Sample Aptitude Questions of Paytm

  1. Approximate value of Square root of 2412 – 1592= ?
    1. 320               
    2. 75                  
    3. 150               
    4. 180               
    5. 210
    Answer: Option D.
    2412 – 1592  = (241 – 159)(241 + 159) = 82 × 400 = 32800
    Square root of 32800 = 180 approximately.
  2. (364 + 514 - ?)  ¸ 4 = 200
    1.  62                 
    2. 82                  
    3. 78                  
    4. 68                  
    5.  72
    Answer: Option C.
    (364 + 514 - x)  ¸ 4 = 200
    = 878 – x = 200 × 4 => x = 878 – 800 = 78.
  1. In the month of March, Hiten spent 45% of his monthly salary on paying bill and rent. Out of the remaining salary, he invested 60% in PPF and the remaining he deposited in bank. He deposited Rs. 15,400 in bank. If in April, he got an increment of 10%, what was his salary in April?
    1. Rs. 84,000 
    2. Rs. 77,000 
    3. Rs. 1,10,000                                     
    4.  Rs. 59,000
    5.  Rs. 68,000
    Answer: Option B.
    Let the initial salary of Hiten be ‘S’. Then:
    (0.55 × 0.4) S = 15400 => S = 70000
    After increment, Hiten’s salary = 1.1 × 70000 = 77000.
  2. A person covers a certain distance by travelling at a uniform speed of 120 km/h for 90 minutes. At what speed will he have to travel in order to cover the same distance in 1 hour 20 minutes? (in km/h)
    1. 135               
    2. 125               
    3. 140               
    4. 130               
    5. 145
    Answer: Option A.
    Distance = 120 × 90/60 = 180 km
    Speed required to cover 180 km in 1 hr 20 mins ( 4/3 hrs) =
    180 × ¾ = 135 km/hr.
  3. The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What will be the weight of the new person?
    1. 76                
    2. 76.5            
    3. 85                
    4. 80                
    5. 90
    Answer: Option C.
    Increased wt. of 8 persons = 8 × 2.5 = 20 kg
    =>wt. of new person = 65 + 20 = 85 kg.
  4. 50% of a number is 18 less than two-third of that number. Find the number?
    1. 123           
    2. 115           
    3. 119           
    4. 108           
    5. 101
    Answer: Option D.
    Let the no. be x
    Given : 50x/100  = 2x/3 – 18
    ½ x – 2/3 x = - 18
    => x = 108.
  5. Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?
    1. 648             
    2. 1800          
    3. 2700          
    4. 2000          
    5.  3080
    Answer: Option B.
    let the no of bottles be 'B'.Using chain rule:
    (6*1)/270 =(10*4)/B => B = 1800.
  6. A boat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. What is the speed of the stream? (in km/hr)
    1. 10                                                    
    2. 6                                                      
    3. 5                                                      
    4. 4                                                      
    5. 15
    Answer: Option C.
    Speed of boat = 15 km /hrs .
    let the speed of stream be 's'
    Given : (30/ 15+s )+ (30 /15- s) = 9/2
    solving we get ,s = 5 km/hrs 
  7. Six years ago, the ratio of the ages of Kunal and Sagar was 6 : 5. Four years hence, the ratio of their ages will be 11:10. What is Sagar's present age?
    1. 16 years
    2. 18 years                                          
    3. 20 years                                          
    4. 22 years                                          
    5.  25 years
    Answer: Option A.
    let the age of kunal and sagar be k and s  respectively
    Given : k - 6 / s -6 =6/5 => 5k -6s = -6..........(1)
    and : k+4 /s +4 = 11/10 =>10k - 11s =4..........(2)
    Solving (1)&(2)  we get s =16 years.
  8. A number X is 150 more than a second number, Y. If the sum of X and Y is 5 times Y, what is the value of Y.
    1. 50                                                  
    2.  40                                                 
    3. 80                                                  
    4. 60                                                  
    5. 70
    Answer: Option A.
    X = 150 + Y
    X + Y = 5Y
    150 + 2Y = 5Y
    150 = 3Y => Y = 50.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site