SBI Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for the question 1: Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in red
  1. Radically
    1. drastically
    2. continuously
    3. completely
    4. moderately
    5. concurrently
    Answer:  Option A.
    Radically means Departing markedly from the usual or customary;
    extreme or drastic: a radical change in diet.
DIRECTIONS for questions 2 to 6: Read the passage and answer the questions based on it.
Global warming is called the greenhouse effect because the gases that are gathering above the earth make the planet commensurate to a greenhouse. By trapping heat near the surface of the earth, the greenhouse effect is warming the planet and threatening the environment. Current fears stem largely from the fact that global warming is occurring at such a rapid pace. Models are predicting that over the next century, the global temperature will rise by several degrees. Some scientists still do not think that the effects of global warming are as severe as some people say. They think that droughts, hurricanes, and floods often blamed on global warming might actually have other causes. One major difficulty in studying global warming is the fact that weather data only exists for the last century and a half. As a result, understanding the present and predicting the future are very difficult. Global warming has a variety of causes. One of the largest factors contributing to global warming is the general problem of overpopulation and its many effects. The greater number of people consumes more items which take more energy to make, they drive more cars, and create larger amounts of garbage. These factors all increase the global warming problem. Many different gases can increase the planet's temperature. The number of different products and human activities that contribute to global warming are so numerous that finding solutions to the problem is very difficult. Using a refrigerator releases dangerous gases, turning on the lights requires energy from a power plant, and driving to work causes gas emanations from the car. Countless other normal activities lead to global warming. Though having an atmosphere is important, the greenhouse effect may be making it excessively thick. The levels of gases covering the Earth have soared with industrialization, and developed countries now produce about 75% of greenhouse gases. The most common gas is carbon dioxide, accounting for about 50% of all greenhouse gases. Other gases, including methane, CFCs, nitrogen oxides, and ozone, also contribute to forming the greenhouse layer. Because these gases are produced by so many important and common processes, limiting their production to prevent global warming will be difficult. As population increases and Third World countries begin to use greater amounts of energy, the problem may aggrandize rather than contract. A whole host of consequences will result. Some are probably already occurring. Temperature measurements of the sea surface and Deep Ocean indicate that the oceans are warming. Rising ocean temperature causes rising sea level from thermal expansion of the water. Rising temperature also means melting glaciers and rising sea level through addition of melt water to the oceans. Sea level rose about 1 foot during the last century, mostly from thermal expansion of the oceans. Sea level is expected to rise closer to 3 feet during the coming century. Rising sea level will cause increasing coastal erosion, flooding, and property damage during coastal storms on top of the potential for major loss of life from storms in low-lying coastal countries like Bangladesh and island nations in the Indian and Pacific Oceans. Warmer sea surface temperatures will result in more and stronger tropical storms (hurricanes and typhoons). Coastlines already ravaged by these storms will expect to see more strong storms than before, increasing the loss of life and damage to infrastructure. It is much more difficult to predict how regional and local weather patterns will change but there will certainly be changes. While higher temperatures will produce more rainfall across the globe, the regional rainfall patterns will likely change. Some areas will get more, some areas will get less. The timing of wet and dry periods may change. But higher temperatures will also mean more evaporation. Higher temperatures may also mean stronger storms with damaging winds. All of these mean new risks and changing conditions for agriculture. Centuries old farming practices will have to change. Some areas may go from being marginal to becoming a breadbasket region, while other regions may go from major agricultural production to marginal.
  1. The main purpose of the author in the passage is to:
    1. Examine the impact of global warming
    2. Elucidate the causes of global warming
    3. Analyze the difficulty in studying global warming
    4. Examine global warming, its causes and effects
    5. Undermine the concept of global warming
    Answer: Option  D.
    The passage opens up introducing the problem of Global warming, then highlights its causes and then talks about the effects of global warming in last 2-3 paragraphs. So option 4 is the right answer
  2. All of the following are true except
    1. many different gases can increase the planet’s temperature
    2. with the increase in the population in third world countries, the energy consumption in these countries has also increased
    3. people are afraid of global warming because they think that it is increasing at a rapid pace
    4. even a simple activity of utilizing energy will lead to increase in the global warming
    5. global warming is not caused by greenhouse gases.
    Answer: Option  E.
    This has been explicitly stated in the lines ''Though having an atmosphere is important, the greenhouse effect may be making it excessively thick. The levels of gases covering the Earth have soared with industrialization, and developed countries now produce about 75% of greenhouse gases.The most common gas is carbon dioxide, accounting for about 50% of all greenhouse gases. Other gases, including methane, CFCs, nitrogen oxides, and ozone, also contribute to forming the greenhouse layer''. It is given in the passage that one of the major reasons of global warming is green house gases. Hence the answer option is 5.
  3. Why according to the author is it difficult to gauge the detrimental effects of global warming?
    1. as weather data is only available for the last century and a half so it is difficult for the scientists to understand the weather pattern over a long period of time
    2. it is increasing at such a high pace that it is difficult for the weathermen to observe the changes due to global warming
    3. the thickness of greenhouse gases varies over the earth and this makes it difficult to take the observations
    4. global warming has a variety of causes
    5. None of these
    Answer: Option  A.
    As per the lines ''One major difficulty in studying global warming is the fact that weather data only exists for the last century and a half. As a result, understanding the present and predicting the future are very difficult'', it is clear that we have weather data for the century and the half therefore it is difficult for the scientists to gauge the pattern of the climate based on previous data. Hence the answer is option 1.
  4. What is the tone of the passage?
    1. analytical
    2. Laudatory
    3. Acerbic
    4. Sanguine
    5. meandering
    Answer:  Option  A.
    Laudatory is praising; Acerbic is harsh, bitter;
    Sanguine is positive;
    Meandering is moving aimlessly.
    In the entire passage the author is analyzing the causes and effect of global warming with the help of examples and facts.
  5. Which of the following options is the author most likely to agree with :
    1. It is easy to predict future effects of global warming
    2. One of the largest factors contributing to global warming is Industrialization
    3. The most common gas is carbon dioxide, accounting for about 50% of all greenhouse gases
    4. One major difficulty in studying global warming is the fact that gases are warming the planet and threatening the environment
    5. It is quite convenient to curb the emission of various harmful gases causing global warming
    Answer: Option  C.
    As per the lines '' The most common gas is carbon dioxide, accounting for about 50% of all greenhouse gases. Other gases,including methane, CFCs, nitrogen oxides, and ozone, also contribute to forming the greenhouse layer'', it is clear that carbon dioxide gas is 50% of all gases responsible for global warming. Hence the answer is option C.
DIRECTIONS for the questions 7 & 8 : Read the sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it.
The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. if there is 'No Error" the answer is (E). (Ignore errors of punctuation if any.)
  1. Raju invited Mahesh and me (1) / to spend (2) / the weekend with he (3) / and his family. (4)
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. no error
    Answer: Option  C.
    'With him and his family', because the pronoun 'him' is the object of the preposition 'with'.
  2. If (1) / a sentence is excessively long they (2) / may (3) / be difficult to comprehend. (4)
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. no error
    Answer: Option B.
    'It may ...' is the right usage, as there is only one sentence.
DIRECTIONS for the questions 9 & 10: Fill in the blanks with the most appropriate choice from the options given.
  1. Every year since March 1991, Maharashtrians are treated to the wondrous sight of __________.
    1. Coming back the swallows to Jalgaon
    2. swallows coming back to Jalgaon
    3. Jalgaon, returning to swallows
    4. returning to Jalgaon, the swallows
    5. sightfully swallowing Jalgaon
    Answer: Option  B.
    'Swallows coming back to Jalgaon ...' Here, the noun is in the gerund form 'coming back'.
  2. We will be ordering our wedding invitations next week and when they're ready______ address _______ and mail them.
    1. we'll ... them
    2. they'll ... us
    3. we ... they
    4. they ... them
    5. we ... you
    Answer: Option A.
    We'll is an abbrevation for we will therefore, only choice A makes sense.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site