HCL Technologies Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for questions 1-3: A word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Choose the correctly spelt word.
  1. 1. scriptare 2. skripture 3. scripture 4. Scripcher
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer: Option C.
    Scripture is the correct option
  2. 1. tariff 2. tarriff 3. tarif 4. Tarrif
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer: Option A.
    Tariff
  3. 1. commitee 2. committe 3. comittee 4. Committee
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer: Option D.
    It is spelt as committee.
DIRECTIONS for questions 4-5: Fill in the blanks.
  1. We have to _____________ in our young men and women a sense of discipline, which is a ______for "progress and happiness"
    1. generate, concomitant
    2. instill, need
    3. produce, necessity
    4. inculcate, pre-requisite
    Answer: Option D.
    Sense of discipline is to be induced ehich means inculcate which is a prior condition for "progress and happiness", better word for important is pre-requisite.
  2. At a function to inaugurate the world-class terminal of Thiruvananthapuram International Airport, the Prime Minister said the Centre's policy on airport ____________ was to stay ahead of demand and to _____________ the maximum share of traffic in the region.
    1. sector, ensure
    2. regions, witness
    3. building, garnish
    4. infrastructure, garner
    Answer: Option D.
    Option D is the most relevant of all.
    DIRECTIONS for questions 6 to 7: Choose the word which is opposite in meaning of the word in red in the sentence.
  3. Modesty
    1. Honesty
    2. Vanity
    3. Originality
    4. Variety
    Answer: Option B.
    Modesty means the quality or state of being unassuming in the estimation of one's abilities opposite of which is Vanity.
  4. Spite
    1. Spleen
    2. Venom
    3. Spirit
    4. Affection
    Answer: Option D.
    Spite means a desire to hurt, annoy, or offend someone opposite of which is affection.
    Directions for questions 8-10: Answer the questions that follow the passage.

    Nepal has promised India that it would end discrimination against car imports from the country and allow imports on the basis of self-certification by Indian Government authorized manufacturers. India, too, has removed special additional duty of 4% on all imports from Nepal that enjoy zero basic customs duty under the Indo-Nepal treaty of trade following requests from the Nepalese government that its exports were losing competitiveness in the Indian market. The assurances on the long standing grouses were given by Commerce Secretaries from both countries in a meeting in New Delhi on Tuesday. India had complained to Nepal that it permitted all countries, other than India, to sell vehicles through self certified 'type approvals' or TAs, which was a confirmation of procedure commitment given by the manufacturer. "The Nepalese side said that if the Government of India authorizes any manufacturer for giving self certified TAs, the Government of Nepal will recognize the same," according to the minutes of the meeting. To help Nepal export products to India, the country has done away with special additional duty of 4% on import of all products that are imported duty free under the Indo-Nepal trade treaty. The SAD was imposed in 2006. Nepal's export to India is just $500 million, against India's exports of $2.2 billion. India has, however, turned down Nepal's request of waiving excise on propane and butane imported by Nepalese companies from third countries, which are mixed in India and exported to Nepal. India said that such mixing was considered production activity which is subject to excise. India also asked Nepal to restore margin of preference on import duty for Indian goods which was brought down from 20% in 2001-02, to 5% in 2006-07. Margin of preference is the difference in import duty levied on the preferred country as opposed to other countries. Under the South Asia Free Trade Agreement, of which both India and Nepal are signatories, Nepal gives margin of preference of 25% on applicable goods. Nepal said that it would favourably consider the request in its forthcoming budget session.

  5. Choose the statement that is "true" as per the passage
    1. Indo-Nepal treaty of trade is the only trade agreement under which the two countries can do export-import business.
    2. Presently India is not exporting cars to Nepal.
    3. Nepal has decided to stop importing cars from India.
    4. The Commerce Secretaries of India and Nepal had met recently to discuss bi-lateral trade issues.
    Answer: Option D
    Option D is the most appropriate in the context
  6. What has been the primary bone of contention from a Nepalese perspective, in respect of its trade ties with India?
    1. India has been discriminating against Nepal in the matter of car exports.
    2. Excise duty is being levied on butane and propane being exported to Nepal by India.
    3. India had been levying a special additional duty on exports from Nepal into India.
    4. India has been demanding restoration of margin of preference on import duty for Indian goods.
    Answer: Option C.
    In the given context option C is correct.
  7. It is evident from the passage that
    1. India and Nepal have political differences.
    2. India and Nepal are at loggerheads on trade issues.
    3. India and Nepal do not have much cross-border trade.
    4. Governments of India and Nepal are making higher level efforts to resolve trade issues, on give-and-take basis.
    Answer: Option D.
    Option D is evident in the light of the information given in the passage.
Test Site