Nagarro-Software Reasoning Question

DIRECTIONS for questions 1-3: In this question, relationship between different elements is shown in the statement(s). The statement(s) are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer. Mark your answer as:
  1. Only conclusion I is true
  2. Only conclusion II is true
  3. Either conclusion I or II is true
  4. Both conclusions I and II are true
  5. Neither conclusion I nor II is true
  1. Statements:L ≥ Y ≥ A<R; P ≤ A 

    Conclusion I:P≤ L     Conclusion II:R > P

    Answer: Option D.
    Since L ≥ Y ≥ A < R; P ≤ A, thus L ≥ Y ≥ A ≥ P. Hence, Conclusion I: P ≤ L is correct.

    Further, as R > A ≥ P, thus Conclusion II: R > P is also correct. Both conclusions I and II are true.

  2. Statements:M ≤ A ≥ N; E ≤ A < G

    Conclusion I:N ≤ E     Conclusion II:G > M

    Answer: Option B.
    Since M ≤ A ≥ N; E ≤ A < G, thus N ≤ A ≥ E. Hence relationship between N and E i.e., Conclusion I: N ≤ E can’t be determined and false.
    Further, as M ≤ A ≥ N; E ≤ A < G, thus G > A ≥ M. Hence Conclusion II: G > M is correct.
     
  3. Statements:W > Q = U ≥ I < T ≤ C

    Conclusion I:W > T    Conclusion II:Q ≥ C

    Answer: Option E.
    Since W > Q = U ≥ I < T ≤ C, thus both Conclusion I: W > T and Conclusion II: Q ≥ C can’t be determined and thus false.
    DIRECTIONS for questions 4-8: Study the following information and answer the question.

    Nine friends- P, Q, R, S, T, U, V, W and X live on nine different floors of a building but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered nine.Only two persons live below the floor on which V lives. Only one person lives between V and P. W lives on an odd numbered floor but not on floor no. 7. Only two persons live between W and Q. X does not live on the topmost floor. P does not live on the lowermost floor. S lives immediately below R but R does not sit on topmost floor. Neither R nor T live on floor no. 6. U lives immediately above P.

  4. How many persons live between the floors on which P and S live?
    1. Three
    2. More than three
    3. None
    4. Two
    5. One

    Answer: Option E.
    The following arrangement can be made with the help of given information:
    Floor No.
    Name
    9
    T
    8
    R
    7
    S
    6
    U
    5
    P
    4
    Q
    3
    V
    2
    X
    1
    W

    Only one person lives between the floors on which P and S live

  5. Who lives on the floor immediately below V?
    1. U
    2. T
    3. S
    4. Q
    5. X

    Answer: Option E.
    The following arrangement can be made with the help of given information:
    Floor No.
    Name
    9
    T
    8
    R
    7
    S
    6
    U
    5
    P
    4
    Q
    3
    V
    2
    X
    1
    W

    X lives on the floor immediately below V.

  6. On which of the following floor numbers does X live?
    1. Four
    2. One
    3. Two
    4. Five
    5. Seven

    Answer: Option E.
    The following arrangement can be made with the help of given information:
    Floor No.
    Name
    9
    T
    8
    R
    7
    S
    6
    U
    5
    P
    4
    Q
    3
    V
    2
    X
    1
    W

    X lives on floor number 2.

  7. Which of the following is true with respect to U as per the given arrangement?
    1. Only three persons live between U and Q.
    2. Only three persons live above U.
    3. Only one person lives between U and S.
    4. U sits on an odd numbered floor.
    5. None of these

    Answer: Option E.
    The following arrangement can be made with the help of given information:
    Floor No.
    Name
    9
    T
    8
    R
    7
    S
    6
    U
    5
    P
    4
    Q
    3
    V
    2
    X
    1
    W

    It can be observed from the arrangement that only three persons live above U.

  8. Who lives on floor numbered five?
    1. U
    2. Q
    3. S
    4. P
    5. Other than those given as options

    Answer: Option E.
    The following arrangement can be made with the help of given information:
    Floor No.
    Name
    9
    T
    8
    R
    7
    S
    6
    U
    5
    P
    4
    Q
    3
    V
    2
    X
    1
    W

    P lives on floor number 5.

  9. If 1 is subtracted from every even digit in each of the numbers, how many numbers thus formed will have a digit appear twice?
    1. None
    2. More than three
    3. One
    4. Two
    5. Three

    Answer: Option E.
    If 1 is subtracted from every even digit in each of the numbers, Series is : 557 377 553 395 375
    Thus, there are 3 numbers which have a digit appearing twice (i.e., 557, 377 and 553).
  10. If 1 is subtracted from every even digit in each of the numbers, how many numbers thus formed will have a digit appear twice?
    1. Four
    2. Two
    3. None
    4. One
    5. Three

    Answer: Option B.
    If '2' is added to the first digit of each number and '2' is subtracted from the middle digit and third digit of each number, then series is, 746 556 832 674 654
    7+4+6=17 & 6+7+4=17. There are two numbers whose sum of digits is 17.
Test Site