Sample Aptitude Questions of Hexaware

  1. The respective ratio of salaries of A and B is 8:7, if the salary of B increases by 20% and the salary of A increases by 21% the new ratio becomes 96 : 77 respectively. What is A's salary?
    1. Rs. 22,560/-
    2. Rs. 21,600/-
    3. Rs. 20,640/-
    4. Rs. 23.040/-
    5. Cannot be determined

    Answer : Option E.
    Only ratio of the salary is given, but salary is not given, so we cannot determined the salary of A . Hence answer is option E.
  2. (1/3)rd the diagonal of a square is 2. What is the measure of the side of the concerned square?
    1. 12 m
    2. 9 m
    3. 18 m
    4. 6 m
    5. 7 m

    Answer : Option B.
    Let a be the side of a square.
    Therefore, diagonal (d) = √2a
    We are given that

    Hence the answer is option B.
  3. ((441)1/2 * 207 * (343)1/3)/ ((14)2*(529)1/2)=?
    1. 612
    2. 512
    3. 534
    4. 634
    5. 614

    Answer : Option D.
    ((441)1/2 * 207 * (343)1/3)/ ((14)2*(529)1/2)=?
    => 21 * 207 * 7/196*23 = 63/4
    Hence the answer is option D.
  4. 3/8 of {4624 / (564-428)} = ?
    1. 1314
    2. 1414
    3. 1156
    4. 1234
    5. 1218

    Answer : Option D.
    = 3/8 of {4624/ 136}
    = 3/8 of 34
    Hence the answer is option D.
  5. 338 * 6512 - 2316 * 312 = ?
    1. 21
    2. 18
    3. 14
    4. 15
    5. 16

    Answer : Option C.
    ? = 338 * 6512 - 2316 * 312
    = (27/8) * (77/12) - (35/16) * (7/2)
    = (693/32) - (245/32) = 448/32 = 14.
    Hence the answer is option C.
  6. (√4356 * √?) / √6084 = 11
    1. 144
    2. 196
    3. 169
    4. 81
    5. 121

    Answer : Option C.

    Therefore, ? = 132 = 169
    Hence answer is option C.
  7. 12 years ago the ratio between the ages of A and B was 3 : 4 respectively. The present age of B is 334 times of C's present age if C's present age is 16 years, then what is A's present age ? (in years)
    1. 48
    2. 42
    3. 60
    4. 54
    5. 36

    Answer : Option A.
    We are given that (A - 12) / (B - 12) = 3/4 ... (1)
    and B = 334C = (15/4)C ... (2)
    Since, C = 16 yrs, put this value in equation (2)
    we get B = (15/4) * 16 = 60 years.
    Now put this value in equation (1), we get
    A - 12 = (3/4) * (60-12) = 36
    => A = 48 yrs.
    Hence answer is option A.
  8. M, N, O and P divided Rs. 44,352/- among themselves M took (3/8)th of the money, N took (1/6)th of the remaining amount and the rest was divided among O and P in the ratio of 3:4 respectively. How much did O get as his share?
    1. Rs. 9,600/-
    2. Rs. 20,600/-
    3. Rs. 10,300/-
    4. Rs. 8,700/-
    5. Rs. 9,900/-

    Answer : Option E.
    Share of M = (3/8) * 44352 = 16632/-
    Remaining amount = 44352 – 16632 = 27720/-
    Share of N = (1/6) * 27720 = 4620/-
    Remaining amount = 27720 – 4620 = 23100/-
    Share of O = (3/7) * 23100 = 9900/-
    Hence answer is option E.
  9. 3 ? 14 55 274 1643
    1. 11
    2. 5
    3. 6
    4. 8
    5. 7

    Answer : Option B.
    >Here the given pattern is:
    3         ?       14        55         274        1643
    The pattern:
    3 × 2 – 1 = 5, 5 × 3 – 1 = 14
    14 × 4 – 1 = 55, 55 × 5 – 1 = 274
    274 × 6 – 1 = 1643, So ? = 5
    Hence answer is option B.
  10. The perimeter of a rectangle whose length is 6m more than its breadth is 84m. What would be the area of a triangle whose base is equal to the diagonal of the rectangle and whose height is equal to the length of the rectangle? (in m2)
    1. 324
    2. 372
    3. 360
    4. 364
    5. 348

    Answer : Option C.
    Let l, b and d be the length, breadth and diagonal of the rectangle
    Therefore, l – b = 6 and 2(l + b) = 84 or l + b = 42
    Solving the above equations, we get l = 24m and b = 18m
    Therefore, d2 = ( l2 + b2)  Putting the values, we get
    d2 = 242 + 182 = 576 + 324 = 900 => d = 30m
    Let b and h be the base and height of the triangle
    We are given that b = d = 30m and h = l = 24m
    Thus, area of triangle = (1/2)bh = (1/2) * 30 * 24 = 360 m2
Test Site