OpenText Cordys Reasoning Question

NOTE: This section is not present in this company's placement process. If you still want to practise, some questions are provided below.
DIRECTIONS for questions 1 to 6 : Study the following information carefully and answer the questions given below it.
(i) The Nagpal family consists of six members A, B, C, D, E and F.
(ii) There are two married couples in the family.
(iii) B is the businessman and the father of E.
(iv) F is the grandfather of C and is a share broker.
(v) D is the grandmother of E and is a doctor.
(vi) C is the daughter of A.
(vii) There are one businessman, one share broker, one lady teacher, one doctor and two students in the family.
  1. What is the profession of A?
    1. Doctor
    2. Student
    3. Teacher
    4. Data inadequate

    Answer : Option C.
    + = male
    - = female

    (1) A is teacher. Hence C option.
  2. Which of the following is definitely a group of female members?
    1. ACE
    2. EBF
    3. ACD
    4. Data inadequate

    Answer : Option C.
    ACD is a group of female members. Hence C option.
  3. Who is sister of E?
    1. C
    2. D
    3. F
    4. None of these

    Answer : Option A.
    C is sister of E.
  4. Who is the father-in-law of A?
    1. D
    2. F
    3. B
    4. None of these

    Answer : Option B.
    F is the father-in-law of A. Hence B.
  5. How many female members are there in the family?
    1. Three
    2. Four
    3. Either three or four
    4. Five

    Answer : Option C.
    No Information is given about E. There can be either three or four females.
  6. Which of the following is definitely a group of male members?
    1. EF
    2. AF
    3. DE
    4. BF

    Answer : Option D.
    BF is the group of male members.
    DIRECTIONS for questions 7 to 10: Answer the following questions as per the best of your ability.
  7. Pointing to a lady in the photograph Rahul said," The son of her only brother is the brother of my wife". How is the lady related to Rahul?
    1. Mother's sister
    2. Sister of father-in-law
    3. Grandmother
    4. Mother-in-law

    Answer : Option B.

    That lady is sister of father-in-law of Rahul. Hence B.
  8. How many such pairs of letters are there in the word TURBULENCE, which have as many letters between them in the word as in the alphabet?
    1. Two
    2. Three
    3. Four
    4. Five

    Answer : Option D.
    T U R B U L E N C E
    T U
    T U R
    B _ _ E
    L _ N
    C _ E
    So 5 cases are possible.
  9. If it is possible to form a meaningful word with the third, the fifth, the seventh, the ninth and the tenth letters of the word RELINQUISH, using each letter only once, mark the first letter of that word as your answer. If no such word can be made, then mark 'X' as your answer and of more than one word can be made, mark 'm' as your answer.
    1. X
    2. M
    3. N
    4. S

    Answer : Option A.
    Letter - L N U S H
    No such word on be made so answer is A.
  10. "GKND" is related to "JOSJ" in the same way as "TBIQ" is related to
    1. WGMW
    2. XFNX
    3. WFNW
    4. None of these

    Answer : Option C.
    G to J there is difference of 2 alphabets, then K to J difference of 3, N to S difference of 4. D to J difference of 5 alphabets.
    The same pattern is applied in T B I Q. Thus answer is C option.

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site