Sample Aptitude Questions of Convergys

  1. If A's income is 50% less than that of B's, then B's income is what per cent more than that of A?
    1. 125
    2. 100
    3. 75
    4. 50

    Answer : Option B.
    Required percentage

Complete Test Series for Wipro
Bag your Dream Job Today Comprehensive Online Tests Inclusive Prep for All Placement Exams Acquire Essential Domain Skills

  1. 1.14 expressed as a per cent of 1.9 is
    1. 6%
    2. 10%
    3. 60%
    4. 90%

    Answer : Option C.
    Required percentage
  2. Two natural numbers are in the ratio 3 : 5 and their product is 2160. The smaller of the numbers is
    1. 36
    2. 24
    3. 18
    4. 12

    Answer : Option A.
  3. If 60% of A = ¾ of B, then A : B is
    1. 9 : 20
    2. 20 : 9
    3. 4 : 5
    4. 5 : 4

    Answer : Option D.
  4. Two successive price increases of 10% and 10% of an article are equivalent to a single price increase of
    1. 19%
    2. 20%
    3. 21%
    4. 22%

    Answer : Option C.
    Single equivalent percentage increase in price
  5. If then x is equal to
    1. 5/12
    2. 12/5
    3. 5/7
    4. 7/5

    Answer : Option B.
  6. An equilateral triangle of side 6 cm has its corners cut off to form a regular hexagon. Area (in cm2) of this regular hexagon will be

    Answer : Option C.
           side of regular hexagon =1/3 *6 = 2 cm
          Area of the hexagon = 3 √3/ 2 a2
          = 3 √3/2 *2*2 =6 √3 sq.cm
  7. A and B together can do a work in 10 days. B and C together can do the same work in 6 days. A and C together can do the work in 12 days. Then A, B and C to¬gether can do the work in
    1. 28 days
    2. 14 days
    3. 5 5/7 days
    4. 8 2/7 days

    Answer : Option C.
    (A+B)' 1 day's work = 1/10
    (B+C) 1 day's work = 1/6
    (C+ A) 1 day's work = 1/12
     Adding all three 
       2(A+B+C)' 1 day's work 
    =1/10 + 1/6 + 1/12 = 6+10+5 / 60
    =21/60 = 7/20
    =>(A+B+C)' 1 day's work = 7/40
    =>All three together will complete the work in 40/7  = 5 5/7days.
  8. A does half as much work as B in three- fourth of the time. If together they take 18 days to complete a work, how much time shall B take to do it alone?
    1. 30 days
    2. 35 days
    3. 40 days
    4. 45 days

    Answer : Option A.
  9. If a wire is bent into the shape of a square, then the area of the square so formed is 81cm2. When the wire is rebent into a semicircular shape, then the area, (in cm2) of the semicircle will be (Take π = 22/7)
    1. 22
    2. 44
    3. 77
    4. 154

    Answer : Option C.

Complete Campus Placement Training Course
Video Lectures Online Tests E-Books & Assignments