General Motors Reasoning Question

DIRECTIONS for questions 1 to 4 : Study the given information carefully to answer the given question.
Seven boxes- A, B, C, D, E, F and G are kept one above the other, but not necessarily in the same order. Each box contains different items- Shoes, Papers, Bands, Medicines, Ribbons, Creams and Phones, but not necessarily in the same order.
Only three boxes are kept between D and G. The Ribbon box is kept immediately above G. Only one box is kept between the Ribbon box and A. The Ribbon box is not the second from the bottom of the stack. Only one box is kept between E and A. E is kept above A. The Medicine box is kept immediately above E. Only three boxes are kept between the Medicine box and the Shoe box. The Paper Box is immediately above the Phone box. G is not the Paper box. F is kept immediately below the Cream box. Only one box is kept between B and the Cream box.
  1. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?
    1. G-Creams
    2. E-Bands
    3. C-Shoes
    4. D-Papers
    5. A-Bands
    Answer: Option C.
    It doesn’t belong to the group
    C Medicine
    E Ribbon
    G Bands
    A Cream
    F Shoe
    B Paper
    D Phone
  2. Which of the following boxes contains bands?
    1. D
    2. C
    3. G
    4. A
    5. Other than those given as options
    Answer:  Option C.
    G contains Band
    C Medicine
    E Ribbon
    G Bands
    A Cream
    F Shoe
    B Paper
    D Phone
  3. What is the position of F in the given stack of boxes?
    1. Second from the top
    2. Third from the bottom
    3. First from the top
    4. Fifth from the bottom
    5. Fourth from the top
    Answer: Option B.
    Third from the bottom
    C Medicine
    E Ribbon
    G Bands
    A Cream
    F Shoe
    B Paper
    D Phone
  4. Which of the following boxes is kept immediately below G?
    1. A
    2. B
    3. C
    4. The Shoe box
    5. The Paper Box
    Answer: Option A.
    A is kept immediately below G
    C Medicine
    E Ribbon
    G Bands
    A Cream
    F Shoe
    B Paper
    D Phone
    DIRECTIONS for question 5 to 7: In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
    if x > y if x < y if x ≥ y if x y if x = y or relation cannot be established between 'x' and 'y'.
  5. I. x2 – 11x + 30 = 0
    II. 2y2 - 15y + 10 = 0

    Answer: Option E.
    Solving equations; x = 6,5 and y = complex roots
    Therefore, relationship can’t be established.
  6. I. 15x2 + 8x + 1 = 0
    II. 3y2 + 14y + 8 = 0

    Answer: Option A.
    Solving equations; x = -1/3, -1/5 and y = -4, -2/3
    Therefore, x>y
  7. I. 4x2 – 17x + 18 = 0
    II. 2y2 – 21y + 40 = 0

    Answer: Option B.
    Solving equations; x = 2, 2.25 and y = 8, 2.5
    Therefore, x < y
    Directions for questions 8-10: Fill the series.
  8. 250 235 205 160 ? 25
    1. 110
    2. 150
    3. 75
    4. 100
    5. 120
    Answer: Option D
    The series is : -15, -30, - 45, -60
    So the answer is: 100
  9. 20 ? 29 40 58 85
    1. 23
    2. 25
    3. 27
    4. 31
    5. 24
    Answer: Option A.
    The series is: 20 23 29 40 58 85
    3 6 11 18 27
    3 5 7 9
    Answer is 23
  10. 5 7 17 55 225 ?
    1. 971
    2. 1131
    3. 1253
    4. 1435
    5. 956
    Answer: Option B.
    The series is : 5 7 17 55 225 5*1+2=7
    7*2+3=17
    17*3+4=55
    55*4+5=225
    225*5+6=1131
    Answer is 1131.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site