Mahindra Comviva Reasoning Question

DIRECTIONS for the questions 1 to 5: Read the following information carefully and answer the questions given below it:
1. There are seven persons A, B, C, D, E, F and G based in Delhi. Each of them is from different state, has a different profession, and plays a different instrument.
2. C, a doctor, is from Bihar.
3. E and F play the mandolin and the violin, though not necessarily in that order.
4. A is not from Kerala
5. The person from Kerala is an engineer and plays the guitar.
6. The lawyer plays the sitar.
7. The businessman from UP plays violin.
8. The teacher and the cricketer play flute and piano, though not necessarily in that order.
9. F is a pilot.
10. The Maharashtrian is a teacher.
11. The Gujarati plays piano.
12. G, a Punjabi, does not play the sarod.
13. B is a cricketer
  1. Which state does A belong to?
    1. Gujarat
    2. Kerala
    3. Maharashtra
    4. Can't say
    5. None of these
    Answer: Option C.
    S.NoStateProfessionInstrument
    AMaharashtraTeacherFlute
    BGujaratCricketerPiano
    CBiharDoctorSarod
    DKeralaEngineerGuitar
    EUPBusinessmanViolin
    FDelhiPilotMandolin
    GPunjabLawyerSitar
  2. Which instrument does B play?
    1. Flute
    2. Piano
    3. Sarod
    4. Can't say
    5. None of these
    Answer:  Option B.
    S.NoStateProfessionInstrument
    AMaharashtraTeacherFlute
    BGujaratCricketerPiano
    CBiharDoctorSarod
    DKeralaEngineerGuitar
    EUPBusinessmanViolin
    FDelhiPilotMandolin
    GPunjabLawyerSitar
  3. Which instrument does C play
    1. Mandolin
    2. Sitar
    3. Violin
    4. Can't say
    5. None of these
    Answer: Option E.
    S.NoStateProfessionInstrument
    AMaharashtraTeacherFlute
    BGujaratCricketerPiano
    CBiharDoctorSarod
    DKeralaEngineerGuitar
    EUPBusinessmanViolin
    FDelhiPilotMandolin
    GPunjabLawyerSitar
  4.  What is D's profession?
    1. Engineer
    2. Lawyer
    3. Teacher
    4. Can't say
    5. None of these
    Answer: Option A.
    S.NoStateProfessionInstrument
    AMaharashtraTeacherFlute
    BGujaratCricketerPiano
    CBiharDoctorSarod
    DKeralaEngineerGuitar
    EUPBusinessmanViolin
    FDelhiPilotMandolin
    GPunjabLawyerSitar
  5. Which state does E belong to?
    1. Gujarat
    2. Kerala
    3. UP
    4. Can't say
    5. None of these
    Answer: Option C.
    S.NoStateProfessionInstrument
    AMaharashtraTeacherFlute
    BGujaratCricketerPiano
    CBiharDoctorSarod
    DKeralaEngineerGuitar
    EUPBusinessmanViolin
    FDelhiPilotMandolin
    GPunjabLawyerSitar
    DIRECTIONS for the questions 6 to 8: The question below has either two or three statements followed by two or three conclusions. You have to take the given statements to be true and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding the commonly known facts.
    Give answer (1) : if only conclusion I follows
    Give answer (2) : if only conclusion II follows
    Give answer (3) : if either I or II follows
    Give answer (4) : if neither I nor II follows
    Give answer (5) : if both I and II follow
  6. Statements: Some forms are cards.
    Some forms are papers
    Conclusions: I. Atleast some cards are forms.
    II. Atleast some cards are papers.
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    Answer: Option A.
    I. This means atleast one card is form, which is definitely true for all the possible cases.
    So, conclusion I follows.
    II. This means that atleast one card is paper,which is not a necessarily true answer.So, conclusion II does not follow.
    Therefore, only conclusion 1 follows.So, the answer is option A
  7.  Statements: All animals are predators.
    All predators are tigers.
    Conclusions: I. All tigers are definitely predators.
    II. All animals are tigers.
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    Answer: Option B.
    As is clearly shown in the fig, only conclusion 2 follows.
  8. Statements: N O P = Q >R
    Conclusions: I. N>R II. R = N
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    Answer: Option A.
    As N O P = Q > R
    => N > R , So 1st Conclusion is correct.
    => As R is less than Q then clearly R is not equal to N.
    Therefore, Only conclusion I follows.
    The answer is option A.
    DIRECTIONS for the questions 9 to 10: The question below is followed by three statements numbered I, II and III. Solve the question, after taking the statements into consideration and then mark the option, which contains all the statements, which are sufficient.
  9. On which day of the week starting from Monday did Suresh visit Chennai?
    I. Suresh took leave on Wednesday.
    II. Suresh visited Chennai the day after his mother's visit to his house
    III. Suresh's mother visited Suresh's house neither on Monday nor on Thursday
    1. Only II and III
    2. Only I and II
    3. Only I & III.
    4. All I, II and III are required to answer the question
    5. Question cannot be answered even with all I, II and III
    Answer: Option E.
    Even by using all the three statements we do not know whether Suresh visited Chennai on Saturday or Sunday
  10.  How is 'go' written in a code language?
    I. 'now or never again' is written as 'tom ka na sa' in that code language.
    II. 'you come again now' is written as na ka to sa' in that code language.
    III. 'again go now or never' is written as 'na ho ka sa tom' in that code language.
    1. Only I and III
    2. Only II and III
    3. Only I & II
    4. All I, II and III are required to answer the question
    5. None of these
    Answer: Option A.
    Statements I & III give us the code for ‘go’ as ‘ho’.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments