Future-First Reasoning Question

DIRECTIONS for question 1 to 5: Read the table carefully and given answer below.
Dance SchoolsTotal number of students who have enrolled in the schoolsPercentage of enrolled students who are learning KathakaliRespective ratio of male and female students learning kathakali
A450307.8
B200389:10
C500245:19
D400185:7
  1. What is the respective ratio between the total number of male students learning kathakali in schools A and D together and the total number of female students learning kathakali in the same schools together?
    1. 30 : 37
    2. 31 : 38
    3. 31 : 44
    4. 36 : 37
    5. 36 : 39
    Answer: Option B.
    Students who are learning Kathakali in A=135
    Male who are learning Kathakali in A= 135*7/15=63
    Female who are learning Kathakali in A= 135*8/15=72
    Students who are learning Kathakali in D= 72
    Male who are learning Kathakali in D= 30
    Female who are learning Kathakali in D= 42
    Required ratio= (63+30)/(72+42)= 93/114= 31/38
  2. In school B, out of the number of students (both male & female) learning kathakali, 1/19 are below 15 years of age. If out of the total students who are below 15 years of age, 60% are female, what is the number of female students learning kathakali who are 15 years or above?
    1. 24
    2. 29
    3. 26
    4. 25
    5. Data insufficient
    Answer:  Option E.
    As we don’t know the number of total students below 15 years of age we can’t find the answer. Hence, data insufficient.
  3. What is the difference between the total number of male students learning Kathakali in schools B and C together and the total number of female students learning the same in the same schools together?
    1. 65
    2. 74
    3. 88
    4. 66
    5. 84
    Answer: Option B.
    Male students in learning Kathakali B=36
    Male students in learning Kathakali C= 25
    Total male students learning Kathakali in B and C=61
    Female Students learning Kathakali in B= 40
    Female Students learning Kathakali in C= 95
    Total Female students learning Kathakali in B and C=135
    Required difference= 135-61= 74
  4. What is the average number of students learning dance forms (other than kathakali) in schools A, B and C?
    1. 289
    2. 297
    3. 285
    4. 283
    5. 273
    Answer: Option E.
    Students learning other dance form in A= 315
    Students learning other dance form in B= 124
    Students learning other dance form in C=380
    Required average= 273
  5. The number of students (both male & female) who are learning Kathakali in schools B and D together is approximately what percent less than the number of students (both male & female) who are learning the same in schools A and C together?
    1. 18
    2. 42
    3. 22
    4. 51
    5. 33
    Answer: Option B.
    Students learning kathakali in schools B and D= 76+72=148
    Students learning kathakali in schools A and C= 135+120=255
    % less= (255-148)/255*100= 42%
  6. ?% of (140.06*7.99679.92) = 330.01
    1. 70
    2. 90
    3. 75
    4. 50
    5. 60
    Answer: Option C.
    X% *(140*8-680)=330
    X%=3/4
    Hence, x=75%
  7. 40% of 859 + 86.01÷ 7.99 = ?
    1. 398
    2. 286
    3. 412
    4. 215
    5. 355
    Answer: Option E.
    40%of 860+86/8
    = 40*860/100+86/8
    =355
  8. In a bag there are 7 red balls and 5 green balls. Three balls are picked at random. What is the probability that two balls are red and one is green in colour?
    1. 29/44
    2. 21/44
    3. 27/44
    4. 23/44
    5. 19/44
    Answer: Option B
    Following combinations will be valid:
    RRG, RGR, GRR
    Required probability= (3*7*6*5)/(12*11*10)
    = 21/44
    DIRECTIONS for question 9 to 10: Study the following information and answer the given question
    D is the mother of S. S is the sister of T. T is the mother of R. R is the only son of J. J is the father of U. U is married to K.
  9. How is J related to D?
    1. Brother-in-law
    2. Son-in-law
    3. Grandson
    4. Son
    5. Nephew
    Answer: Option B.
    According to question,
    J is the Son-in –Law of D.
  10. If R is the father of X, then how is K related to X?
    1. Father
    2. Aunt
    3. Uncle
    4. Father-in-law
    5. Mother
    Answer: Option C.
    According to the question,
    If R is the Father of X, then K is the Uncle of X.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site