Sample Aptitude Questions of L&T Infotech

  1. Type A, 12 kg of rice worth Rs. 40/kg is mixed with Type B, rice worth Rs. 24/kg. What should be the quantity of Type B rice, if the mixture is sold at Rs. 45/kg with 25% profit added in it?
    1. 18 Kg
    2. 48 Kg
    3. 4 Kg
    4. can't say

    Answer : Option C.
    C.P. of the mixture = 45/1.25 = Rs. 36/kg.
    So, (40-36)/(36-24) = (N)/(12) ⇒ N = 4 Kg
  2. A person spends 1/7th of his salary on travel,1/3rd of the remaining on food, he then spends 1/4th of the remaining on rent. Finally he puts 1/6th of the remaining as a monthly savings, after which he has 25000 left. What is his salary (in Rs.)?
    1. 70,000
    2. 14,000
    3. 84,000
    4. 26,000

    Answer : Option A.
    Let M be the total salary
    Therefore, as per question, M × (6/7) × (2/3) × (3/4) × (5/6) = Rs 25000
    M = Rs 70000
  1. Point C(x,y) divides the distance AB with point A(8,12) and point B(16, 18) in a ratio of 3:5, with AC being shorter than BC. What are the co-ordinates of C?
    1. (12,15)
    2. (14.5, 12.5)
    3. (14.5, 12.5)
    4. (11,14.25)

    Answer : Option C.
    x co-ordinate of C = [(5×8) + (3×16)] / (3+5) = 11
    y co-ordinate of C = [(5×12) + (3×18)] / (3+5) = 14.25
    Co-ordinates of C is ( 11, 14.25 )
  2. How many terms of the sequence -12, -8, -4,…so on, to make a sum of 120?
    1. 11
    2. 12
    3. 10
    4. 13

    Answer : Option B.
    The series is in A.P. where a = -12 and d = 4.
    So 120 = (n/2)[2 × (-12) + (n -1) × 4].
    On solving this, we get n = 12
  3. The value of a machine depreciates from Rs 32,768 to Rs 21,952 in three years. What is the rate % of depreciation?
    1. 11%
    2. 12.25%
    3. 12.5%
    4. 33%

    Answer : Option C.
    Let R be the rate of depriciation, therefore, 21952 = 32768[1-(R/100)]3 . On solving this we get R = 12.5%
  4. A TV set listed at Rs 3200 is sold to a retailer at a successive discount of 25% and 15%. The retailer desires a profit of 20%, after allowing a discount of 10% to the customer. At what price should he list the TV set (in Rs.)?
    1. 2720
    2. 2448
    3. 2040
    4. 2133

    Answer : Option A.
    The retailers C.P. = 3200 × 0.75 × 0.85 = Rs 2040.
    His expected S.P. = 2040 × 1.2 = Rs 2448.
    But S.P. is 90% of the L.P., as there is a discount of 10%.
    So L.P. = 2448/0.9 = Rs 2720
  5. A student is to answer 10 out of 12 questions in an examination such that he must choose at least 4 from the first five questions. The number of choices available to him is
    1. 140
    2. 280
    3. 196
    4. 346

    Answer : Option A.
    4 questions can be chosen from the first 5 in 5 ways. Remaining 6 questions can be selected from 8 questions in 8C6 ways. So required answer is 8C6 × 5 = 28 × 5 = 140.
  6. A rectangular playground with the dimension of 50m X 30 m is surrounded by a 5 m wide road all the sides. What is the area of the road?
    1. 600 sq. m.
    2. 500 sq. m.
    3. 450 sq. m.
    4. 900 sq. m.

    Answer : Option D.
    AREA OF ROAD= area of bigger rectangle - area of smaller rectangle ⇒(60×40)-(50×30)⇒2400-1500=900.
  7. It takes 5 sec. for a clock to strike at 5’o clock. If the striking intervals are uniform how much time will it take to strike 9’o clock (in sec.)?
    1. 9
    2. 10
    3. 11
    4. 12

    Answer : Option B.
    There are 4 intervals in 5 strokes.
    Time taken to strike 1 stroke will be 5/4 sec.
    At 9, there will be 9 strokes and 8 intervals between two strokes.
    Thus time required = 5/4 × 8 = 10 sec
  8. From the top of the Tower which is 240m high, if the angle of depression of a point on the ground is 30°, then the distance of the point from the foot of the Tower is
    1. 40 √ 3
    2. 80 √ 3
    3. 120 √ 3
    4. 240 √ 3

    Answer : Option D.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site