Sample Aptitude Questions of Ericsson

  1. 0 6 24 60 120 210 ?
    1. 343
    2. 280
    3. 335
    4. 295
    5. 336
    Answer: Option E.
    0 6 24 60 120 210 ?
    +6 +18 +36 +60 +90 +126
    +12 +18 +24 +30 +36
    Hence number is 210+114 = 324
  1. 32 49 83 151 287 559 ?
    1. 1118
    2. 979
    3. 1103
    4. 1120
    5. 1110
    Answer: Option C.
    32 49 83 151 287 559 ?
    +17 +34 +68 +136 +272 +544
    +17 +34 +68 +136 +272
    So answer is 559 + 544 = 1103.
  2. 462 552 650 756 870 992 ?
    1. 1040
    2. 1122
    3. 1132
    4. 1050
    5. 1124
    Answer: Option B.
    462 552 650 756 870 992 ?
    +90 +98 +106 +114 +122 +130
    +8 +8 +8 +8 +8
    So next number is 992 + 130 = 1122.
  3. The average age of a woman and her daughter is 42 years. The ratio of their ages is 2 : 1 respectively. What is the daughter’s age?
    1. 28 years
    2. 48 years
    3. 52 years
    4. 31 years
    5. 25 years
    Answer: Option A.
    Let the age of mother be M and that of her daughter be D
    Therefore, M+D/2 =42 and M/D=2/1
    Solving the above equations we get D = 28 yrs
  4. The price of sugar is increased by 25%.Find by how much percent the consumption of sugar be decreased so as not to increase the expenditure?
    1. 25%
    2. 40%
    3. 20%
    4. 30%
    5. None of these
    Answer: Option C.
    Using the formula to calculate % decrease as [R/(100+R)]x100 where R = percentage increase in price, we get
    Required % decrease in consumption = 25/125 × 100 = 20%
  5. A car travels a distance of 45 km at the speed of 15 km/hr. It covers the next 50 km of its journey at the speed of 25km/hr and the last 25 km of its journey at the speed of 15 km/hr. What is the average speed of the car?
    1. 40 km/hr
    2. 24 km/hr
    3. 15 km/hr
    4. 18 km/hr
    5. 20km/hr
    Answer: Option D.
    We know, Average speed = Total distance travelled / Total time taken
    Average = 45+50+25/3+2+25/15= 18kmph.
  6. A car travels a distance of 170 km in 2 hours partly at a speed of 100 km/h and partly at 50 km/h. The distance travelled at a speed of 50 km/h is
    1. 50 km
    2. 40 km
    3. 30 km
    4. 60 km
    5. 45 km
    Answer: Option C.
    Suppose he covers x km at 100 kmph
    he covers 170-x at 50 kmph

    Solving this equation, we get x = 140.
    he covers 30km at 50 kmph.
  7. Even after reducing the marked price of a transistor by Rs. 32, a shopkeeper makes a profit of 15%. If the cost price be Rs. 320, what percentage of profit would he have made if he had sold the transistor at the marked price?
    1. 25%
    2. 20%
    3. 10%
    4. 15%
    5. None of these
    Answer: Option A.
    Let x be the marked price,
    So x - 32 = 320 × 1.15 ⇒ x = 400.
    So required value is
    400 = 320 (1 + profit/100),
    So profit is 25%
  8. The sum of five numbers is 260. The average of first two numbers is 30 and average of the last two numbers is 70. What is third number?
    1. 33
    2. 60
    3. 75
    4. Can't determined
    5. None of these
    Answer: Option E.
    (a + b + c + d + e)/5 = 260 ...........(1)
    (a + b)/2 = 30 , Therefore a + b = 60
    (d + e)/2 = 70 , Therefore d + e = 140
    Using the values in (1) , We get
    c= 60
    As sum of first two is 60 & sum of last two is 140 so third no. is 260 - 60 - 140 = 60.
  9. 20 boys and 32 girls form a group for social work. During their membership drive same no. of boys and girls joined the group. How many members does the group have now, if the ratio of boys to girls is 3:4 respectively?
    1. 75
    2. 86
    3. 68
    4. 82
    5. 84
    Answer: Option E.
    Let x be the new boys as well as girls , Therefore
    Solving this we get x = 16
    So total will be 36 + 48 = 84

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site