**There are 6 consecutive odd numbers. The difference between the square of the average of the first three numbers and the square of the average of the last three numbers is 288. What is the last odd number?**- 31
- 27
- 29
- 25
- 33

Answer : Option C.

Let the 6 consecutive odd no.’s are:

X, X+2, X+4, X+6, X+8, X+10

Avg. of 1st three no’s is X+2.

Avg. of Last three no’s is X+8.

Given that (X+8)^{2}-(X+2)^{2}=288

X=19

Last Odd no. is X+10= 29.

Answer is 29.**In a bag there are 6 red balls and 9 green balls. Two balls are drawn at random, what is the probability that at least one of the balls drawn is red?**- 29/35
- 7/15
- 23/35
- 2/5
- 19/35

Answer : Option C.

Probability of atleast one of the balls drawn is red= 1- (9/15) * (8/14)=23/35.

Answer is 23/35.

**A started a business with an investment of Rs. 28,000. After 5 months from the start of the business, B and C joined with Rs. 24,000and Rs. 32,000 respectively and withdrew Rs. 8000 from the business. If the difference between A’s share and B’s share in the annual profit is Rs. 2,400, what was the annual profit received?**- Rs. 15,600
- Rs. 14,400
- Rs. 14,040
- Rs. 15,360
- Rs. 13,440

Answer : Option B.

Equivalent Contribution of A= 28000 * 5+20000 * 7= 280000

Equivalent Contribution of B= 24000 * 7= 168000

Equivalent Contribution of C= 32000 * 7= 224000

Let total profit be X.

Given that,

280000X/672000 – 168000X/672000=2400

112000/672000 * X=2400

or X=2400 * 672/112

X=14400**At present, Ami’s age is twice Dio’s age and Cami is two years older than Ami. Two years ago, the respective ratio between Dio’s age at that time and Cami’s age at that time was 4 : 9. What will be Ami’s age four years hence?**- 40 years
- 30 years
- 42 years
- 36 years
- 48 years

Answer : Option A.

A = 2D; C = A+2 = 2D+2

Given, D-2/(2D+2)-2 = 4/9

Solving, D = 18 Years and A = 36+4 = 40 years.**Three Science classes A, B and C take a Life Science test. The average score of students of class A is83. The average score of students class B is 76. The average score of class C is 85. The average score of class A and 8 is 79 and average score of class B and C is 81. Then the average score. Of classes A, B and C is**- 80
- 80.5
- 81
- 81.5
- None of these

Answer : Option D.

T.I.=30,000, N.T.I.=18000

Taxable 12000, Income Tax = 25% of Taxable Income

= 1/4 ×: 12000 = RS.3000

A:B:C = 3:4:5

Sum of A+B+C = 3*83+4*76+5*85 = 978

Average score = 978/12 = 81.5Maruti Preparation Links- Sample Aptitude Questions of Maruti
- All About Maruti
- Free Mock Maruti Placement Paper
- Join free prep course for Maruti
- Test Pattern & Selection Procedure of Maruti

**A hemispherical bowl of internal diameter 54 cm contains a liquid. The liquid is to be filled in cylindrical bottles of radius 3 cm and height 9 cm. How many bottles are required to empty the bowl?**- 221
- 343
- 81
- 243
- None of these

Answer : Option E.

Area of a hemispherical bowl = 2/3 ×π ×r3

Area of a cylinder = πr2h

Area of a cylinder = n × Area of a hemispherical bowl

2/3 ×π ×273 = n ×π×32×9

we get n = 162**DIRECTIONS for the questions 7 & 9 : What approximate value will come in place of question mark (?) in the given question?( You are not expected to calculate the exact value.)****26.00 - 154.001/6.995 = ?**- 4
- 18
- 9
- 10
- 14

Answer : Option A.

26 – (154/7) = 4**17.995/3.01 + 104.001/12.999 = ?**- 11
- 20
- 23
- 14
- 17

Answer : Option D.

18/3 + 104/13 = 14**3/5 of 4/7 of 7/9 of 425 = ?**- 121
- 110
- 118
- 113
- 124

Answer : Option D.

3/5*4/7*7/9*425 = 113**If 378 coins consist of rupee, 50 paise and 25 paise coins, whose values are proportional to 13 :11 : 7, the number of 50 paise coins will be :**- 128
- 132
- 133
- 136

Answer : Option B.

If values are proportional to 13 : 11 : 7, then the number of coins will be proportional to 13/1 : 11/0.50 : 7/0.25

⇒ 13 : 22 : 28. Now from this the number of coins of 50 paise will be 378 × 22/63 = 132.