EXL Reasoning Question

DIRECTIONS for questions 1 -5: Answer the following questions as per the best of your ability
  1. Starting from a point S, Ritesh walks a distance of 5 km South, then turns to his right and walks 3 km. From there he again turns right and walks 5 km. He then turns to his left and walks 5 km. How far is he from the starting point and in which direction?
    1. 5 km west
    2. 3 km North
    3. 3 km East
    4. 8 km West

    Answer: Option D.

    The distance between S & E is 8 km.
  2. If both the statements "Some toys are boxes" and "All boxes are jeeps" are true, then which of the following can definitely be inferred?
    1. All jeeps are boxes
    2. All toys are boxes
    3. Some toys are jeeps
    4. All toys are jeeps

    Answer:  Option C.
  3. If the password is "some men not great writers are" for the keyword "some writers are not great men", what will be the password for the keyword "children like to play and read"?
    1. children play and read like to
    2. children to play and like read
    3. children read and play to like
    4. children read play and like to

    Answer: Option D.
    For the key word " Some writers are not great men " 1. 2 3 4 5 6 the password is " Some men not great writers are" i.e 1 6 4 5 2 3. So using the same pattern we can write the password of " children like to play and read" i.e. "children read play and like to"
  4. In a class, Mohit ranks 14th from the top and 21st from the bottom. How many students are there in the class?
    1. 34
    2. 35
    3. 33
    4. 36

    Answer: Option A.
    Total no of students= Position from beginning + position from end - 1 i .e. 14+21-1=34 students.
  5. If it is possible to make a meaningful word with the third, the fifth, the sixth and the ninth letters of the word FIGURATION using each letter only once, mark last letter of that word as your answer. If more than one word can be made mark 'X' as your answer and if no such word can be made mark 'M' as your answer.
    1. X
    2. M
    3. O
    4. R

    Answer: Option B.
    No such word can be formed
  6. In a certain code language "lik dye pin" means "eat and drink", "pin bit sem" means, "drink hot milk" and "lik sem ani" means "milk and curd". What is the code for "eat"
    1. lik
    2. dye
    3. pin
    4. Data inadequate

    Answer: Option B.
    'lik dye pin' means 'eat and drink'
    'pit bit sem' means 'drink hot milk '
    'lik sem ani'means 'milk and curd'
    So pin means drnk
    lik means and
    dye means eat.
    DIRECTIONS for questions 7 to 10:  Read the following information carefully and answer the questions given below them:
    There are six members - P, Q, R, S, T and U - in a family. Each member of the family has two jobs; one main job and other part time job. Painting is the part-time job of S, but two members pursue it as main job. Q,T and U do electrical works as one of their jobs. U's main job is computer programming and R and T do it as their part time job. P is both painter and typist and the part-time job of P is the main job of S and vice-versa. Career counseling is the part time job of only one member. The only female member in the family has typing as her main job.
  7. Which of the following groups has painting as their main job?
    1. P, R & S only
    2. Q, R & S only
    3. R & S only
    4. Q & R only
    5. P & R only

    Answer: Option E.
  8. Disregarding the main job and part time job criteria, who among the following pursue the same job combination as that of U?
    1. P
    2. R
    3. T
    4. S
    5. None of these

    Answer: Option C
  9. Who among the following is the only female member in the family?
    1. P
    2. Q
    3. T
    4. S
    5. None of These

    Answer: Option D.

    D. since S has typing as her main job
  10. What is the main job of R?
    1. Painting
    2. Electric Work
    3. Computer programming
    4. Career counseling
    5. Typing

    Answer: Option A.
Test Site