Oracle Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for the question 1:Read the directions given and answer the question accordingly.
It has been reported in recent years that a very large number of seats in the engineering colleges in the country remain vacant at the end of the admission session.
  1. Which of the following may be the probable cause of the above effect?
    1. There has been a considerable decrease in hiring of engineering graduates due to economic slow-down in the recent years
    2. Students have always preferred to complete graduation in three years time instead of four years for engineering
    3.  The Govt. has recently decided to provide post qualification professional training to all engineering graduates at its own cost
    4. There has always been a very poor success rate among the engineering students
    5. None of these
    Answer:  Option A.
    This particular question is based on cause and effect. 
    The right answer option is (A).
    One of the reasons for a large number of vacant seats in the engineering colleges could be due to a recession in the economy and this is mentioned in the first statement .
    Option B cannot be an answer as it is abrupt and factually wrong.
    Option C cannot be considered as an appropriate alternative as post qualification training by government has nothing to do with less number of seats in Engineering colleges.
    Option D is vague.
    DIRECTIONS for the question 2-4: Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
  2. Radically.
    1. suddenly
    2.  equally
    3.  completely
    4. moderately
    5. concurrently
    Answer: Option  C.
    Radically means thoroughly or completely. Concurrently means simultaneously. Suddenly is spontaneously.
  1. inherent
    1.  functional
    2. intense
    3.  persistent
    4.  characteristic
    5.  Genetic
    Answer: Option  D.
    For all sadness, poverty and disease...the use of "of" is redundant.
  2. materialized
    1.  submerge
    2. inferred
    3.  pragmatic
    4.  occured
    5. Manifest
    Answer: Option  D
    Materialise in the passage means that the water wars have till date not taken place. 
    Thats why answer should be occured. 
    Submerge means to put or sink below the surface of water or any other enveloping medium.
    Inferred means to derive by reasoning; conclude or judge from premises or evidence.
    Pragmatic refers to practical consideartions or pertaining to a practical point of view .
    Manifest is evident; apparent; plain.
    DIRECTIONS for the question 5-9: Read the passage and answer the question based on it.

    Rivers should link, not divide us,said the Indian Prime Minister expressing concern over interstate disputes and urged state governments to show understanding and consideration, statesmanship and an appreciation of the others' point of views. Water conflicts in India now reach every level; divide every segment of our society, political parties, states, regions and sub-regions within states, districts, castes and groups and individual farmers. Waters conflicts within and between many developing countries are also taking a serious turn. Fortunately, the "water wars", forecast by so many, have not yet materialized. War has taken place, but over oil, not water. Water is radically altering and affecting political boundaries all over the world, between as well as within countries. In India, water conflicts are likely to worsen before they begin to be resolved. Till then they pose a significant threat to economic growth, security and health of the ecosystem and the victims are likely to be the poorest of the poor as well as the very sources of water - rivers; wetlands and aquifers. Conflicts might sound bad or negative, but they are logical developments in the absence of proper democratic, legal and administrative mechanisms to handle issues at the root of water conflicts. Part of the problem stems from the specific nature of water, namely that water is divisible and amenable to sharing; one unit of water used by one is a unit denied to others; it has multiple uses and users and involves resultant trade-offs. Excludability is an inherent problem and very often exclusion costs involved are very high: it involves the issue of graded scales and boundaries and need for evolving a corresponding understanding around them. Finally, the way water is planned, used and managed causes externalities, both positive and negative, and many of them are unidirectional and asymmetric. There is a relatively greater visibility as well as a greater body of experience in evolving policies, frameworks, legal set-ups and administrative mechanisms dealing with immobile natural resources, however contested the space may be. Reformists as well as revolutionary movements are rooted in issues related to land. Several political and legal interventions addressing the issue of equity and societal justice have been attempted. Most countries have gone through land reforms of one type or another. Issues related to forests have also generated a body of comprehensive literature on forest resources and rights. Though conflicts over them have not necessarily been effectively or adequately resolved, they have received much more serious attention,- have been studied in their own right and practical as well as theoretical means of dealing with them have been sought. In contrast, water conflicts have not received the same kind of attention. The 18 case studies presented here are part of a larger project, Compendium on Water Conflicts in India which is a modest attempt to capture different types of conflicts in terms of scale and nature of conflict with illustrative cases premised on the belief that understanding and documenting them in all their complexity would contribute to informed public debate and facilitate their resolution. This introductory article and the 18 case studies (see the figure for the listing of the cases and their locations) that follow have their roots in a process initiated by the World Wide Fund for Nature (WWF) project, Dialogue on Water, Food and Environment. Discussions in civil society forums led to an awareness of the need to look at water conflicts and some information on a small number of relatively better known water conflicts in the south was collected and a summary of the cases was published as a small booklet.6 During a meeting in Bangalore organised to discuss this booklet, participants described many more varied conflicts and it was felt that there is a need for paying more attention to water conflicts in India.7 It soon became clear that information on water conflicts was scattered, unorganised and many conflicts were documented inadequately or not at all. It was decided that one of the first steps should be to bring out a compendium on water conflicts in India. A small group was formed to discuss the action plan and a core group as well as a steering group were set up to carry out and guide the activity. Since the process was initiated by a group that had strengths in peninsular India, it was decided to concentrate mainly on peninsular India at this stage, and include only a few representative cases from the rest of India. The case studies are a pragmatic direction to settle issues quickly and amicably. Third, encouraging voluntary compliance. The latter is a long way from becoming effective in India, since consumers/ users in particular are still focused mainly on price than on quality, safety, etc. To these we should add another concern, the ecosystem. Ecosystems have no voice, no votes, and some important ecosystem issues have never entered the agenda for water conflicts. For example, concepts of ecological flows, minimum ecosystem requirements and preservation of ecosystem services are not even being explored. .Yet, our long-term futures will finally be decided by whether we tackle these issues, before we poison the wellsprings of life on this planet.

  3. According to the author which of the following is/are consequences of water conflicts?
    (A) Trans-border conflicts between developing countries.
    (B) Water bodies will remain unused and unaffected till the conflict is resolved.
    (C) Water conflicts have altered the political boundaries within countries.
    1.  Only A
    2. Only B
    3.  Only C
    4.  Both A & C
    5.  None of these.
    Answer: Option  A.
    (A) follows, because the passage talks of water conflict between developing countries. However, we are told, such conflicts have not escalated into wars .As for (C), the alteration has been done by water, not by water conflicts .
  4. Why does the author ask readers not to view conflicts too negatively?
    (A) Most countries have survived them easily.
    (B) They bring political parties together
    (C) They only affect the grass root levels.
    1. Only A
    2.  Only B
    3.  Only C
    4. Both A B & C
    5.  Neither A, B, C.
    Answer:  Option E.
    Because they are logical developments. Refer to 1st line ,2nd para, "Conflicts might sound bad or negative, but they are logical developments in the absence of proper democratic, legal and administrative mechanisms to handle issues at the root of water conflicts." Therefore water coflicts should not be viewed negatively. As no mention of the statements A , B, and C in the passage therefore E.
  5. The author's main objective in writing the passage is to
    1. showcase government commitment to solve the water distribution problem
    2.  make a strong case for war as the logical resolution for water conflicts
    3.  point out the seriousness of the threat posed by unresolved water conflicts
    4. describe how the very nature of water contributes to water struggles
    5.  Criticize governmental efforts for water conflict resolution.
    Answer: Option  C.
    The passage does not showcase government commitment to solve the water distribution problem and it also does not criticise governments efforts to find solutions to water conflict . Instead, it lays stress on the problems or consequences that can result from unresolved water conflicts.
  6. Which of the following is TRUE in the context of the passage?
    1. Water wars are taking place between many developing countries
    2. There have been several legal interventions in India to govern the use of water resources.
    3.  The poor people are worst affected by water conflicts.
    4.  Water diversion by Indian states has helped resolve water disputes.
    5.  None of these
    Answer: Option  C.
    The passage says that the victims are likely to be the poorest of the poor.Refer to last line ,2nd para, Till then they pose a significant threat to economic growth, security and health of the ecosystem and the victims are likely to be the poorest of the poor as well as the very sources of water - rivers; wetlands and aquifers."
  7. What is the Prime Minister's advice to resolve water disputes?
    1. Link all rivers to make national grid
    2.  Politicians alone can solve the problem
    3.  Bridges and dams can resolve water issues
    4.  Make consensual and conscious efforts
    5.  Create public awareness
    Answer: Option D
    Note that the Prime Minister urges the state govts. to show an appreciation of the others point of views.
    DIRECTIONS for the question 10 : Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in bold
  8. Remote
    1.  close
    2.  distant
    3. recent
    4. immeasurable
    5. intimate
    Answer: Option B.
    meaning of the word remote is distant .

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site