Hexaware Reasoning Question

DIRECTIONS for the question 1 to 4 : Read the information given below and answer the questions given below that.
A. ZZ, YY, XX, MM, NN and OO are six members three male and three female.
B. There are two contractors, two arbitrators, one lecturer and one surgeon in the group.
C. YY, NN, ZZ, XX are two married couples and no person in this group has the same profession.
D. NN, a lecturer with yellow dress, is married to a male arbitrator with red dress.
E. Color of dresses of both husbands and that of both the wives is the same.
F. Two persons have yellow dress, two have red and the remaining one each has a purple and white.
G. ZZ is a male contractor, whose sister MM is also an contractor.
H. YY is a surgeon.
  1. What is the color of OO's dress?
    1. purple
    2. white
    3. Purple or white
    4. Data inadequate
    5. None of these

    Answer : Option C.
    NameMMNNOOXXYYZZ
    SexFemaleFemaleMaleMaleFemaleMale
    Dress ColorPurple/WhiteYellowPurple/WhiteRedYellowRed
    ProfessionContractorLecturerArbitratorArbitratorSurgeonContractor
  2. Which of the following is a pair of married ladies?
    1. YY NN
    2. NN MM
    3. ZZ XX
    4. Data inadequate
    5. None of these

    Answer : Option A.
    NameMMNNOOXXYYZZ
    SexFemaleFemaleMaleMaleFemaleMale
    Dress ColorPurple/WhiteYellowPurple/WhiteRedYellowRed
    ProfessionContractorLecturerArbitratorArbitratorSurgeonContractor
  3. Which of the following is group of female members?
    1. YY MM OO
    2. YY MM XX
    3. YY MM NN
    4. OO MM NN
    5. None of these

    Answer : Option C.
    NameMMNNOOXXYYZZ
    SexFemaleFemaleMaleMaleFemaleMale
    Dress ColorPurple/WhiteYellowPurple/WhiteRedYellowRed
    ProfessionContractorLecturerArbitratorArbitratorSurgeonContractor
  4. Who is the wife of ZZ?
    1. XX
    2. NN
    3. MM
    4. YY
    5. None of these

    Answer : Option D.
    NameMMNNOOXXYYZZ
    SexFemaleFemaleMaleMaleFemaleMale
    Dress ColorPurple/WhiteYellowPurple/WhiteRedYellowRed
    ProfessionContractorLecturerArbitratorArbitratorSurgeonContractor

    ZZ is married to YY

    DIRECTIONS for the question 5 to 7: Study the following information carefully and answer the questions given below.
    A word arrangement machine when given an input line of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of the input and steps of rearrangement.
    Input : boki jam quid geek amce xul put mep
    Step I. amce boki jam quid geek xul put mep
    Step II. amce boki geek jam quid xul put mep
    Step III. amce boki geek jam mep quid xul put
    Step IV. amce boki geek jam mep put quid xul
    And step IV is the last step for this input. Based on this information, answer the questions that follow.
  5. If the input is chamkato bug preli nerd joker fig zoya gili, what will be step III for this input?
    1. bug chamkaato fig gili preli nerd joker zoya
    2. bug chamkaato fig gili preli nerd zoya joker
    3. bug chamkaato gili fig preli nerd joker zoya
    4. chamkaato bug fig gili preli nerd joker zoya
    5. Cannot be determined

    Answer : Option A.
    The basic principle on which the machine works is arranging the given input in alphabetical order by changing the position of one word at a time.
  6. Which of the following will be the last step for this input bacardi herem lut gay poya ulta pulta?
    1. IV
    2. VI
    3. VII
    4. II
    5. None of these

    Answer : Option D.
    The basic principle on which the machine works is arranging the given input in alphabetical order by changing the position of one word at a time.
  7. If the input is tili gili mili nozy abro goya, which of the following steps will be the 3rd step?
    1. abro tili gili mili nozy goya
    2. Tili abro gili mili nozy abro
    3. abro gili goya tili mili nozy
    4. Data inadequate
    5. None of these

    Answer : Option C.
    DIRECTIONS for the questions 8 and 10 : Read the information given below and answer the questions given afterwards.
  8. Pointing out to a lady, Karim said, "She is the daughter of the woman who is the mother of the husband of my mother". Who is the lady to Karim?
    1. Aunt
    2. Granddaughter
    3. Daughter
    4. Sister
    5. Sister-in-law

    Answer : Option A.
    The lady in photo is the sister of Karim's father,hence his aunt.
  9. If the alternate letters in the following alphabet starting from 'A' are changed into small letter leaving the rest in capitals, which of the following represents the second month after June?
    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    1. AugusT
    2. AUgUsT
    3. augusT
    4. August
    5. auguST

    Answer : Option C.
    aBcDeFgHiJkLmNoPqRsTuVwXyZ
  10. If by arranging the letters of the word UTLSO, the name of a flower is formed, which of the following pairs represents the first and the last letters of the word so formed respectively?
    1. TO
    2. OS
    3. LS
    4. TS
    5. LT

    Answer : Option C.
    The name of flower is LOTUS.
Test Site