Grapecity Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for the question 1-3 : Choose the word which is opposite in meaning of the word underlined in the sentence.
  1. One can acquire fame only by being truthful, honest and faithful
    1. lose
    2. deprive
    3. forsake
    4. Surrender

    Answer : Option A.
    Acquire and lose are antonyms
  1. Always avoid late-night jobs.
    1. inspire
    2. compel
    3. pursue
    4. seek

    Answer : Option D.
    Avoid means keep away from or stop oneself from doing opposite of which is seek which means attempt to find.
  2. It was a voluntary gesture
    1. compulsory
    2. violent
    3. deliberate
    4. Valuable

    Answer : Option A.
    Voluntary means done, given, or acting of one's own free will opposite of which compulsary.
    DIRECTIONS for the question 4-7: Study the passages below and answer the questions that follow each passage.
    Teaching today, to me, doesn't exude the same vibrant memories that it used to, maybe even a decade ago. My interest in this profession was kindled from an early age with the conversations between my father, a professor, and his students. He was a strict disciplinarian admired and revered by his students. I used to stealthily listen from behind the curtains, the conversation between the professor and his students. Sometimes, it ranged from a casual hello to permission for non-submission of assignments or an earnest plea of forgiveness for mistakes committed in the classroom or issues related to career growth. Whatever the subject, the aura of respect and love that emanated from the mere presence of their professor amid them intrigued me, and kindled the spirit in me too to take up teaching as a profession. During Diwali, students used to knock gently at our door with a box laden with goodies and in a trembling voice ask us whether the professor was at home. He was a stickler for values and one among them was a complete no-no-to gifts from students. He used to take a small piece of murukku to appease them and then tell them gently and forcefully not to bring home anything except their wishes. At railway stations and banks, shopping centres and markets, he used to be greeted with love and affection. Some people used to bring their newly-wedded wives, come in at times during quiet evenings to share their success stories or simply drop in to say 'hello'. Another picture still etched in my mind is the discussion of question papers enthusiastically after the exams. The students used to follow him right from the college to the quarters where we used to stay. I used to be aghast at their verve and excitement to get to know the corrections and do better next time. That was perhaps in the early 1980s. I pictured all this and more to happen to me too when I took up this profession as a lecturer. But every time an examination gets over now I hardly get to see my students come back and discuss, save to tell me that a few questions were out of syllabus in their judgment and I had no right to include them. Things have changed a lot. Today, my students are all with me 24x7 in Facebook, LinkedIn, Twitter, but their virtual reality is nothing compared to the warmth that I could sense my father being showered with by his students. Mobile phones and emails are flooded with forwards that arrive in bulk, but rarely with a personal tone. The fast pace of life has eroded the joy of being a teacher to the students everyday of our life. Students are busy with gaming, surfing, messaging and downloading. Teachers are too busy to be bothered! Akin to the World Environment Day, Mother's Day, Father's Day, we need a day devoid of any technological gadgets and see how we relate to each other that golden day. It's time to engage in conversations with our students to help them come out of the virtual world and experience the joy of exploring themselves along with us!
  3. What prompted the author of the passage to take up a teaching career?
    A.The expectation of being showered with gifts of love from students on special occasions.
    B.The aura of love and respect of students that his father commanded.
    C.The opportunity to interact with students and share their excitement.
    1. A and B
    2. B Only
    3. B and C
    4. A,B and C

    Answer : Option B.
    The opening lines justify option 2 as the answer
  4. What does the author suggest should be done, to bring back the relationship of love and warmth between students and teachers ?
    1. Celebrate a "No-Gadgets" Day that would leave the students free to talk.
    2. Healthy and regular personal interactions between students and teachers.
    3. Extensive interaction through Facebook, Linkedln and Twitter, as everyone is very busy these days.
    4. All these

    Answer : Option A.
    The penultimate line of the passage answers the question
  5. What, according to the author, are the reasons for the deterioration in the teacher-student relationship, as compared to his father's time as a teacher ?
    1. Both students and teachers are too busy coping with the hectic pace of life.
    2. All the students today only have complaints to make to the teachers.
    3. There is no special day earmarked for interactions between students and teachers.
    4. Many teachers are not on Facebook, Linkedln or Twitter, and miss out on the opportunity to stay connected with their students.

    Answer : Option A.
    The author clearly mentions that the students and teachers have lost personal touch due to hectic pace of life
  6. It is implied in the passage that the best way to improve student-teacher relationship is
    1. for the students to seek out their teachers and take counsel on various matters.
    2. for the teachers to be connected with their students 24x7 through the social networking websites.
    3. for the teachers to take the initiative and encourage students to open up with them.
    4. All these

    Answer : Option C.
    Towards the end of the passage the author suggests that the teachers also need to find time for their students
    DIRECTIONS for the question 8-10 : A sentence has been broken into four parts. Choose the part that has an error.
  7. A.The Internet has B.greatly C.affected D.our life

    Answer : Option D.
    Our life should be replaced with our lives as our is plural
  8. A. I hope B. you enjoy C. your staying D. in India this time.

    Answer : Option C.
    Your stay is the correct answer
  9. A. I buy B. a car C. because I need one D. to go to the office.

    Answer : Option A.
    I buy is wrong usage of the tense, it should be I bought.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site