Tata-Steel Reasoning Question

  1. Find out the set of numbers amongst the four sets of numbers given in the alternatives which is most like the set given in the question. Given Set: (8, 56,72)
    1. (7, 56, 63)
    2. (3, 15, 24)
    3. (6, 42, 54)
    4. (5, 30, 35)

    Answer: Option C.
    8 × 7 = 56
    8 × 9 = 72
    Similarly,
    6 × 7 = 42
    6 × 9 = 54
  2. Rahul and Robin are brothers. Pramod is Robin's father. Sheela is Pramod's sister. Prema is Pramod's niece. Shubha is Sheela's granddaughter. How is Rahul related to Shubha?
    1. Brother
    2. Cousin
    3. Uncle
    4. Nephew

    Answer: Option C.
    Shubha is granddaughter of Sheela, who is sister of Pramod.
    Rahul is son of Pramod.
    Therefore, Rahul is uncle of Shubha.
  3. In a survey of a town, it was found that 65% of the people surveyed watch the news on-T.V., 40% read a newspaper and 25% read a newspaper and watch the news on T.V. What per cent of M, the people, surveyed neither watch the news on T.V. nor read a newspaper?
    1. 5%
    2. 10%
    3. 20%
    4. 15%

    Answer: Option C.

    Required percentage = 100 - (40 + 25 + 15) = 20%
  4. In the following question, A stands for any of the mathematical signs at different places, which are given as choices under each ques¬tion. Select the choice with the correct sequence of signs which when substituted makes the ques¬tion as a correct equation.
    24 D 4 D 5 D 4
    1. × + =
    2. + = ×
    3. + × =
    4. = + ×

    Answer: Option D.
    24 = 4 + 5 × 4 ⇒ 24 = 4 + 20
    DIRECTIONS for questions 5 – 6: In each of the following questions, select the one which is different from the other three responses.
    1. ZKXJ
    2. CMAL
    3. TGRF
    4. FRTK

    Answer: Option D.
    1. ABJNM
    2. QRTUZ
    3. IXYOQ
    4. WFGOP

    Answer: Option C.
    Except in letter group IXYOQ, in all others there is only one Vowel.
    In the letter group IXYOQ, there are two Vowels.
    DIRECTIONS for the question 7: In each of the following questions, select the miss¬ing number from the given responses.
  5. 123
    456
    789
    2728?

     

    1. 49
    2. 50
    3. 51
    4. 52

    Answer: Option C.
    First Column
    = 4 × 7 - 1= 28 – 1 = 27
    Second Column
    = 5 × 8 – 2 = 40 - 2 = 38
    Third Column
    = 6 × 9 - 3 = 54 - 3 = 51
    DIRECTIONS for questions 8 to 9: In each of the following questions a series is given, with one/two term(s) missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
  6. MNOABCPQRDEFST
    1. GK
    2. UV
    3. GH
    4. UG

    Answer: Option B.

  7. 5 9 ? = 84 8 6 4 = 56 7 3 7 = 70
    1. 4
    2. 7
    3. 5
    4. 6

    Answer: Option D.
    (5 + 9) × ? = 84
    ∴ ? 84/14 = 6
    (8 + 6) × 4 = 14 × 4 = 56
    (7 + 3) × 7 = 10 × 7 = 70
  8. There are three baskets of fruits. First basket has twice the number of fruits in the 2nd basket. Third basket has 3/4th of the fruits in the first. The average of the fruits in all the baskets is 30. What is the number of fruits in the first basket?
    1. 20
    2. 30
    3. 35
    4. 40

    Answer: Option D.
Test Site