Mindtree Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for questions 1 : In each sentence, the underlined word is used in different ways. Choose the option/ options in which the usage of the word is correct.
  1. Inspite scoring very high in the exam, Arun failed to secure admission in the college of his choice.
    1. since
    2. despite
    3. but
    4. even
    5. No correction required.

    Answer:  Option B.
    'Inspite of' is the correct usage but as there is no option mentioning it. 'despite' is used without any preposition which is a synonym of 'inspite of'.
    DIRECTIONS for the question 2-3: Read the sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it.The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. if there is 'No Error" the answer is (5). (Ignore errors of punctuation if any.)
  2. A good employee (1)/ is one with place (2)/ is always willing (3)/ to go the extra mile. (4)/ No Error(5)
    1. 1
    2. 3
    3. 4
    4. 5

    Answer: Option  B.
    'Which' should be replaced by the word 'who' as we are talking about a human being and we need subject pronoun in place
    of 'which'.
  3. Through her efforts (1)/ she manage to (2)/ open several institutions to (3)/ help the downtrodden. (4)/ No Error (5)
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5

    Answer: Option  B.
    'Manage' is incorrect. She 'managed to' is correct as the action has already happened therefore second form of the verb
    will be used.
    DIRECTIONS for the question 4-5 : Fill in the blank with the right options provided.
  4. I______ a friend named Raj who ______ a horse ranch in the city.
    1. has, buys
    2. need, holds
    3. possess, runs
    4. have, owns
    5. got, sells

    Answer: Option  D.
    'I' and 'You' use plural helping verbs, so only option 4 is valid.
  5. As night _________in the heights of the mountains, Ramesh could not ________ anything.
    1. fell, see
    2. darkened, view
    3. rose, admire
    4. dive, perceive
    5. became, get

    Answer:  Option  A.
    'Night fell' is the correct idiomatic usage also when night falls it becomes dark. Hence option A is correct.
    DIRECTIONS for the question 6-10 : Read the passage carefully and answer the following questions. 
    Inspired by the 'Vision-2020', we are conscious that we are a continent sized economy. When we begin to hum, the world will hear our song. Rightly, the policy makers have also worked out what they call a "strategic vision" for India. This includes global acceptance of India as a nuclear weapons power and getting a permanent seat in the UN Security Council. We need to project ourselves in the region. A global role has to be built on a regional foundation. No doubt, the road ahead is arduous. Endowed with massive man-power, abundant natural resources, a rich and riveting heritage, our prowess is not confined to any one field. A new study has ranked India second in the world, next only to the US, in terms of distribution of certified professionals in nine major categories, including computer software, finance and health care.
  6. What is the vision of India?
    1. Global role
    2. Global acceptance as a N-power.
    3. Permanent place in the UN Security Council.
    4. All these

    Answer: Option  D.
    Refer line 3 – “This includes global acceptance of India as a nuclear weapons power and getting a permanent seat in the UN Security Council. We need to project ourselves in the region.A global role has to be built on a regionalfoundation.”hence the answer is option 4.
  7. What has been the restraining factor for India?
    1. Our neighbours
    2. Politicians
    3. Right way of projection in the region.
    4. Distribution of programmes

    Answer: Option  C.
    Answer can be inferred from the third line of the passage.
  8. What is the objective of Indian policy makers?
    1. Acceptance of India as a Nuclear Weapons power.
    2. Get a permanent place in the UN Security Council.
    3. To build India as an economic power.
    4. All these

    Answer: Option D
    Refer line 3 – “Rightly, the policy makers have also worked out what they call a "strategic vision" for India. This includes global acceptance of India as a nuclear weapons power and getting a permanent seat in the UN Security Council. We need to project ourselves in the region. . A global role has to be built on a regional foundation.” From these lines it is lucid that these are the objectives of thepolicy makers, hence the answer is option 4.
  9. What aspects enable us to play a strategic global role?
    1. Large economy
    2. Rich heritage
    3. Professional manpower
    4. All these

    Answer: Option  D.
    Refer line 1 – “Inspired by the 'Vision-2020', we are conscious that we are a continent sized economy.”Refer line 6 – “Endowed with massive man-power, abundant natural resources, a rich and riveting heritage, our prowess is not confined to any one field.” All the given options have been mentioned in the paragrapgh , hence the answe ris option 4.
  10. What is the difficulty in front of our policy makers?
    1. Size of our economy
    2. Global Acceptance
    3. UN Security Council
    4. None of these

    Answer: Option D.
    Refer line 3 – “Rightly, the policy makers have also worked out what they call a "strategic vision" for India. This includes global acceptance of India as a nuclear weapons power and getting a permanent seat in the UN Security Council. We need to project ourselves in the region. . A global role has to be built on a regional foundation.” From these lines it is lucid that these are the objectives of thepolicy makers and not the problems faced, hence the answer is option 4.
Test Site