OpenText Cordys Sample Verbal Questions

NOTE: This section is not present in this company's placement process. If you still want to practise, some questions are provided below.
DIRECTIONS for questions 1 to 4: Study the passage below and answer the questions that follow
If you want to live longer, be happy, healthy and successful, all you have to do is tell yourself that you can do it by tapping the healing forces within. There is no greater joy than a healthy, positive life. You feel exhilarated, energetic,- happy and on top of the world. A sense of total well-being permeates your mind. The future looks bright. You feel good to be alive. Great, but how do we get out of our innumerable worries, tensions and fears that the increasingly competitive life burdens us with? Simple! Tell yourself that you are good, healthy and capable. That is the power of positive affirmations. Such affirmations are also called self-suggestions. It is a powerful tool for transforming your inner self into an amazing health-generating, self-healing entity. You can record these affirmations on a tape synchronized with pleasant instrumental music and replay them often to make them more effective and permanent. Psychology says that our mind controls our body. So, taking charge of your mind becomes a vital factor in keeping your body healthy. You can do this through affirmations that establish the power of your mind. Try: "With the power of positive thinking I now take charge of my body to maintain perfect health, strength and happiness unconditionally, now and always, so be it." When you repeat this, the misleading programs of your mind will be erased.
It is said that .we are never given a wish without the power to fulfill it. Each person is capable of programming his own mind to achieve what he desires. You can tap this capability by following a few simple steps. But before you begin, make yourself totally relaxed and be consciously willing to adopt the method. Your health problems can be dissolved by affirming: "I can now dissolve all my health problems, worries and fears easily, quickly and successfully in simple, easy and positive ways. So be it."
  1. Why is mind an important factor in human life?
    1. Mind makes a person capable of doing wrong things.
    2. Mind allows you to keep your body healthy.
    3. It is as important as other parts of a human body.
    4. Cannot say.

    Answer:  Option B.
    Refer to “ Psychology says that our mind controls our body. So, taking charge of your mind becomes a vital factor in keeping your body healthy Each person is capable of programming his own mind to achieve what he desires.”
  2. How are positive affirmations helpful?
    1. They make you a self-healing entity.
    2. One feels good and capable.
    3. A person feels healthy.
    4. All these

    Answer: Option  D.
    The passage states that positive affirmations transform your inner self into an amazing health- generating, self –healing entity. Also refer to the lines, 'taking charge of your mind becomes a vital factor in keeping your body healthy.'
  3. What message do you discern from the passage?
    1. There is a need to be happy in today's fast life.
    2. Belief in oneself makes one happy and healthy.
    3. Mind is the most important part of your body.
    4. Your biggest concern is your health.

    Answer: Option  B.
    The passage states that the mind controls our body but whether it is the most important part of the body of not is not specified or cannot be deduced. However, the passage does state that when one believes that one can dissolve one’s health problems by positive affirmations which leads to belief in self.
  4. Which of the following statements is untrue as per the passage?
    1. Positive affirmations cannot be permanent.
    2. Positive affirmations help generate a healthy inner self.
    3. Every wish is capable of being fulfilled.
    4. Once the mind is in-charge, misleading programs can be erased.

    Answer: Option  A.
    Refer to the sentences “That is the power of positive affirmations. ...... them often to make them more effective and permanent."
    DIRECTIONS for questions 5 to 7: In each of these questions, choose the option which can be substituted for the given words.
  5. To cancel (a law, agreement, etc.) formally or officially
    1. Terminate
    2. Abjure
    3. Object
    4. Abrogate

    Answer:  Option  D.
    Terminate means to end, but abrogate is specifically used with reference to law.
  6. A way of doing something, especially an ordered set of procedures or an orderly system
    1. Presentation
    2. Process
    3. Method
    4. Agendas

    Answer: Option  C.
    Method means a particular procedure for accomplishing or approaching something, esp. a systematic or established one. Process means a systematic series of actions directed to some end.
  7. The use of a bottle for 'the drinking of alcohol' or the Crown for 'the sovereign' is an example of
    1. Personification
    2. Antonym
    3. Metonymy
    4. Alliteration

    Answer: Option  C.
    Metonymy means a figure of speech that consists of the use of the name of one object or concept for that of another to which it is related, or of which it is a part. Personification means the attribution of a personal nature or character to inanimate objects or abstract notions, especially as a rhetorical figure. Alliteration means the commencement of two or more stressed syllables of a word group either with the same consonant sound or sound group (consonantal alliteration), as in from stem to stern, or with a vowel sound that may differ from syllable to syllable (vocalic alliteration), as in each to all.
    DIRECTIONS for questions 8 to 10: For the Assertion (A) and Reason (R) below, choose the correct alternative from the following.
  8. Assertion (A): All machines suffer a loss of efficiency due to the frictional force acting on any moving member of that machine.
    Reason (R): The frictional force can be reduced by providing a thin film of lubricant between any two mating parts.
    1. if 'A' is true but 'R' is false.
    2. if both 'A' and 'R' are true but 'R' is not the correct explanation of 'A'.
    3. if both 'A' and 'R' are true and 'R' is the correct explanation of 'A'.
    4. if 'A' is false but 'R' is true.

    Answer: Option B
    Both are true, however R is a solution to the problem in A, not the cause of the problem.
  9. Assertion (A): The escape velocity from the surface of the Moon is less than that from the Earth's surface.
    Reason (R): The Moon has no atmosphere.
    1. if 'A' is true but 'R' is false.
    2. if both 'A' and 'R' are true but 'R' is not the correct explanation of 'A'.
    3. if both 'A' and 'R' are true and 'R' is the correct explanation of 'A'.
    4. if 'A' is false but 'R' is true.

    Answer: Option  B.
    Both the statements are true. R may have a small effect in lowering the escape velocity, but the greatest reason for the reduced velocity is the smaller size of the moon compared to earth.
  10. Assertion (A): In the ordinary fire extinguisher, carbon dioxide is generated by the chemical reaction of sodium bicarbonate and dilute sulphuric acid.
    Reason (R): Carbon dioxide can be used to extinguish fire.
    1. if 'A' is true but 'R' is false.
    2. if both 'A' and 'R' are true but 'R' is not the correct explanation of 'A'.
    3. if both 'A' and 'R' are true and 'R' is the correct explanation of 'A'.
    4. if 'A' is false but 'R' is true.

    Answer: Option B.
    Both the sentences are true. However the reason for A would have been something like – preventing oxygen from reaching the fire. R does not talk of that, though it is true.
Test Site