IBM Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for questions 1 to 4: Read the given passage and answer the questions.
ALL men by nature desire to know. An indication of this is the delight we take in our senses; for even apart from their usefulness they are loved for themselves; and above all others the sense of sight. For not only with a view to action, but even when we are not going to do anything, we prefer seeing (one might say) to everything else. The reason is that this, most of all the senses, makes us know and brings to light many differences between things.
"By nature animals are born with the faculty of sensation, and from sensation memory is produced in some of them, though not in others. And therefore the former are more intelligent and apt at learning than those which cannot remember; those which are incapable of hearing sounds are intelligent though they cannot be taught, e.g. the bee, and any other race of animals that may be like it; and those which besides memory have this sense of hearing can be taught.
"The animals other than man live by appearances and memories, and have but little of connected experience; but the human race lives also by art and reasonings. Now from memory experience is produced in men; for the several memories of the same thing produce finally the capacity for a single experience. And experience seems pretty much like science and art, but really science and art come to men through experience; for 'experience made art', as Polus says, 'but inexperience luck.' Now art arises when from many notions gained by experience one universal judgement about a class of objects is produced. For to have a judgement that when Callias was ill of this disease this did him good, and similarly in the case of Socrates and in many individual cases, is a matter of experience; but to judge that it has done good to all persons of a certain constitution, marked off in one class, when they were ill of this disease, e.g. to phlegmatic or bilious people when burning with fevers-this is a matter of art.
"With a view to action experience seems in no respect inferior to art, and men of experience succeed even better than those who have theory without experience. (The reason is that experience is knowledge of individuals, art of universals, and actions and productions are all concerned with the individual; for the physician does not cure man, except in an incidental way, but Callias or Socrates or some other called by some such individual name, who happens to be a man. If, then, a man has the theory without the experience, and recognizes the universal but does not know the individual included in this, he will often fail to cure; for it is the individual that is to be cured.) But yet we think that knowledge and understanding belong to art rather than to experience, and we suppose artists to be wiser than men of experience (which implies that Wisdom depends in all cases rather on knowledge); and this because the former know the cause, but the latter do not. For men of experience know that the thing is so, but do not know why, while the others know the 'why' and the cause. Hence we think also that the masterworkers in each craft are more honourable and know in a truer sense and are wiser than the manual workers, because they know the causes of the things that are done (we think the manual workers are like certain lifeless things which act indeed, but act without knowing what they do, as fire burns,-but while the lifeless things perform each of their functions by a natural tendency, the labourers perform them through habit); thus we view them as being wiser not in virtue of being able to act, but of having the theory for themselves and knowing the causes. And in general it is a sign of the man who knows and of the man who does not know, that the former can teach, and therefore we think art more truly knowledge than experience is; for artists can teach, and men of mere experience cannot.
"Again, we do not regard any of the senses as Wisdom; yet surely these give the most authoritative knowledge of particulars. But they do not tell us the 'why' of anything-e.g. why fire is hot; they only say that it is hot.
"At first he who invented any art whatever that went beyond the common perceptions of man was naturally admired by men, not only because there was something useful in the inventions, but because he was thought wise and superior to the rest. But as more arts were invented, and some were directed to the necessities of life, others to recreation, the inventors of the latter were naturally always regarded as wiser than the inventors of the former, because their branches of knowledge did not aim at utility. Hence when all such inventions were already established, the sciences which do not aim at giving pleasure or at the necessities of life were discovered, and first in the places where men first began to have leisure. This is why the mathematical arts were founded in Egypt; for there the priestly caste was allowed to be at leisure.
"We have said in the Ethics what the difference is between art and science and the other kindred faculties; but the point of our present discussion is this, that all men suppose what is called Wisdom to deal with the first causes and the principles of things; so that, as has been said before, the man of experience is thought to be wiser than the possessors of any sense-perception whatever, the artist wiser than the men of experience, the masterworker than the mechanic, and the theoretical kinds of knowledge to be more of the nature of Wisdom than the productive. Clearly then Wisdom is knowledge about certain principles and causes.
  1. What is the relationship between sensation and memory?
    1. All animals have sensation but some animals do not have memory.
    2. Human beings are intelligent as they can reason, whereas animals do not have the capacity of reasoning.
    3. Human beings have sensation and memory both.
    4. When sensation is remembered, it becomes a memory experience and this leads to connected experience, which in turn gives rise to reasoning.
    Answer: Option D
    Refer to the lines, By nature, animals are born with the faculty of sensation, and from sensation, memory is produced in some of them, though not in others. And therefore, the former are more intelligent and apt at learning than those which cannot remember; those which are incapable of hearing sounds are intelligent though they cannot be taught, e.g., the bee, and any other race of animals that may be like it; and those which besides memory, have this sense of hearing can be taught. The animals other than man live by appearances and memories, and have but little of connected experience; but the human race lives also by art and reasoning
  2. What is the difference between art and experience?
    1. Art explains the cause of things together with its effects, whereas experience gives us just the effect of things, not the cause.
    2. Art does not give the cause and effect of things, whereas experience gives the cause and effect of things.
    3. Experience and art give rise to one another and they are complementary and supplementary to each other.
    4. Both experience and art are views of a contradictory time and space and this is where the difference between the two lies.
    Answer: Option A
    As stated in the passage, But yet we think that knowledge and understanding belong to art rather than to experience, and we suppose artists to be wiser than men of experience (which implies that wisdom depends in all cases rather on knowledge); and this because the former know the cause, but the latter do not.
  3. Why, according to the author, were the mathematical arts founded in Egypt?
    1. Because they were men of experience and had wisdom and knowledge about certain principles and causes
    2. Because the sciences which do not cater to necessities or pleasures develop only after the previous two have been invented and only then, men have time for themselves. So was the case in Egypt where the priestly caste had ample leisure time
    3. Because the inventors of luxuries were considered more important than the inventors of necessities and in Egypt, the kingly and priestly class had developed great standards in luxurious tastes and attitudes
    4. Because Egyptians were considered to be connoisseurs of art and crafts and had a superior civilization as opposed to the other ancient civilizations
    Answer: Option B
    Mentioned in the passage, when all such inventions were already established, the sciences which do not aim at giving pleasure or at the necessities of life were discovered and first in the places where men first began to have leisure. This is why the mathematical arts were founded in Egypt; for there the priestly caste was allowed to be at leisure.
  4. Which of the following can be considered to be the central idea of the passage?
    1. Experience made art, but inexperience luck
    2. Art is superior to experience
    3. What actually is "Wisdom"?
    4. Knowledge is wisdom
    Answer: Option C
    The passage describes about Wisdom and difference between wisdom and knowledge. Also as stated in line ' but the point of our present discussion is this, that all men suppose what is called Wisdom to deal with the first causes and the principles of things' it is clear that Wisdom is being discussed in passage.
    DIRECTIONS for question 5: In each of these questions a statement is followed by two courses of action numbered I and II. Assume everything in the statement to be true. Decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.
  5. Statement: Some serious blunders were detected in the Accounts Section of a factory.
    Courses of Action :
    I. An efficient team of auditors should be appointed to check the Accounts.
    II. A show cause notice should be issued to all the employees involved in the irregularity.
    1. if only course of action I follows
    2. if neither course of action I nor II follows
    3. if only course of action II follows
    4. if both courses of action I and II follow
    Answer: Option D
    Not only should the guilty be punished, but attempts to close the loop holes through audits should also be done.
    Hence both actions are required.
DIRECTIONS for questions 6 to 7: In each of the following questions, find out one word substitute for the sentence given below.
  1. A woman of loose moral
    1. Prostitute
    2. Harlot
    3. Concubine
    4. Hostess
    Answer: Option A
    Prostitute is one word for a woman with loose morals.
  2. A person who is obsessed with self
    1. Stunnning
    2. Staggering
    3. Voracious
    4. Narcissist
    Answer: Option D
    One word for the person obsessed with self is narcissist.
    DIRECTIONS for questions 8 to 9: In following Questions a sentence has been written in four ways. select the option that is the most appropriate way to write the sentence
  3. Select the correct one
    1. He has studied English since five years
    2. He has studied English from five years
    3. He has studied English since the time five years
    4. He has studied English for five years
    Answer: Option D
    The preposition for is used when we are talking about duration. Thus the answer is option D.
  4. Select the correct one.
    1. I didn't understand what he said
    2. I didn't understood what did he say
    3. I did not understand what did he say
    4. I did not understood he said
    Answer: Option A
    With didn't we do not change the tense of the verb, and it stays in present tense. Hence the answer is option A
    DIRECTIONS for question 10: In each of the following questions, a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
  5. 1. Turcuoise 2. Turcuiose 3. Turquoise 4. Turquoisee
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer: Option C
    The correct spellings are TURQUOISE.
Test Site