**There are 3 vacancies in a firm and 15 applicants. Find the total number of ways of filling these vacancies**- 3375
- 2730
- 560
- 600
- None of these

Answer: Option B.

Reqd. number of ways = 15 × 14 × 13 = 2730**The number of ways of selecting four numbers from 1 to 30 so as to exclude every selection of four consecutive numbers is**-
27378
- 29465
- 26368
- 11448
- None of these

Answer: Option A

.Reqd. number of ways =^{30}C_{4}– 27= 27378. Here 27 are the number of ways in which we can have 4 consecutive numbers-

**A train does a journey without stopping in 8 hours. If it had traveled 5 km an hour faster, it would have done the journey in 6 hours 40 min. What is its slower speed?**- 35 km/hr
- 25 km/hr
- 40 km/hr
- 20 km/hr
- 30 km/hr

Answer: Option B.

**A person sets to cover a distance of 12 km in 45 minutes. If he covers 3/4 of the distance in 2/3 of time, then what is the speed in the remaining time?**- 16 km/hr
- 8 km/hr
- 12 km/hr
- 55 km/hr
- 10 km/hr

Answer: Option C.

**If 8 men or 12 women can do a piece of work in 25days, in how many days, can the work be done by 6 men and 11 women working together?**- 12 days
- 15 days
- 9 days
- 18 days
- 10 days

Answer: Option B.

Nucleus-Software Preparation Links- Sample Aptitude Questions of Nucleus-Software
- All About Nucleus-Software
- Test Pattern & Selection Procedure of Nucleus-Software
- Nucleus-Software Reasoning Questions
- Nucleus-Software Sample Verbal Questions

**Some men promised to do a job in 18 days, but 6 of them became absent and remaining men did the job in 20 days. What is the original number of men?**- 50 men
- 60 men
- 65 men
- 70 men
- 55 men

Answer: Option B.

Let the number of men originally = M. According to the given condition M * 18 = ( M – 6) * 20 =>M = 60**The product of the digits of a two-digit number is one-third of that number. If we add 18 to the required number we get a number consisting of the same digits written in reverse order. Find the number**- 42
- 24
- 72
- 27
- None of these

Answer: Option A.Go by options. 2Also 24 + 18 = 42. Hence digits are reversed.^{nd}option is correct because 24 = 3 *2 *4. Number is thrice the product of its digits.**Bill, Simon, and John are brothers, given Simon is the eldest. Bill is as many years younger than one brother as he is older than the other. Simon is 7 years younger than twice the age of John. John is 5 years older than half the age of Bill. What is the sum of the ages of Bill, Simon and John?**- 12
- 24
- 48
- 42
- Can’t say

Answer: Option C.S - B = B - J; J = B/2 + 5;S = 2J - 7; S = B + 10 - 7 = B-3;J= B/2 + 5 ; 2S =B + 10;B/2 + 5 + B + 3 = 2B;B/2 = 8 ; B = 16 ; S = 19 ; J = 13;So B - S - J =16 - 19 - 13 = 48;**Cost price of each of the articles A and B is Rs. 'X'. Article A was sold at a profit of 10% and article B was sold at a profit of 30%. If the overall profit earned after selling both the articles is Rs. 136/-, what is the value of 'X'?**- 2
- 16
- 44
- 87

Answer: Option A.

Given : 0.1x + 0.3x = 136 => x = 340**Population of a village increased by 5% from 2007 to 2008 and by 25% from 2005 to 2009. If the population of the village was 480 in 2007, what was its population in 2009?**- 640
- 610
- 630
- 620
- 650

Answer: Option C.Population in 2007 = 480In 2008 = 1.05 × 480 = 504In 2009 = 1.25 × 504 = 630