Sample Aptitude Questions of Nagarro-Software

  1. A is able to do a piece of work in 15 days and B can do the same work in 20 days. If they can work together for 4 days, what is the fraction of work left?
    1. 8/15
    2. 7/15
    3. 11/15
    4. 2/11
    5. Other than those given as options

    Answer : Option A.
    Total work done by A + B in 1 day = 1/15 + 1/(20 ) = 7/60
    Work done in 4 days = 7/60 × 4 = 7/15
    Therefore, fraction of work left = 1 - 7/15 = 8/15
  2. Cost price of each of the articles A and B is Rs. 'X'. Article A was sold at a profit of 10% and article B was sold at a profit of 30%. If the overall profit earned after selling both the articles is Rs. 136/-, what is the value of 'X'?
    1. Rs.340/-
    2. Rs.300/-
    3. Rs.360/-
    4. Rs.380/-
    5. Rs.320/-

    Answer : Option A.
    Given : 0.1x + 0.3x = 136 => x = 340
  3. Population of a village increased by 5% from 2007 to 2008 and by 25% from 2005 to 2009. If the population of the village was 480 in 2007, what was its population in 2009?
    1. 640
    2. 610
    3. 630
    4. 620
    5. 650

    Answer : Option C.
    Population in 2007 = 480
    In 2008 = 1.05 × 480 = 504
    In 2009 = 1.25 × 504 = 630
  4. 24% of 150 × 3/4= ?
    1. 64
    2. 40
    3. 72
    4. 24
    5. 48

    Answer : Option E.
    24% of 150 × 3/4= x = 36 × 4/3 = 48
  5. 3/17 of 20% of 510 + 7 = x2
    1. 5
    2. 10
    3. 21
    4. 15
    5. 27

    Answer : Option A.
    3/17 of 20% of 510 + 7 = x2
    3/17 × 20/100 × 510 + 7 = 18 + 7 = 25 => x = 5
  6. In the month of March, Hiten spent 45% of his monthly salary on paying bill and rent. Out of the remaining salary, he invested 60% in PPF and the remaining he deposited in bank. He deposited Rs. 15,400 in bank. If in April, he got an increment of 10%, what was his salary in April?
    1. Rs. 84,000
    2. Rs. 77,000
    3. Rs. 1,10,000
    4. Rs. 59,000
    5. Rs. 68,000

    Answer : Option B.
    Let the initial salary of Hiten be ‘S’. Then:
    (0.55 × 0.4) S = 15400 => S = 70000
    After increment, Hiten’s salary = 1.1 × 70000 = 77000
  7. A person covers a certain distance by travelling at a uniform speed of 120 km/h for 90 minutes. At what speed will he have to travel in order to cover the same distance in 1 hour 20 minutes? (in km/h)
    1. 135
    2. 125
    3. 140
    4. 130
    5. 145

    Answer : Option A.
    Distance = 120 × 90/60 = 180 km Speed required to cover 180 km in 1 hr 20 mins ( 4/3 hrs) = 180 × ¾ = 135 km/hr
  8. In Jar A, 120 litres milk was mixed with 24 litre water. 12 litre of this mixture was taken out and 3 litre water was added. If 27 litre of newly formed mixture is taken out, what will be the resultant quantity of water in the jar? (In litre)
    1. 20
    2. 10
    3. 15
    4. 30
    5. 25

    Answer : Option A.
    Ratio of milk : water in Jar A = 120 : 24 = 5 : 1
    12 lts of this mixture is taken out => milk = 5/6 × 12 = 10 lts and water = 2 lts taken out
    3 lts of water added = 24 – 2 + 3 = 25 lts => new ratio of milk : water
    = 110 : 25 = 22 : 5
    Now 27 lts of this mixture is again taken out =>
    water taken out = 5/27 × 27 = 5 lts
    water left = 25 – 5 = 20 lts
  9. A boat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. What is the speed of the stream? (in km/hr)
    1. 10
    2. 6
    3. 5
    4. 4
    5. 15

    Answer : Option C.
    Speed of boat = 15 k/h
    Let the speed of stream be ‘S’
    Given : 30/(15+S) + 30/(15-S) = 9/2
    Solving we get, S = 5 km/h
  10. Six years ago, the ratio of the ages of Kunal and Sagar was 6 : 5. Four years hence, the ratio of their ages will be 11:10. What is Sagar's present age?
    1. 16 years
    2. 18 years
    3. 20 years
    4. 22 years
    5. 25 years

    Answer : Option A.
    Let the ages of Kunal and Sagar be K and S respectively.
    Given : (K-6)/(S-6) = 6/5 => 5K – 6S = -6 ……(i)
    And: (K+4)/(S+4) = 11/10 => 10K – 11 S = 4 …..(ii)
    Solving (i) & (ii) we get: S = 16 years.
Test Site