Sample Aptitude Questions of General Motors

  1. Shyama invested Rs. P for 2 years in scheme A which offered 11% p.a. simple interest. She also invested Rs. 600 + P in scheme B which offered 20% compound interest (compounded annually), for 2 years. If the amount received from scheme A was less than that received from scheme B, by Rs. 1216, what is the value of P?
    1. Rs. 1,500
    2. Rs. 1,400
    3. Rs. 2,000
    4. Rs. 1,600
    5. Rs. 1,800
    Answer: Option D.
    Money Invested=P at 11% Simple interest.
    P+600 At 20% C.I.
    Given that,
    1.2P+1216=1.44(P+600)
    Or 0.22P= 352
    Hence P=1600
  2. A vessel contains 180 litres of mixture of milk and water in the respective ratio of 13 : 5. Fifty-four litres of this mixture was taken out and replaced with 6 litres of water, what is the approximate percentage of water in the resultant mixture?
    1. 41
    2. 31
    3. 24
    4. 9
    5. 17
    Answer: Option B.
    Milk: water = 13:5
    Volume of solution=180 l
    Solution taken out= 54 l
    Volume of solution left= 180-54=126 l
    In 126 l solution,
    Milk= 126*13/18= 91 l
    Water=126*5/18=35 l
    As 6 l water is added
    Water= 35+6= 41 l
    Total solution volume= 126+6= 132 l
    Percentage of water= 41/132*100= 31 %
  1. A started a business with an investment of Rs. 28,000. After 5 months from the start of the business, B and C joined with Rs. 24,000and Rs. 32,000 respectively and withdrew Rs. 8000 from the business. If the difference between A’s share and B’s share in the annual profit is Rs. 2,400, what was the annual profit received?
    1. Rs. 15,600
    2. Rs. 14,400
    3. Rs. 14,040
    4. Rs. 15,360
    5. Rs. 13,440
    Answer: Option B.
    Equivalent Contribution of A= 28000*5+20000*7= 280000
    Equivalent Contribution of B= 24000*7= 168000
    Equivalent Contribution of C= 32000*7= 224000
    Let total profit be X.
    Given that,
    280000X/672000 – 168000X/672000=2400
    112000/672000*X=2400
    or X=2400*672/112
    X=14400
  2. The sum of two numbers is equal to 15 and their arithmetic mean is 25 per cent greater than their geometric mean. Find the numbers.
    1. 5 & 10
    2. 3 & 12
    3. 1 & 14
    4. 6 & 9
    Answer: Option B.
    AM of 2 numbers is a+b/2 GM of 2 numbers is √ab When sum of 2 numbers is 15, their AM is 7.5. AM = 1.25 (GM)
    GM = 7.5/1.25 = 6. Hence 36 = ab. So product of 2 numbers is 36. Try by options B is the correct answer.
  3. The product of the digits of a two-digit number is twice as large as the sum of its digits. If we subtract 27 from the required number, we get a number consisting of the same digits written in the reverse order. Find the number.
    1. 36
    2. 27
    3. 63
    4. None of these
    Answer: Option c.
    Go by options. 3rd option is the answer because 63 = product of digits = 6 3 = 18. Sum of digits = 6 + 3 = 9.
    Hence product of digits is twice as the sum of the digits. Also 63 – 27 = 36. So digits are reversed.
  4. Dhruva gave 35% of her monthly salary to her mother. From the remaining salary, she paid 18% towards rent and 42% she kept aside for her monthly expenses. The remaining amount she kept in bank account. The sum of the amount she kept in bank and that she gave to her mother was Rs. 43,920. What was her monthly salary?
    1. Rs. 80,000
    2. Rs. 75,000
    3. Rs. 64,000
    4. Rs. 76,000
    5. Rs. 72,000
    Answer: Option E.
    Let ‘x’ be the monthly salary, then
    (65/100 × 40/100)x + 35/100x = 43920
    Solving, X= 72000
  5. 18 litres of pure water was added to a vessel containing 80 litres of pure milk. 49 litres of the resultant mixture was then sold and some more quantity of pure milk and pure water was added to the vessel in the respective ratio of 2 : 1. If the resultant respective ratio of milk and water in the vessel was 4 : 1, what was the quantity of pure milk added in the vessel? (in litres)
    1. 4
    2. 8
    3. 10
    4. 12
    5. 2
    Answer: Option E.
    80(M) + 18(W) = 98
    49 liters sold => 49 is left
    40(M) + 9(W)
    Let x be the quantity of pure milk added
    Given, (40 + 2x)/(9 + x) = 4/1
    Solving, x = 2
  6. A pipe can fill a cistern in 12 minutes and another fill it in 15 minutes, but a third pipe can empty it in 6 minutes. The first two are kept open for 6 minutes in the beginning and then the third pipe is also opened, in what time is the cistern emptied?
    1. 54 min
    2. 56 min
    3. 58 min
    4. 60 min
    5. 57 min
    Answer: Option A
    First two pipe’s one minute work = 1/12 + 1/15 = 5+4/60 = 9/60 First two pipe’s 6 minutes work = 9/60 6 = 9/10. Now one minutes work of three pipes = 1/12 + 1/15 - 1/6 = -1/60 -ve sign shows that if all pipes are opened together they will empty the full cistern in 60 minutes. Now we have 9/10 of cistern filled with water. Time taken to empty 9/10 of water in cistern = 9/10 60 = 54 minutes
  7. A and B promise to do a work for Rs. 75. A alone can do it in 20 days and B in 30 days, with the help of C they are able to finish it in 8 days. How will A, B and C respectively distributes the wages?
    1. Rs. 20, Rs. 30, Rs. 25
    2. Rs. 25, Rs. 20, Rs. 30
    3. Rs. 30, Rs. 25, Rs. 20
    4. Rs. 30, Rs. 20, Rs. 25
    5. None of these
    Answer: Option D.
    Everybody will get the wages according to their labor
    A’s one day work = 1/20 , A’s 8 days work = 8/20 = 2/5 B’s one day work = 1/30 B’s 8 days work = 8/30 = 4/15 Remaining work = 1- 2/5 - 4/15 = 1/3 C did the 1/3 of work in 8 days wages are divided in the ratio of 2/5:4/15:1/3 = 6:4:5 A’s share = 6/15 75= 30 Rs., B’s share = 4/15 75 = 20 Rs. ,C’s share = 5/15 75 = 25 Rs
  8. One ball is drawn at random from a box containing 3 red balls, 2 white balls and 4 blue balls, what is the probability that the ball is a red ball?
    1. 1/4
    2. 1/3
    3. 1/5
    4. 2/5
    5. 2/3
    Answer: Option C.
    Total possible outcomes = 9. (i.e. One out of 9 balls) [Favourable outcomes
    i.e. One out of 3 Red balls] = 3. Reqd Probability = 3/9 = 1/3

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site