Sample Aptitude Questions of SAMSUNG

  1. If G is the centroid of △ABC and △ABC = 48 cm2, then the area of △BGC is
    1. 16 cm2
    2. 24 cm2
    3. 31 cm2
    4. 8 cm2

    Answer : Option A.

    △BGC = 1/3 * △ABC = 1/3 * 48 = 16 sq. cm
  2. The diagonals AC and BD of a cyclic quadrilateral ABCD intersect each other at the point P. Then, it is always true that
    1. AP x BP = CP x DP
    2. AP x CP = AB x CP
    3. BP x AB = CD x CP
    4. AP x CP = BP x DP

    Answer : Option D.

    Here, AC and BD are chords of the circle so AP x PC = BP x PD.
  1. If tan Θ = 3/4 and Θ is acute, then cosec Θ is
    1. 5/4
    2. 4/3
    3. 4/5
    4. 5/3

    Answer : Option D.
    tan Θ=3/4
    cot Θ = 4/3
    cosec2Θ - cot2Θ = 1
    cosec Θ= √ 1+cot2Θ = √ 1+(4/3)2 = √1+16/9=√25/9=5/3
  2. The value of is: 1/(1+tan2)Θ)+1/(1+cot2
    1. 2
    2. 1/2
    3. 1/4
    4. 1

    Answer : Option D.
    Expression
    =1/1+tan2Θ+1/1+cot2Θ
    1/1+sec2Θ+1/1+cosec2Θ
    Cos2Θ+ sin2Θ = 1
  3. If O be the circum centre of a triangle PQR and ∠QOR = 110 °, ∠OPR = 25 °, then the measure of ∠PRQ is
    1. 55 °
    2. 60 °
    3. 65 °
    4. 50 °

    Answer : Option B.

    ∠QOR = 110 ° ∠OPR = 250 ° ∠QPR = 110 ° / 2 = 55 ° OR = OP ∠OPR = ∠PRO = 25° ∠OQR = ∠ORQ = 70/2 = 35 ° PRQ = 25 ° + 35 ° = 60 °
  4. A vertical stick 12 cm long casts a shadow 8 cm long on the ground. At the same time, a tower casts a shadow 40m long on the ground. The height of the tower is
    1. 65m
    2. 70m
    3. 72m
    4. 60m

    Answer : Option D.
    height of Tower/Length Of Stick
    =Length of shadow of Tower/Length of shadow of Stick
    h/12=40/8
    h=40*12/8 = 60 metre
  5. A, B, C, D are four points on a circle. AC and BD intersect at a point E such that ∠BEC = 1300 and ∠ECD = 200. ∠BAC is
    1. 100 °
    2. 110 °
    3. 120 °
    4. 90 °

    Answer : Option B.

    ∠BEC = 130 °
    ∠DEC = 180 ° - 130 ° = 50 °
    ∠EDC = 180 °-50 ° -20 ° = 110 °
    ∠BAC = ∠EDC = 110 °
    (Angle on the same arc)
  6. In a triangle, if three altitudes are equal, then the triangle is
    1. Right
    2. Isosceles
    3. Obtuse
    4. Equilateral

    Answer : Option D.
    The only possible case is when the Triangle is equilateral.
  7. The tops of two poles of height 24m and 36 m are connected by a wire. If the wire makes an angle of 60 ° with the horizontal, then the length of the wire is
    1. 8 m
    2. 6 √3 m
    3. 6 m
    4. 8√3m

    Answer : Option D.

    DE = 36-24 = 12 metre
    From △ADE, Sin 60 ° = DE/AD
    √3/2=12/AD
    AD = 12 x 2/√3
    =8√3 metre
  8. The value of 1/cosecΘ-cotΘ-1/sinΘ is
    1. Cosec Θ
    2. tan Θ
    3. 1
    4. cot Θ

    Answer : Option D.
    Expression = 1/cosec Θ - cot Θ - 1/cosec Θ cosec2Θ-cot2Θ/cosecΘ-cotΘ-cosecΘ =cotΘ (cosec2Θ - cot2Θ-1; 1/sinΘ = cosecΘ)

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site