Sample Aptitude Questions of Tech Mahindra

Rate Us
Views:149335
Aptitude questions are asked in most of the placement tests. In the case of Tech Mahindra placement process, aptitude test forms the first round, where the candidates are evaluated for their logical, analytical, and problem-solving skills. Here, we have given sample aptitude questions based on the common mathematical concepts like averages, time & work, ages, profit & loss, mixtures, number system, speed, time & distance, etc. Questions like these are often asked in Tech Mahindra aptitude round.
Tech Mahindra Aptitude Questions
DIRECTIONS for the questions 1 to 10: Solve the following question and mark the best possible option
fb ad
  1. Two years ago the average age of a family of 8 members was 18 years. After the addition of a baby, the average age of family remains the same today. What is the age of the baby ?
    1. 1 year
    2. 2 years
    3. 4 years
    4. 3.5 years

    Answer : Option B.
  2. An article when sold at a gain of 5% yields Rs. 15 more than when sold at a loss of 5%. The cost price of the article is:
    1. Rs. 200
    2. Rs. 150
    3. Rs. 80
    4. Rs. 64

    Answer : Option B.
    10/100 × x = 15 ⇒ x=150
    As the loss and profit both are earned on the cost price.
  3. If X gets 25% more than Y and Y gets 20% more than Z, the share of Z out of Rs. 740 will be:
    1. Rs. 300
    2. Rs. 200
    3. Rs. 240
    4. Rs. 350

    Answer : Option B.
    Z share = Z,
    Y = 1.2Z
    X = 1.25×1.2Z,
    X+Y+Z =740
    (1.25× 1.2+1.2+1)Z=740
    3.7Z=740, Z=200
  1. In a mixture of 35 litres the ratio of milk and water is 4 : 1. If 7 litres of water is added to the mixture, the ratio of milk to water in the resultant mixture will become :
    1. 2 : 3
    2. 3 : 2
    3. 2 : 1
    4. 1 : 2

    Answer : Option C.
    Mixture = 35L, Milk = 4/5 × 35 =28L
    Water = 1/5 × 35 =7L
    New 28/7+7 = M/W
    ⇒ 28/14 = M/W =2/1
  2. What will be the income tax payable by a person getting a taxable income of Rs. 30,000 during the year if the first Rs. 18000 is not taxable and the tax rates are 25% of the next Rs. 12000 ?
    1. Rs. 3000
    2. Rs. 3250
    3. Rs. 3500
    4. Rs. 3750

    Answer : Option A.
    T.I.=30,000, N.T.I.=18000
    Taxable 12000, Income Tax = 25% of Taxable Income
    = 1/4 ×: 12000 = RS.3000
  3. 10 men can finish a piece of work in 10 days whereas it takes 12 women to finish it in 10 days. If 15 men and 6 women undertake to complete the work, how many days will they take to complete the work?
    1. 2
    2. 4
    3. 5
    4. 11

    Answer : Option C.
    10 men = 10 days, 1 men 1 day = 1/100 work
    12 women = 12 days, 1 women 1 day = 1/120
    15 men + 6 women, 15 × 1/100 + 6 × 1/120
    3/20 +1/20= 4/20 =1/5 work= 5 days
  4. A merchant marks his wares 40% more than the real price and allows 20% discount. His profit is:
    1. 20%
    2. 18%
    3. 16%
    4. 12%

    Answer : Option D.
    Let the CP = 100 Rs.
    Mark Price = 140
    Discount = 20%
    Selling price 80/100 × 140 = 112
    Hence profit = 12%
  5. A train 280 metres long is moving at 60 kms per hour. The time taken by the train to cross a platform 220 metres long is:
    1. 20 seconds
    2. 25 seconds
    3. 30 seconds
    4. 35 seconds

    Answer : Option C.
  6. A person spends 40% of his salary on food, 25% on house rent, 15% on entertainment and 5% on conveyance. If his savings at the end of the month is Rs. 1200, then his salary per month in rupees is:
    1. 4000
    2. 6000
    3. 8000
    4. 10000

    Answer : Option C.
    Total expenditure = 40 + 25 + 15 + 5 = 85%
    Saving = (100 - 85) = 15%
    15/100 × Salary = 1200, Salary = 8000 Rs.
  7. The average of 7 consecutive numbers is 33. The highest of these numbers is:
    1. 28
    2. 30
    3. 33
    4. 36

    Answer : Option D.
    The average of 7 consecutive numbers will be the 4th number which is given to be = 33 5th number = 34, 6th number = 35, 7th number = 36
telegram_ad
Rate Us
Views:149335