Sample Aptitude Questions of Dell

  1. The list price of an article is Rs. 160 and a customer buys it for Rs. 122.40 after two successive discounts. If the first discount is 10%, then second discount is
    1. 12%
    2. 10%
    3. 14%
    4. 15%

    Answer: Option D.
    SP after a discount of 10%
    = (160*90) / 100 = Rs. 144
    Second discount
    = 144 – 122.40 = Rs. 21.6
    If the second discount be x% then
  2. In a school, 10% of number of girls is equal to 1/20 of number of boys. Ratio between the 'number of boys to number of girls is
    1. 1:2
    2. 2:1
    3. 1:4
    4. 4:1

    Answer: Option B.
    LIf boys = x and girls = y, then
  3. The ratio of 252.5 : 53 is same as
    1. 5 : 3
    2. 5 : 6
    3. 1 : 25
    4. 25 : 1

    Answer: Option D.
    252.5 : 53 = (52)2.5 : 53
    = 55 : 53 = 52 : 1 = 25 : 1
  4. If a, b, c, d, e are five consecutive odd numbers, their average is
    1. 5(a + 4)
    2. abde/5
    3. 5(a + b + c + d + e)
    4. a + 4

    Answer: Option D.
    b = a + 2
    c = b + 2 = a + 4
    d = c + 2 = a + 6
    e = d + 2 = a + 8
    Therefore, Required average = (a + a + 2 + a + 4 + a + 6 + a + 8)/5
    = a + 4
  5. The average of 20 numbers is 15 and the average of first five is 12. The average of the rest is
    1. 16
    2. 15
    3. 14
    4. 13

    Answer: Option A.
    If the average of remaining numbers be x, then
    20 × 15 = 5 × 12 + 15x
    ⇒ 300 = 60 + 15x
    ⇒ 15x = 300 – 60 = 240
    => x = 240/15 = 16
  6. A tradesman sold an article at a loss of 20%. If the selling price had been increased by Rs. 100, there would have been a gain of 5%. The cost price of the article (in Rs.) was
    1. 100
    2. 200
    3. 400
    4. 500

    Answer: Option C.
    C. P. of article = Rs. X
    ∴ First SP = 80x/100 = Rs. 4x/5
    Case II

    ⇒ 5x = 2000 ⇒ x = 2000/5 = Rs. 400
  7. The price of an article is first decreased by20% and then increased by 30%. If the resulting price is Rs. 416, the original price of the article is
    1. Rs. 350
    2. Rs. 405
    3. Rs. 400
    4. Rs. 450

    Answer: Option C.
    If the original price of article be Rs. X, then
  8. A man performs 2/15 of the total journey by train 9/20 by bus and the remaining 10 km on foot. His total journey in km is
    1. 15.6
    2. 24
    3. 16.4
    4. 12.8

    Answer: Option B
    If the total journey be x km, then
    2x/15+9x/20+10=x
    =>x-2x/15-9x/20=10
    => 60x-8x-27x/60=10
    => 25x/60=10
    => X=60*10/25=24km
  9. By walking at 3/4 of his usual speed, a man reaches his office 20 minutes later than usual. His usual time is
    1. 30 min
    2. 75 min
    3. 90 min.
    4. 60 min.

    Answer: Option D.
    New speed = 3/4 × usual speed
    ∴ New time = 4/3 × usual time.
    ∴ 1/3 × usual time = 20 minutes
    ⇒ Usual time = 3 × 20
    = 60 minutes
  10. If the compound interest on a certain sum for two years at 12% per annum is Rs. 2544 the simple interest on it at the same rate for 2 years will be
    1. Rs. 2400
    2. Rs. 2500
    3. Rs. 2480
    4. Rs. 2440

    Answer: Option A.
Test Site