Nucleus-Software Sample Verbal Questions

Directions from questions 1 – 5 : Read the passage carefully and choose the correct answers to the related questions:
The Great Pyramid at Giza is one of the world’s most amazing landmarks. Rising high above the Sahara Desert in the Giza region of northern Egypt, the Great Pyramid stands some 450 feet into the burning desert sky and occupies of an area of 13 acres. The rough climate of the Sahara has actually caused the pyramid to shrink 30 feet from its original height. The pyramid was such an amazing feat of engineering, that it remained the tallest structure in the world for over 3800 years. The entire was originally faced with polished limestone to make it shine brilliantly in the sun.
Most Egyptologists, scientists who study ancient Egypt, agree that the Great Pyramid was built around 2560 BC, a little more than 4,500 years ago. It took tens of thousands of workers twenty years to build. The pyramid contains over two mil­lion stone blocks. Although most of the blocks weigh two or three tons, some weigh up to 80 tons.
The Great Pyramid of Giza was ordered built by the Pharaoh Khu-fu as a magnificent tomb. His vi­zier (advisor) Hemon is credited with being the pyramid's architect. Khufu's pyramid is actually part of a complex of pyramids that in­cludes the Pyramid of Khafre, the smaller Pyramid of Menkaure, a variety of smaller pyramids and structures, and the Great Sphinx. The Great Pyramid of Giza is the last remaining of the Seven Won­ders of the World
  1. Which of these does not house the Great Pyramid ?
    1. Giza
    2. Southern Egypt
    3. Northern Egypts
    4. Sahara Desert
    Answer:  Option B.
    Except for option 2, all have been mentioned in the first line.
  2. How many stone blocks con­stitute the pyramid
    1. 4,500
    2. more than two million
    3. 3,800
    4. 2,560
    Answer: Option  C.
    Refer to third line of second Paragraph. "the pyramid contains..............".
  1. . Most of the blocks in the pyr­amid weigh about tons.
    1. Five                                  
    2.  Eighty                              
    3.  Two or three                    
    4.  4,500
    Answer: Option  C.
    Refer to last  line of second Paragraph: Although most of the blocks weigh two or three tons, . .. . .
  2. Which of the following defini­tions best describes the mean­ing of "complex" in the passage?
    1. Pyramid
    2. Materials
    3. Group
    4. Army
    Answer: Option  B.
    Refer to second line of third paragraph:Khufu's pyramid is actually part of a complex of pyramids - thus Group is the correct answer.
  3. Which of the following is false
    1. The Great Pyramid is the last of the Seven Wonders of the World.
    2. Khufu was Hemon's vizier and architect.
    3. The Pyramid took tens of thousands of workers about twenty years to complete it.
    4. Hemon was Khufu's vizier and architect
    Answer: Option  B.
    Khu-fu  was the Pharaoh and Hemon was his vizier.refer to first few lines of last paragraph.
  4. . This watch (a) / is superior and (b) /more expensive than that watch  (c) /No error (d)?
    Answer:  Option B.
    The correct phrase is superior to..
  5. This town isn't very well known (a) / and there isn't much to see, (b) so a few
    tourists come here, (c) / No error (d)

    Answer: Option  C.
    In front of the word a few, we need to add the word only.
    Directions from questions 8-9 : Correct the Highlighted parts
  6. All human beings are vulnerable to greed and temptations?
    1. are vulnerable for
    2. have vulnerability of
    3. were vulnerable at
    4. No correction required
    Answer: Option  D.
    No error
  7. How did the burglar got into the bank is a mystery.?
    1. Anecdotal
    2. Blurb
    3. Hyperventilated
    4. Provenance
    Answer: Option B.
    Because of the word did , the next verb will be in present tense.
  8. Complete the sentence 
    Both by  ________  and by gender, American painter Mary Cassette was an  ________ , because her artistic  peers were French men.
    1. background, amateur
    2. citizenship, intellectual
    3. nationality, anomaly
    4. style, advocate
    Answer: Option C.
    The key words are French and men. It is thus clear that the blanks should have words which surround nationality and Mary Cassette being an exception

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments