Mindtree Reasoning Question

DIRECTIONS for questions 1-2:The question below has either two or three statements followed by two or three conclusions. You have to take the given statements to be true and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding the commonly known facts.
  1. Statements:All fish are trees. No frog is tree.
    Conclusions:I. No frog is fish.
    II.Some trees are fish.
    1. If only conclusion I follows
    2. If only conclusion II follows
    3. If both conclusions follow
    4. If neither of the two conclusions follows
    Answer: Option C.

    So, both conclusions follow.
  2. Statements:All fish are traps. No trap is a crack.
    Conclusions:I. No crack is a fish.
    II.No fish is a crack.

    Answer:  Option A.

    So, both conclusions follow.
    DIRECTIONS for the question 3 to 5: In the question, two or three statements are given. These statements are marked (A) and (B), followed by two conclusions, based on the statements that can logically be drawn from the statements. Even if the statements vary from well known facts, assume them to be true. Choose the best alternative from the answer choices numbered (a), (b), (c) and (d) given below.
  1. Statements:
    1. Some spaniels are not good hunters.
    2. All spaniels are gentle dogs.
    Conclusions
    I.Therefore no gentle dogs are good hunters.
    II.Therefore good hunter dogs are not gentle.
    Which of the statement(s) is/are conclusion(s)?
    1. I only
    2. II only
    3. Both I and II
    4. Neither I nor II
    Answer: Option D.

    Since some spaniels are not good hunters and all spaniels are gentle dogs, then some of the gentle dogs who are
    spaniels are not good hunters and the others are. So neither conclusion is valid.
  2. Statements:
    1.Some snakes are dangerous animals.
    2.But all snakes are reptiles.
    Conclusions:
    I.Therefore some dangerous animals are not reptiles.
    II.Therefore some reptiles are not dangerous animals.
    1. I only
    2. II only
    3. Both I and II
    4. Neither I nor II
    Answer: Option D.

    Since the given statements are both affirmative, the conclusion cannot be negative. Thus neither conclusion follows.
  3. Statements:
    1.If anything is expensive it is both valuable and rare.
    2.Whatever is valuable is desirable and expensive.
    Conclusions:
    I.Therefore anything rare and expensive is desirable.
    II.Therefore if anything is either valuable or expensive then it must be both valuable and expensive.
    Which of the statement(s) is/are conclusion(s)?
    1. I only
    2. II only
    3. Both I and II
    4. Neither I nor II
    Answer: Option C.
    If all expensive are valuable and rare and all valuable are desirable and expensive so it can be related to e.g. all X are Y and all Y are X which means basically X and Y are represented by one circle only. So, all rare and expensive are desirable and all valuable or expensive are both valuable and expensive. So, we can conclude that both conclusions are true.
    DIRECTIONS for the question 6:What should come in place of question mark (?) in the following number/alphabetic series?
  4. S A K , Q B L , O D M , ?
    1. N G M
    2. M H J
    3. P J H
    4. M G N
    Answer: Option D.
    Here the first letter of each term is moved two step backward to get the first letter of next term. So for missing term, it will be M The second letter of 1st, 2nd and 3rd terms are respectively moved one, two and three steps forward to obtain the corresponding letter of next term. So, for missing term it is G. The third letter of each term is moved one step forward to get next term. Thus, third letter of missing term is N. Hence, the answer becomes MGN.
    DIRECTIONS for the question 7-10: Solve the following question and mark the best possible option.
  5. There are six members in a family. 'A' is the father of 'D'. 'E' is the grandfather of 'D' 'B' is the daughter-in-Law of 'C'. 'F' is the uncle of 'D'and is a bachelor.. What is the relationship of 'C' with 'F'?
    1. Sister
    2. Mother-in-Law
    3. Mother
    4. Grandmother
    Answer: Option C.

    Hence, 'C' is the mother of 'F'
    So, ans. is option 3.
  6. In a family there are seven persons, comprising two married couples. 'T' is the only son of 'M' and the grandson of 'K'. 'M' is a widower. 'M' and 'R' are brothers and 'W' is the daughter-in-law of 'J', who is the mother of 'R' and has grandson 'D'. How is 'D' related to 'M'?
    1. Cousin
    2. Son-in-Law
    3. Nephew
    4. Brother
    Answer: Option C

    K and J have two sons (M and R). M is widower (wife dead), so W is wife of R. Now, If W is daughter in law, then J will be wife of K. And, D is the son of R and W. So, M is the paternal uncle of D.So, D is nephew of M.
    So, Ans. is option C.
    DIRECTIONS for questions 9-10: Given an input line ; the machine arranges the words and numbers in steps in a systematic manner as illustrated afterwards : Study the pattern and answer the question that follows.
    When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement: (All the numbers are two digit numbers)

    Input : 40 made butter 23 37 cookies salt extra 52 86 92 fell now 19
    Step I : butter 19 40 made 23 37 cookies salt extra 52 86 92 fell now
    Step II : cookies 23 butter19 40 made 37 salt extra 52 86 92 fell now
    Step III : extra 37 cookies 23 butter 19 40 made salt 52 86 92 fell now
    Step IV : fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19 made salt 52 86 92 now
    Step V : made 52 fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19 salt 86 92 now
    Step VI : now 86 made 52 fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19 salt 92
    Step VII : salt 92 now 86 made 52 fell 40 extra 37 cookies 23 butter 19
    Step VII is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
    As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
    Input : 32 proud girl beautiful 48 55 97 rich family 61 72 17 nice life
  7. How many steps will be required to complete the given input?
    1. five
    2. six
    3. seven
    4. eight
    Answer: Option C.
    7 steps are required for the arrangement.
  8. Which of the following is the third element from the left end of step VI?
    1. beautiful
    2. Life
    3. 61
    4. Nice
    Answer: Option D.
    Nice is the third element from the left end of step VI.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site