Thomson-Reuters Reasoning Question

DIRECTIONS for the questions 1 to 5: Read the following information and answer the given question.
Seven people, namely O, P, Q, R, S, T and U have to attend a practical but not necessarily in the same order, on seven different months (of the same year) namely February, March, April, June, August, September and November. Each of them also likes a different subject namely Chemistry, Biology, Psychology, Hindi, English, Geography and Account but not necessarily in the same order.
The one who likes Hindi will attend a practical in a month which has 31 days. Only two people will attend a practical between the one who likes Hindi and T. Only three people will attend a practical between T and Q. Only one person will attend a practical between Q and the one who likes Accounts. The one who likes Chemistry will attend a practical in one of the months before the one who likes Accounts. The one who likes Chemistry will attend a practical in the month which has less than 30 days. Only two people will attend a practical between the one who likes Chemistry and S. Only one person will attend a practical between S and the one who likes Psychology. The one who likes Psychology will attend a practical on one of the months after S. Only two people will attend a practical between the one who likes Psychology and P. The one who likes Geography will attend a practical immediately before P. Only three people will attend a practical between P and the one who likes English. Only one people will attend a practical between O and R. O will attend a practical in a month which has 31 days.
  1. Who amongst the following likes Biology?
    1. P
    2. T
    3. U
    4. R
    5. O
    Answer: Option A.
    February – U – Chemistry
    March – T – Geography
    April – P – Biology
    June – S – Accounts
    August – O – Hindi
    September – Q – Psychology
    November – R - English
    P likes Biology.
  2. How many people will attend a practical after P?
    1. Three
    2. One
    3. Two
    4. None
    5. More than three
    Answer: Option E.
    February – U – Chemistry
    March – T – Geography
    April – P – Biology
    June – S – Accounts
    August – O – Hindi
    September – Q – Psychology
    November – R - English
    More than three People will attend a practical after P.
  3. Which of the following represents the people who will attend a practical immediately before and immediately after Q?
    1. O,R
    2. P, Q
    3. S, Q
    4. S, P
    5. U, P
    Answer: Option A.
    February – U – Chemistry
    March – T – Geography
    April – P – Biology
    June – S – Accounts
    August – O – Hindi
    September – Q – Psychology
    November – R - English
    O, R represents the people who will attend a practical immediately before and immediately after Q.
  4. As per the given arrangement February is related to T and March is related to P following a 4certain pattern, which of the following is August related to following the same pattern?
    1. U
    2. Q
    3. R
    4. S
    5. O
    Answer: Option B.
    February – U – Chemistry
    March – T – Geography
    April – P – Biology
    June – S – Accounts
    August – O – Hindi
    September – Q – Psychology
    November – R - English
    As per the given arrangement February is related to T and March is related to P following a certain pattern, Q is August related to following the same pattern.
  5. Which of the following represents the month in which U will attend a practical?
    1. November
    2. February
    3. April
    4. June
    5. Cannot be determined
    Answer: Option B.
    February – U – Chemistry
    March – T – Geography
    April – P – Biology
    June – S – Accounts
    August – O – Hindi
    September – Q – Psychology
    November – R - English
    U will attend a practical in the month of Feb.
    DIRECTIONS for question 6 to 8: Study the given information carefully to answer the given question.
    R is 15m west of Q. J is 6m north of Q. W is 2m west of J. L is 10m south of W. K is 6m west of L.
  6. If F is 4m to the south of R and V is 2m east of K, how far is Point F from Point V?
    1. 8m
    2. 11m
    3. 5m
    4. 9m
    5. 4m
    Answer: Option D.
    The following diagram can be formed with the given information.
    Now, FL = RQ – WJ = 15 – 2 = 13m
    Further, FV = FL – VL = 13 – 4 = 9m
  7. Kabir walks 10m towards south from Point J, takes a right turn and walks for 3m. How far will he be from Point K?
    1. 4m
    2. 10m
    3. 9m
    4. 6m
    5. 5m
    Answer: Option E.
    As shown in the diagram, if Kabir walks 10 m towards south from point J, he will reach at point Y. Then, moving 3 m to the right side, he will finally reach point X.
    Now, XL = XY – LY = 3 – 2 = 1 m
    And distance between X and K = KL – XL = 6 – 1 = 5m
  8. In which direction is R with respect to J?
    1. West
    2. South east
    3. North east
    4. North
    5. South west
    Answer: Option E.
    As per the diagram, it can be observed that R is towards South-west with respect to J.
    DIRECTIONS for question 9 to 10: In this question, two/three statements followed by two conclusions are given. You have to take the given statements to be true even if they seems to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows disregarding commonly known facts. Mark your answer as:
    1. only conclusion I is true
    2. only conclusion II is true
    3. either conclusion I or II is true
    4. both conclusions I and II are true
    5. Neither conclusion I nor II is true
  9.  Statements: All ladders are snakes. Some snakes are frogs.
    Conclusion I: No ladder is a frog.
    Conclusion II: At least some ladders are frogs.

    Answer: Option E.
    According to the diagarm below, conclusion I does not follow from the given statements

    From the diagram below, conclusion II is not necessarily true and hence does not follow.

    But either one of them is true. Therefore, either conclusion I or conclusion II follows.
  10. Statements: No mobile is a band. All bands are pillows. Some pillows are sheets.
    Conclusion I: Some pillows are mobiles.
    Conclusion II: All bands are sheets.

    Answer: Option E.
    From the diagram, obsereve that no conclusion follows from the given statements

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site