Hughes Systique Sample Verbal Questions

NOTE: This section is not present in this company's placement process. If you still want to practise, some questions are provided below.?
DIRECTIONS for the question 1: A sentence has been broken into four parts. One of the parts has a grammatical error. Identify the same.
  1. Some molecules contain two or more atoms of the same kind a molecule of water, for example,is make up of two atoms of the hydrogen and one of oxygen.
    1. Some molecules contain two or more atoms of the same kind
    2. a molecule of water, for example,
    3. is make up of two atoms of the hydrogen
    4. and one of oxygen.

    Answer: Option C.
    The correct sentence is – "is made up of two atoms of the hydrogen" Instead of make, it should be made as that is the correct phrase is made up.
    DIRECTIONS for the questions 2 to 3: In each question, choose the word which can be substituted for the given sentence/words.
  1. One who knows everything
    1. Omnipotent
    2. Intelligent
    3. Omniscient
    4. Genius

    Answer: Option C.
    One word for this is - Omniscient
  2. One word for this is - Omniscient
    1. Stoic
    2. Parasite
    3. Stupid
    4. Awkward

    Answer: Option A.
    One word for this is - Stoic
    DIRECTIONS for the question 4: Each of these questions has a statement followed by two conclusions I and II. Consider the statement and the following conclusions. Decide which of the conclusions follows from the statement.
  3. Statement : India's economy is mainly dependant on forests.
    Conclusions : I. Trees should be preserved to improve Indian economy.
    II. India wants only maintenance of forests to improve economic conditions.
    1. if conclusion I follows.
    2. if conclusion II follows.
    3. if either conclusion I or II follows.
    4. if neither conclusion I nor II follows.

    Answer: Option A.
    Since India’s economy is dependent on forests hence it is important to preserve trees. However the second one holds true. Thus the answer is option 1.
    DIRECTIONS for the question 5: Choose the option that is the plural form of the given word
  4. Crisis
    1. Crisis
    2. Crises
    3. Crisies
    4. Crisise

    Answer: Option B.
    The plural of the word CRISIS is CRISES.
    DIRECTION for question 6-10: Answer the question based on the information given in the passage.
    Every profession or, trade, every art and every science has its technical vocabulary, the function of which is partly to designate things or processes which have no names in ordinary English and partly to secure greater exactness in nomenclature. Such special dialects or jargons are necessary in technical discussion of any kind. Being universally understood by the devotees of the particular science or art, they have the precision of a mathematical formula. Besides, they save time, for it is much more economical to name a process than to describe it. Thousands of these technical terms are very properly included in every large dictionary, yet, as a whole, they are rather on the outskirts of the English language than actually within its borders.
    Different occupations, however, differ widely in the character of their special vocabularies. In trades and handicrafts and other vocations like farming and fishing that have occupied great numbers of men from remote times, the technical vocabulary is very old. An average man now uses these in his own vocabulary. The special dialects of law, medicine, divinity and philosophy have become familiar to cultivated persons.
  5. As per question complete the following statement 'Special words used in technical discussion.'
    1. may become part of common speech
    2. never last long
    3. is known as Jargons
    4. should be confined to scientific fields

    Answer: Option C.
    As per lines 'Such special dialects or jargons are necessary in technical discussion of any kind.' option C is correct.
  6. The writer of this article is
    1. a scientist
    2. a politician
    3. a linguist
    4. a businessman

    Answer: Option C.
    The context of the passage is not favouring any particular field also the author has described Jargons very well which is possible by a linguist only.
  7. This passage is primarily concerned with
    1. various occupations and professions
    2. technical terminology
    3. scientific undertakings
    4. a new language

    Answer: Option B.
    The first line of the passage introduces technical vocabulary as the topic. Also the passage discusses technical terminology in details.
  8. As per passage it is true that:
    1. various professions and occupations often interchange words
    2. there is always a non-technical word that may be substituted for the technical word
    3. the technical vocabulary in trades, handicrafts and other vocations is very old
    4. everyone is interested in scientific findings

    Answer: Option C.
    As per the second line of last passage option C is correct.
  9. Which of the following means SAME as the word CULTIVATED as per the context?
    1. Tend
    2. Hoe
    3. Ignore
    4. Well Educated

    Answer: Option D.
    Cultivated in context means that a person who is knowledgeable.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site