L&T Infotech Reasoning Question

DIRECTIONS for the questions 1-2: Complete the series by choosing the appropriate option.
  1. E, F, G, H, J, K, L, N, O, _?_
    1. P
    2. Q
    3. R
    4. S
    Answer: Option B.
    After consecutive 4 alphabets one is skipped and then after 3 , next miss would happen after 2 alphabets, i.e. p will be missed and so next letter would be Q.
  2. A, I, B, C, I, D, E, ? , F
    1. E
    2. F
    3. G
    4. I
    Answer:  Option D.
    From the series after every c 2 consecutive letters and I comes up, so answer is 4th option.
    DIRECTIONS for the questions 3-6: Complete the series by choosing the appropriate option.
    Tara has decided to- tutor biology for the summer and is trying to plan her schedule. She can meet with up to two students a day, Monday 'through Friday, and has three students, Anu, Bhupesh, and Chirag. She needs to arrange her schedule according to the following constraints:
    I. Each student meets with Tara twice a week.
    II. No student meets with Tara twice in the same day.
    III. Anu refuses to meet with Tara on Fridays.
    IV. Chirag will never meet with Tara the day after Bhupesh has a lesson.
    V. Anu and Chirag meet with Tara on the same day exactly once a week.
    VI. If Anu meets with Tara on Monday, so does Bhupesh.
  1. If Bhupesh is allowed to meet with Tara three times one week, on what days could he meet with her?
    1. Monday, Wednesday, Friday
    2. Monday, Tuesday, Wednesday
    3. Tuesday, Wednesday, Thursday
    4. Wednesday, Thursday,Friday
    Answer: Option D.
      Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
    Anu Yes   Yes   No
    Bhupesh Yes        
    Chirag No No Yes    
               

    If Bhupesh Comes on Wednesday,Thursday,Friday, then Chirag can not come on Thursday Friday but can come with Anu on Tuesdays and alone on Monday an Anu can come anywhere in between Wednesday and Thursday. Hence 4th is the correct Option.
  2. If Tara adds Dana, a fourth student, what is the maximum number of times Dana could meet with her each week?
    1. Four
    2. Three
    3. Two
    4. One
    Answer: Option A.
      Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
    Bhupesh      
    Anu      
    Chirag No No  
    Dana    
     
      Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
    Bhupesh      
    Anu      
    Chirag      
    Dana  

    From the above arrangements it can be seen that the Max. possible times that Dana can come is 4 times. Hence 1st Option
  3. If Anu cannot meet with Tara on Tuesday or Wednesday, on what day must Chirag meet with her?
    1. Monday
    2. Tuesday
    3. Wednesday
    4. Thursday
    Answer: Option D.
    Out of the four options, since Anu cannot come on Tuesdays and Wednesday so Chirag also can’t, also if Anu comes on Monday, Bhupesh has to come and there cannot be three students with Tara on the same day, so Thursday is the correct answer, i.e. 4th option
  4. If Bhupesh meets with Tara on Tuesday and Friday, on what day must Chirag meet with her?
    1. Monday
    2. Tuesday
    3. Wednesday
    4. Thursday
    Answer: Option D.
    The possible cases are as follows:
    Case 1: Here Anu can come anywhere between Tuesday and Wednesday
      Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
    Bhupesh      
    Anu       ×
    Chirag   ×  
     
      Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
    Bhupesh      
    Anu      
    Chirag     ×
     
      Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
    Bhupesh      
    Anu      
    Chirag   ×  

    From the case above Chirag must come on Thursday in each case, hense 4th option.
    DIRECTIONS for the questions 7-10: Read the information given below and answer the question that follows.
    A, B, C, D, E, G, and I are seven friends who study in three different standards namely 5th, 6th and 7th such that not less than two friends study in the same standard. Each friend also has a different favourite subject namely History, Civics, English, Marathi, Hindi, Maths and Economics but not necessarily in the same order.
    A likes Maths and studies in the 5th standard with only one other friend who likes Marathi. I studies with two other friends. Both the friends who study with I like languages (Here languages include only Hindi, Marathi and English). D Studies in the 6th standard with only one person and does not like civics. E studies with only one friend. The one who likes history does not study in 5th or 6th standard. E does not like languages. C does not like English, Hindi or Civics.
  5. Which combination represents E's favourite subject and the standard in which he studies?
    1. Civics and 7th
    2. Economics and 5th
    3. Civics and 6th
    4. History and 7th
    Answer: Option C.
    Name Class Subject
    A 5th Maths
    B 7th Hindi/English
    C 5th Marathi
    D 6th Economics
    E 6th Civics
    G 7th Hindi/English
    I 7th History

    So from table, E’s favourite subject is Civics and he studies in 6th class.
  6. Which of the following is I's favourite subject?
    1. History
    2. Civics
    3. Marathi
    4. Either English or Marathi
    Answer: Option A
    Name Class Subject
    A 5th Maths
    B 7th Hindi/English
    C 5th Marathi
    D 6th Economics
    E 6th Civics
    G 7th Hindi/English
    I 7th History

    I’s favourite subject is History. So, the correct answer is option A.
  7. Who amongst the following studies in the 7th standard?
    1. G
    2. C
    3. E
    4. D
    Answer: Option A.
    Name Class Subject
    A 5th Maths
    B 7th Hindi/English
    C 5th Marathi
    D 6th Economics
    E 6th Civics
    G 7th Hindi/English
    I 7th History

    G studies in 7th class. So, the correct answer is option A.
  8. Which of the following combinations is definitely correct?
    1. I and Hindi
    2. G and English
    3. C and Marathi
    4. B and Hindi
    Answer: Option C.
    Name Class Subject
    A 5th Maths
    B 7th Hindi/English
    C 5th Marathi
    D 6th Economics
    E 6th Civics
    G 7th Hindi/English
    I 7th History

    C likes Marathi. So, option C is the correct option.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site