Dell Reasoning Question

DIRECTIONS for questions 1 -2 : Read the following information carefully and answer the questions given below it:
A, B, C, D, E and F are standing in a row facing north. B is taller than A but not as tall as E. F is taller than all of them except E. D is shorter than B but taller than C.
  1. Who among them is the shortest?
    1. A
    2. C
    3. C or A
    4. D
    Answer: Option C.
    The order is : E>F>B>A & B>D>C
  1. If all of them are arranged in ascending order of height then who will be between F and D?
    1. A
    2. C
    3. B
    4. Data inadequate
    Answer: Option C.
    The order is : E>F>B>A & B>D>C
  2. In a certain code language HANDLE is written as JDPGNH. How will PATROL be coded in that language?
    1. PDVQUO
    2. RVDUQO
    3. RDVUPR
    4. RDVUQO
    Answer: Option D.
    The Code for HANDLE is JDPGNH. It is written using the code +2,+3,+2,+3....Accordingly the code for PATROL will be RDVUQO
  3. If it is possible to make a meaningful word with the first, the third, the fifth and eighth letter of the word INTEGRATION, using each letter only once, mark last letter of that word as your answer. If no such word can be formed mark 'X' as your answer and if more then one word can be formed mark 'M' as your answer.
    1. X
    2. M
    3. I
    4. G
    Answer: Option A.
    No word can be formed using letters I, T ,G,A..
  4. How many such pairs of letters are there in the word CONVULSE, which have as many letters between them in the word as in the English alphabet?
    1. Two
    2. Three
    3. Four
    4. One
    Answer: Option C.
    There are four such pairs namely ON, UV,US,VS
    DIRECTIONS for questions 6 to 10: Read the information given below and answer the questions given after that accordingly.
    A jazz group plans to play six pieces- Jack ,King, Layman, Moonga, Nimana and Ooopla - during a set. Each piece will be played exactly once. The order in which the pieces are to be played is subject to the following conditions: Nimana must be played before Jack and before Ooopla. Moonga must be played later than Jack. King must be the third piece.
  5. Which of the following could be the order in which the pieces are played?
    1. King, Layman, Nimana, Ooopla, Moonga, Jack
    2. King, Ooopla, Nimana, Jack, Moonga, Layman
    3. Moonga, Jack, King, Ooopla, Layman, Nimana
    4. Nimana, Layman, King, Jack, Ooopla, Moonga
    Answer: Option D.
    Nimana, Layman, King, Jack, Ooopla, Moonga
    By method of choice elimination we find that option 4 satisfies all the given conditions.
  6. Which of the following must be true of the order in which the pieces are played?
    1. Layman is played after King.
    2. Moonga is played after Nimana.
    3. Nimana is played after King.
    4. Ooopla is played after Moonga.
    Answer: Option B.
    Nimana>Jack>Moonga & Nimana>Ooopla. Also King must be third.
    By method of choice elimination we find that option 2 satisfies all the given conditions
  7. Which of the following could be true of the order in which the pieces are played?
    1. Ooopla is played sixth
    2. King is played first
    3. Moonga is played second.
    4. Nimana is played third
    Answer: Option A
    Nimana>Jack>Moonga & Nimana>Ooopla. Also King must be third.
    By method of choice elimination we find that option 1satisfies all the given conditions as Ooopla can be 6th or 5th .
  8. If the group plays Layman first, which piece must be played second?
    1. Jack
    2. King
    3. Moonga
    4. Nimana
    Answer: Option D.
    Nimana>Jack>Moonga & Nimana>Ooopla. Also King must be third.
    By method of choice elimination we find that option 4 satisfies all the given conditions
  9. If the group plays Moonga immediately after Layman and immediately before Ooopla, then Jack must be played
    1. first
    2. second
    3. fourth
    4. fifth
    Answer: Option B.
    Nimana>Jack>Moonga & Nimana>Ooopla. Also King must be third. The correct order will be Nimana, Jack, King, Layman,Moonga,Ooopla.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments

Test Site