Zensar Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for questions 1 to 3:Find out the best alternative for the highlighted part of the sentence.
  1. As the gentleman did not want to be disturbed, he left the "phone off hooks".
    1. of hook
    2. for the hook
    3. off hooking
    4. off the hook

    Answer: Option D.
    In the context, off the hook means to put phone in such a position that incomings calls are not allowed.
  2. The principal was overburdened with work, his daughter decided to "gave her hand."
     
    1. giving hands
    2. gave her hands
    3. give her hand
    4. No correction required

    Answer: Option B.
    Gave her hand is right here as it means to help someone
  3. Despite being busy, Radha has "keeps in touches" with others.
    1. had kept in touch
    2. kept in touch
    3. is keeping touch
    4. are kept touched

    Answer: Option B.
    Kept in touch is the correct answer. This is due to the fact that we need the present perfect tense
    DIRECTIONS for questions 4-5: Choose the word which is opposite in meaning.
  4. Altruist ____________
    1. Selfish
    2. egoistic
    3. helpful
    4. None of the above

    Answer: Option A.
    Since altruist is a selfless person, the opposite to altruist is selfish. Option 1 is therefore, the correct answer.
  5. Misanthropist____________
    1. loves people
    2. hates people
    3. can stand only a few people
    4. none of the above

    Answer: Option A.
    Since a misanthropist hates mankind, its opposite is to love human beings which is option A.
    DIRECTIONS for questions 6 to 10: Read the given passage and answer the questions.
    According to Inter Press Service, "On global scale, women cultivate more than half of all the food that is grown. In sub-Saharan Africa and the Caribbean, they produce up to 80 percent of basic foodstuffs. In Asia, they account for around 50 percent of food production. In Latin America, they are mainly engaged in subsistence farming, horticulture, poultry and raising small livestock."Yet women often get little recognition for that. In fact, many go unpaid. It is very difficult for these women to get the financial resources required to buy equipment etc, as many societies still do not accept, or realize, that there is a change in the "traditional" roles.UNICEF's 2007 report on state of the world's children focused on the discrimination and disempowerment women face throughout their lives and how that impacts children's lives. In regards to work and pay, they noted the following.Reasons for such disparity include the fact that women are generally underpaid and because they often perform low-status jobs, compared to men. UNICEF notes that the data isn't always perfect, and that generalizations such as the above can hide wider fluctuations. "Brazil, for example, women under the age of 25 earn a higher average hourly wage than their male counterparts."UNICEF's main summary of equality in employment included the following points:For many women, un-paid work in and for the household takes up the majority of their working hours, with much less time spent in remunerative employment. Even when they participate in the labour market for paid employment, women still undertake the majority of the housework.When women work outside the household, they earn, on average, far less than men. They are also more likely to work in more precarious forms of employment with low earnings, little financial security and few or no social benefits.Women not only earn less than men but also tend to own fewer assets. Smaller salaries and less control over household income constrain their ability to accumulate capital.
  6. Women's work is often_________.
    1. unnoticed
    2. unrecognized and unpaid
    3. appreciated
    4. paid

    Answer: Option B.
    The first two sentences of the second paragraph justifies the selection
  7. In sub Saharan and Caribbean region women produce around __________food.
    1. 50%
    2. 80%
    3. 70%
    4. 60%

    Answer: Option B.
    The paragraph justifies the selection
  8. Disempowerment of women affects ________.
    1. family life
    2. society
    3. Offspring's Life
    4. Environment

    Answer: Option C
    Passage mentions the fact that the lives of children is affected.
  9. Most of the part of women's working hours is often consumed by _________.
    1. child nurturing
    2. farming
    3. household responsibilities
    4. husband and family

    Answer: Option C
    "For many women, un-paid work in and for the household takes up the majority of their working hours, with much less time spent in remunerative employment".
    Thus, option C is the answer.
  10. The text talks about
    1. women's status in society
    2. women empowerment
    3. women's subjugation
    4. children's state in the society

    Answer: Option C.
    The passage includes economic as well as domestic exploitation of women. Thus, option C is correct.
Test Site