Sample Aptitude Questions of Grapecity

  1. Meera purchased 23 bracelets at the rate of Rs 160 per bracelet. At what rate per bracelet should she sell the bracelets so that profit earned is 15% ?
    1. Rs. 184/-
    2. Rs. 186/-
    3. Rs. 192/-
    4. Rs. 198/-
    5. None of these

    Answer : Option A.
    Since the CP of each bracelet is Rs 160, to make a profit of 15%, the SP should be 160 × 1.15 = Rs 184.
  2. Kajal spends 55% of her monthly income on grocery, clothes and education in the ratio of 4 : 2 : 5 respectively. If the amount spent on clothes is Rs. 5,540/-, what is Kajal's monthly income ?
    1. Rs. 55,400/-
    2. Rs. 54,500/-
    3. Rs. 55,450/-
    4. Rs. 55,650/-
    5. None of these

    Answer : Option A.
    Let the amount spent on grocery, clothes and education is x. We have 2x/11 = 5540. So, x = Rs. 30470. This is 55% of the total income. Hence total income = (30470 X 100)/55 = Rs 55400.
  1. 35 percent of a number is two times 75 percent of another number. What is the ratio between the first and the second number respectively?
    1. 35 : 6
    2. 31 : 7
    3. 23 : 7
    4. 32 : 9
    5. None of these

    Answer : Option E.
    Let two numbers be a and b. Now, 35% of a = 2 times 75% of b. solving we get a : b = 30 : 7 Therefore, the correct answer is option E (none of these).
  2. Area of a rectangular field is 3584 m2 and the length and the breadth are in the ratio 7 : 2 respectively. What is the perimeter of the rectangle ?
    1. 246m
    2. 292m
    3. 286m
    4. 288m
    5. None of these

    Answer : Option D.
    Here, L : B = 7: 2 or L = 7a, B = 2a.
    So area= 7a × 2a.
    Given that the area is 3584m2 => 14a2 = 3584 => a = 16.
    So L = 112 and B = 32.
    So, Perimeter = 2 (L + B) = 2 × 144 = 288m
  3. Last year there were 610 boys in a school. The number decreased by 20 percent this year. How many girls are there in the school if the number of girls is 175 percent of the total number of boys in the school this year ?
    1. 854
    2. 848
    3. 798
    4. 782
    5. None of these

    Answer : Option A.
    The number of boys this year = 0.8 × 610 = 488. Since the girls are 175% of the boys, So, the number of girls = 175% of 488 = (175 × 488)/100 = 854
  4. Aryan got 350 marks and Vidya scored 76 percent marks in the same test. If Vidya scored 296 marks more than Aryan, what were the maximum marks of the test ?
    1. 650
    2. 900
    3. 850
    4. 950
    5. None of these

    Answer : Option C.
    Aryan scored =350, Vidya scored 296 more than Aryan i.e. 350 + 296 = 646. Also, Vidya scored 76% of maximum marks. So, 76% of maximum marks = 646 => maximum marks = 850
  5. A student was awarded certain marks in an examination. However, after re-evaluation, his marks were reduced by 40% of the marks that were originally awarded to him so that the new score now became 96. How many marks did the student lose after re-evaluation?
    1. 58
    2. 68
    3. 63
    4. 56
    5. 64

    Answer : Option E.
    Since the student has lost 40% marks, So, he has 60% of the original marks say x. => 0.6 x = 96 => x = 160. Hence, marks lost by him is 160 - 96 = 64.
  6. Average of five numbers is 61. If the average of first and third number is 69 and the average of second and fourth number is 69, what is the fifth number ?
    1. 31
    2. 29
    3. 25
    4. 35
    5. None of these

    Answer : Option B.
    Since the average of all five numbers is 61, so the total of all five numbers is 61 × 5 = 305. Total of Ist and IIIrd numbers = 138 and total of IInd and IVth numbers is 138. So the fifth number is 305 - 138 -138 = 29.
  7. The respective ratio between the present ages of father, mother and daughter is 7 : 6 : 2. The difference between mother's and the daughter's age is 24 years. What is the father's age at present?
    1. 43 years
    2. 42 years
    3. 39 years
    4. 38 years
    5. None of these

    Answer : Option B.
    The ratio between the present ages of father, mother and daughter is 7 : 6 : 2. Let their ages be 7x, 6x and 2x respectively. Now, we have, 6x - 2x = 24 => x = 6. Hence, age of father is 6 × 7 = 42 years.
  8. Average weight of 19 men is 74 kgs. and the average weight of 38 women is 63 kgs. What is the average weight (rounded off to the nearest integer) of all the men and the women together
    1. 59kgs
    2. 65kgs
    3. 69kgs
    4. 67kgs
    5. 71kgs

    Answer : Option D.
    The average weight of all men and women = (19x74+38x63)/57 = 66.6 = 67kgs

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site