Hughes Systique Reasoning Question

  1. L 2 A , N 4 D , P 7 G , R 11 J , ?
    1. S 15 N
    2. T 16 M
    3. T 8 N
    4. S 9 M

    Answer: Option B.
    Clearly, the first letter of the terms are alternate. The sequence followed by the numbers is +2, +3, +4, +5 and so on. The last letter of each term is moved three steps forward. Thus, next term will be T 16 M.
  2. 7, 8, 11, 12, ?
    1. 15
    2. 13
    3. 16
    4. 17

    Answer: Option A.
    Here the series follows as +1, +3, +1, +3, +1, +3 and so on. So the term will be 12 + 3 = 15
    DIRECTIONS for the question 3 to 4: Read the directions given and answer the question accordingly.
  3. While going to his office Tejveer meets Rakesh who is related to Tejveer because Tejveer is Deepak's father who is married to Garima. Garima is the daughter of Rakesh. Garima has a daughter named Isha. How is Tejveer related to Isha?
    1. Uncle
    2. Father-in-law
    3. Grandfather
    4. Grandmother

    Answer: Option C.
    As Garima is Daughter of Rakesh and Married to Deepak so Garima is daughter in law of tejveer and so Tejveer becomes Grand father of Garima's daughter that is Isha. Hence option C.
  4. Pointing to a lady in a photograph, Dev said, "This woman is my sister's father's son-in-law's wife." How is Dev related to the woman?
    1. Wife
    2. Sister
    3. Mother
    4. Can't Say

    Answer: Option D.
    Dev's sister's father is Dev's father.
    Son in law of Dev's father is brother in law of Dev and his wife becomes sister of Dev.
    Hence,as it is not known whether Dev is a man or a woman, Dev can be Brother/Sister of that woman.
    So, the answer is option D.
    DIRECTIONS for the question 5:Read the information given below and answer the question that follows.
    (i) Six friends A, B, C, D, E and F are seated in a circle facing each other,
    (ii) A is between D and B and F is between C and E.
    (iii) C is the third to the left of B.
  5. Which of the following is the position of A in relation to F?
    1. Second to the left
    2. Second to the right
    3. Fourth to the right
    4. Third to the right

    Answer: Option D.

    Hence, option D is the correct answer.
    DIRECTIONS for the questions 6 to 8: Read the information given below and answer the question that follows.
    There are four friends namely Akshay, Bhushan, Chanderjeet and Dhiraj. Each person plays one outdoor game and has one hobby related to fine arts.
    Two persons are interested in cricket while the other two like to play hockey.
    Two of these four persons are painters, one is a singer and the fourth one is a dancer.
    Akshay is neither a painter nor a hockey player.
    Bhushan does not dance.
    The one who likes dancing, plays hockey.
    Bhushan and Dhiraj don't play cricket.
  6. Who amongst the following plays cricket and is interested in painting?
    1. Akshay
    2. Chanderjeet
    3. Bhushan
    4. Dhiraj

    Answer: Option B.
    We are coding Akshay, Bhushan, Chanderjeet and Dhiraj as A,B,C and D respectively.
    PersonsOutdoorFineArts
    ACricketSinger
    BHockeyPainter
    CCricketPainter
    DHockeyDancing

    Therefore Chanderjeet plays cricket and is interested in painting.

  7. Who among the following is a singer?
    1. Dhiraj
    2. Akshay
    3. Chanderjeet
    4. Bhushan

    Answer: Option B.
    We are coding Akshay, Bhushan, Chanderjeet and Dhiraj as A,B,C and D respectively
    PersonsOutdoorFineArts
    ACricketSinger
    BHockeyPainter
    CCricketPainter
    DHockeyDancing

    Akshay is the required answer.

  8. Which pair shows the correct relationship of the game and fine arts hobby of Dhiraj?
    1. Cricket, singing
    2. Hockey, dancing
    3. Cricket, dancing
    4. Cricket, painting

    Answer: Option B. We are coding Akshay, Bhushan, Chanderjeet and Dhiraj as A,B,C and D respectively.
    PersonsOutdoorFineArts
    ACricketSinger
    BHockeyPainter
    CCricketPainter
    DHockeyDancing

    Hockey and dancing is the required answer.

    DIRECTIONS for the questions 9 to 10: Answer the question based on the information given in the passage.
    The revival in primary markets in India has once again made merchant bankers most sought after class of market intermediaries. Seeing intense capital raising by companies arid, several effective investments & acquisition deals; there is a rush among foreign & domestic financial services institutions to commence merchant banking services, an activity which has been fairly dormant over the past 2 years.
  9. Which of the following is an inference which can be drawn from the above paragraph?
    1. Merchant banking is a relatively new concept in India.
    2. Merchant banking activities in India have been low key during the past few years
    3. Primary markets in India have stopped attracting foreign investments
    4. The Govt. of India encourages foreign direct investment.

    Answer: Option B.
    Para. states that merchant banking activities have been fairly dormant which means that they have been low key or not been much active past few years.
  10. Which of the following is a conclusion which can be drawn from the above paragraph?
    1. India at present is a preferred destination for foreign direct investment.
    2. The extent of foreign direct investment in India is highest at present.
    3. Domestic financial services institutions are not equipped to carry out Merchant banking activities.
    4. Indian merchant banking units are the best in the world.

    Answer: Option A.
    Para. states that there is rush among foreign & domestic financial services to commence merchant banking services & foreign so India has become attractive destination for the investment.
Test Site