DE-Shaw Sample Verbal Questions

DIRECTIONS for questions 1 : In the following questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If a sentence is free from errors, then your answer is (4) i.e., No error.
  1. When I went there
    1. Charles is playing
    2.  Charles is playing
    3. ) No error
    4. RTVZ

    Answer: Option B.
    The event shows past time. Hence, Charles was playing should be used

    DIRECTIONS for questions 2 : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

  2. Reverie
    1. determination
    2. day-dream
    3. reality
    4. realization

    Answer: Option B
    The word Reverie (Noun) means: a state of thinking about pleasant things, almost as though you are dreaming; daydream.
    Look at the sentence: He was jolted out of his reverie as the door opened

    DIRECTIONS for questions 3 to 4: In the following questions, four alternatives are given for the meaning of the given Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

  3. To strain every nerve
    1. to make utmost efforts
    2. to feel weak and tired
    3. to be a diligent worker
    4. to be methodical in work

    Answer: Option A
    to make utmost efforts
  4. To flog a dead horse
    1. to whip a dead horse
    2. to attempt to do the impossible
    3. waste one's efforts
    4. to take advantage of a weakness

    Answer: Option B
    to attempt to do the impossible

    DIRECTIONS for questions 5 to 6: In the following questions, a sentence or bold part thereof is given which may need improvement. Alternatives are given at (1), (2) and (3) below, which may be a better option. In case no improvement is needed, your answer is (4).

  5. A taller Sikh rushed forward than any of his comrades.
    1. A Sikh, taller than any of his comrades, rushed forward
    2. A Sikh rushed forward taller than any of his comrades
    3. A Sikh rushed forward than any of his comrades taller
    4. No improvement

    Answer: Option A
    A sikh, taller than any of his comrades, rushed forward
  6. An author in the reign of Queen Anne who was famous lived in a cottage
    1. . An author in the reign, who was famous, of Queen Anne lived in a cottage
    2. In the reign of Queen Anne, an author lived in a cottage, who was famous
    3. An author who was famous in the reign of Queen Anne lived in a cottage
    4. No improvement

    Answer: Option C
    An author who was famous in the reign of Queen Anne lived in a cottage

    DIRECTIONS for questions 7 to 8: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

  7. A person who has no money to pay off his debts
    1. insolvent
    2. poor
    3. destitute
    4. pauper

    Answer: Option A
    A person who has no money to pay off his debts- Insolvent
  8. Words uttered impiously about God
    1. amoral
    2. philosophy
    3. logic
    4. blasphemy

    Answer: Option D
    Words uttered impiously about God - blasphemy

    DIRECTIONS for questions (9- 10): In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part Is your answer. Your answer is (4) i.e.. No error.

    1. He is a university professor
    2. / but of his three sons
    3. / neither has any merit.
    4. / No error

    Answer: Option D
    Neither is used for two things. For more than two things, none should be used
    1. After knowing truth
    2. / they took the right decision
    3. / in the matter
    4. / No error

    Answer: Option D
    After knowing the truth will be a correct usage.
Test Site