Sample Aptitude Questions of Mahindra Comviva

  1. Suri gave 25% of her monthly salary to her mother. From the remaining salary, she paid 15% towards rent and 25%, she kept aside for her monthly expenses. The remaining amount she kept in bank account. The sum of the amount she kept in bank and that she gave to her mother was Rs. 42000. What was her monthly salary?
    1. Rs. 50,000
    2. Rs. 60,000
    3. Rs. 65,000
    4. Rs. 64,000
    5. Rs. 72,000

    Answer : Option B.
    Let x be the total income
    (75/100*60/100)x + 25/100x = 42000
    Solving, x = 60000
  1. Type A, 12 kg of rice worth Rs. 40/kg is mixed with Type B, rice worth Rs. 24/kg. What should be the quantity of Type B rice, if the mixture is sold at Rs. 45/kg with 25% profit added in it?
    1. 18 kg
    2. 48 kg
    3. 4 kg
    4. can't say

    Answer : Option C.
    C.P. of the mixture = 45/1.25 = Rs. 36/kg.
    So, (40-36)/(36-24) = (N)/(12) ⇒ N = 4 Kg
  2. A person spends 1/7th of his salary on travel,1/3rd of the remaining on food, he then spends 1/4th of the remaining on rent. Finally he puts 1/6th of the remaining as a monthly savings, after which he has 25000 left. What is his salary (in Rs.)?
    1. 70,000
    2. 14,000
    3. 84,000
    4. 26,000

    Answer : Option A.
    Let M be the total salary
    Therefore, as per question, M × (6/7) × (2/3) × (3/4) × (5/6) = Rs 25000
    M = Rs 70000
  3. A TV set listed at Rs 3200 is sold to a retailer at a successive discount of 25% and 15%. The retailer desires a profit of 20%, after allowing a discount of 10% to the customer. At what price should he list the TV set (in Rs.)?
    1. 2720
    2. 2448
    3. 2040
    4. 2133

    Answer : Option A.
    The retailers C.P. = 3200 × 0.75 × 0.85 = Rs 2040
    . His expected S.P. = 2040 × 1.2 = Rs 2448.
    But S.P. is 90% of the L.P., as there is a discount of 10%.
    So L.P. = 2448/0.9 = Rs 2720
  4. A student is to answer 10 out of 12 questions in an examination such that he must choose at least 4 from the first five questions. The number of choices available to him is
    1. 140
    2. 280
    3. 196
    4. 346

    Answer : Option A.
    4 questions can be chosen from the first 5 in 5 ways. Remaining 6 questions can be selected from 8 questions in 8C6ways. So required answer is 8C6 × 5 = 28 × 5 = 140.
  5. 6. Two years ago the average age of a family of 8 members was 18 years. After the addition of a baby, the average age of family remains the same today. What is the age of the baby ?
    1. 1 year
    2. 2 years
    3. 4 years
    4. 3.5 years

    Answer : Option B.
  6. An article when sold at a gain of 5% yields Rs. 15 more than when sold at a loss of 5%. The cost price of the article is:
    1. Rs. 200
    2. Rs. 150
    3. Rs. 80
    4. Rs. 64

    Answer : Option B.
    10/100 × x = 15 ⇒ x=150
    As the loss and profit both are earned on the cost price.
  7. The tax on a commodity is diminished by 10 % and its consumption increased by 10 %. The effect on the revenue derived from it changes by K %. Find the value of K.
    1. 1
    2. -2
    3. -1
    4. 2

    Answer : Option C.
    Directly using the formula, when a value is increased by R% and then decreased by R%, then net there is ( R^2)/100 decrease. Putting R = 10, we get 1% decrease.
  8. 9. Ratio of Ashok's age to Pradeep's age is 4 : 3. Ashok will be 26 years old after 6 years. How old is Pradeep now?
    1. 18
    2. 21
    3. 15
    4. 24

    Answer : Option C.
    Given A/p= 4/3 Also A = 26 after 6 years, so his present age = 20years, Substituting we get P = 15 years.
  9. 10. The incomes of Chanda and Kim are in the ratio 9 : 4 and their expenditures are in the ratio 7 : 3. If each saves Rs. 2,000, then Chanda's expenditure is
    1. 60000
    2. 80000
    3. 70000
    4. None of these

    Answer : Option C.
    Let the incomes of Chanda and Kim be 9x and expenditures be 7y and 3y respectively. Since = Income – Expenditure, we get 9x – 7y = 2000 and 4x – 3y = 2000. Solving, we get, x = 8000 and y = 10000. So Chanda’s expenditure = 7y = 7 × 10000 = Rs. 70,000.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site