Sample Aptitude Questions of Siemens

  1. The average age of a man and his son is 28 years. The ratio of their ages is 3 : 1 respectively. What is the man's age?
    1. 30 years
    2. 38 years
    3. 44 years
    4. 42 years
    5. None of these

    Answer : Option D.
    Total sum of man's age & his son's age =28 A— 2 = 56
    Now, the Ratio of their ages is 3 : 1.
    Therefore, Man's age = (3/4) A— 56 = 42
    So, the correct answer is option D.
  2. A car manufacturing plant manufactures 96 dozen cars in eight days. How many dozen cars will the plant manufacture in 17 day ?
    1. 210
    2. 224
    3. 204
    4. 209
    5. None of these

    Answer : Option C.
    The plant manufactures 96 dozen cars in 8 days
    that means, It manufactures 96/8 = 12 dozen cars/day
    So, In 17 days, it will manufacture 17 A— 12 = 204 dozen cars
    Therefore, the answer is option C.
  1. A & B together can complete a piece of work in 16 days, B alone can complete the same work in 24 days. In how many days can A alone complete the same work ?
    1. 34 days
    2. 50 days
    3. 48 days
    4. 42 days
    5. None of these

    Answer : Option C.
    Let A alone can complete the work in x days and B alone can complete the work in 24days.
    Therefore, according to the given conditions,
    1/x + 1/24 = 1/16
    1/x = 1/48
    So, A's one day work is 1/48 which means that A will complete the entire work in 48days.
    Therefore, the answer is option C.
  2. Find the average of the following set of scores
    142, 93, 102, 206, 115, 98
    1. 122
    2. 106
    3. 138
    4. 117
    5. None of these

    Answer : Option E.
    Adding all, we get 756
    So, average = 756/6 = 126
    So, the correct answer is option E (none of these).
  3. The average of four consecutive odd numbers P, Q, R and S respectively (in increasing order) is 104. What is the sum of P & S?
    1. 204
    2. 208
    3. 206
    4. 212
    5. None of these

    Answer : Option B.
    Let the four consecutive odd numbers P, Q, R and S be X, X+2, X+4 and X+6 respectively.
    So, average = X+3 =104
    => X = 101
    So P = 101 & S = 107
    And Sum of S and P will be 208.
    Hence, the answer is option B.
  4. If tan α = n tan β and sin α = m sin β, then cos2α is
    1. (m2 - 1)/(n2 - 1)
    2. (m2 + 1)/(n2 - 1)
    3. m2/(n2 + 1)
    4. m2/n2

    Answer : Option A.
  5. If cos Θ + sin Θ = √2cos Θ, then cos Θ - sin Θ is
    1. -√2 sinΘ
    2. √2 sinΘ
    3. √2 tanΘ
    4. -√2 cosΘ

    Answer : Option B.
    cosΘ + sinΘ = √2 cosΘ on squaring both sides,
    cos2Θ + sin2Θ + 2 cosΘ. sinΘ =2cos2Θ
    => cos2Θ - sin2Θ = 2sinΘ, cosΘ
    => (cosΘ + sinΘ) (cosΘ - sinΘ)
    = 2 sinΘ, cosΘ
    => (2 sinΘcosΘ)/ √2 cosΘ = √2 sinΘ
  6. If cos4Θ - sin4Θ = 2/3 , then the value of 1 – 2 sin2Θ is
    1. 2/3
    2. 1/3
    3. 4/3
    4. 0

    Answer : Option A.
    cos4Θ - sin4Θ = 2/3
    => cos2Θ + sin2Θ (cos2Θ - sin2Θ) = 2/3
    => 1- sin2Θ - sin2Θ = 2/3
    => 1- 2sin2Θ = 2/3
  7. Number of students institute A & B were in the ration of 7: 15 respectively in 2012. In 2013 the no. of students in institute A increased by 25% and the no. of institute B institute B increased by 26%, then what was the respective ratio between no. of students in institutes A & B respectively in 2013?
    1. 25:56
    2. 24:55
    3. 24:53
    4. 25:53
    5. 25:54

    Answer : Option E.
    Let the students in institute A and B 7x,15x
    In 2013
    Students in A = 5/4(7x)=35x/4
    Students in B = 126/100(15x)
    Required. Ratio = (35x)100/4(126)(15x) = 25/54
    Hence , Option 5
  8. An employer pays Rs.26/- for each day a worker works and forfeits Rs. 7/- for each day he is idle. All the end of 56 days. If the worker got Rs. 829/- for how many days did the worker remains idle?
    1. 21
    2. 15
    3. 19
    4. 13
    5. 17

    Answer : Option C.
    Say he works for x days
    26x-7 (56-x)=829
    33x=1221
    x =37
    As he works for 37 days so he is idle for 19 days
    Hence, Option 3

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site