- 12
- 9
- 68
- 17
- 42

Answer : Option D.

3.56/3.15=1 app.

So answer will be little above than 15 so answer is 17