DE-Shaw Reasoning Question

DIRECTIONS for questions 1 – 2: In each of the following questions, select the related letters/word/number from the given alternatives.
  1. ACEG : SUWY : : BDFH : ?
    1. TVZX
    2. RTZV
    3. TVXZ
    4. RTVZ
    Answer: Option C.

    Similarly,
    Answer: Option A.
  2. If the day before yesterday was Sunday, what day will it be three days after the day after tomorrow?
    1. Sunday
    2. Monday
    3. Wednesday
    4. Saturday
    Answer: Option A.
    Day before yesterday was Sunday.
    Therefore, today is Tuesday. Day after tomorrow will be Thursday. Thursday + 3 = Sunday
  3. What is the number missing from the third target?
    5915
    1629?
    4989147
    1. 45
    2. 48
    3. 51
    4. 54
    Answer: Option B.
    5 × 3 + 1 = 16
    16 × 3 + 1 = 49
    9 × 3 + 2 = 29
    29 × 3 + 2 = 89
    Therefore,
    15 × 3 + 3 = [48]
    48 × 3 + 3 = 147
  4. In a classroom, there are 5 rows, and 5 children A, B, C. D and E are seated one behind the other in 5 separate rows as follows:
    A is sitting behind C, but in front of B.
    C is sitting behind E. D is sitting in front of E.
    The order in which they are sitting from the first row to the last is
    1. DECAB
    2. BACED
    3. ACBDE
    4. ABEDC
    Answer: Option A.
    1st Row ⇒ D
    2nd Row ⇒ E
    3rd Row ⇒ C
    4th Row ⇒ A
    5th Row ⇒ B
  5. Little wooden cubes each with a side of one inch are put together to form a solid cube with a side of three inches. This big cube is then painted red all over on the outside.
    When the big cube is broken up into the original little ones, how many cubes will have paint on two sides?
    1. 4
    2. 8
    3. 12
    4. 0
    Answer: Option C.

    Each edge of the bigger cube will have one small cube with two sides painted. Total number of edges in a cube are 12. Thus 12 is the right option
  6. K is a place which is located 2 km away in the north-west direction from the capital P. R is another place that is located 2 km away in the south-west direction from K. M is another place and that is located 2 km away in the north-west direction from R. T is yet another place that is located 2 km away in the south-west direction from M. In which direction is T located in relation to P?
    1. South-west
    2. North-west
    3. West
    4. North
    Answer: Option C.

    It is clear that T is located to the West of P.
  7. If in a certain language, PLAYER is coded as QNDCJX, then how SINGER will be coded in the same language?
    1. TKQKJX
    2. TKJKQX
    3. TKQKXJ
    4. TKQXJK
    The logic followed is that the alphabets in the coded form are increasing by 1, 2, 3….. and so on.
  8. If in a certain code, 95789 is written as EGKPT and 2436 is written as ALUR, then how will 24539 be written in that code?
    1. ALEUT
    2. ALGTU
    3. ALGUT
    4. ALGRT
    Answer: Option C.
    1   5   7   8   9
    ↓   ↓   ↓   ↓   ↓
    E   G   K   P   T
    2   4   3   6
    ↓   ↓   ↓   ↓
    A   L   U   R
    Therefore,
    2   4   5   3   9
    ↓   ↓   ↓   ↓   ↓ A   L   G   U   T
  9. A statement is .given followed by four alternative arguments. Select one which is most appropriate.
    Statements: White clothes are worn more often in summer because
    1. they are thin and cool
    2. they are bad absorbers of heat
    3. they can be easily washed
    4. they are easily available in summer
    Answer: Option B.
    White clothes are bad absorbers of heat.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments